Autor Tema: Rhynchophorus ferrugineus  (Posjeta: 2111 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline toto

• Phoenix
  • *
    • Email
Rhynchophorus ferrugineus
« u: Ožujka 02, 2010, 11:39:26 prijepodne »
Nemogu naci temu o njemu na Palmapediji a znam da se pisalo o njemu, ali po zadnjim podacima i mi u Hrv. se moramo pripremiti da u naredne dvije tri godine ostanemo bez Phoenix palmi.
Ovo je odgovor G. T Spannera 2008 godine na pitanje o kukcu na ppp forumu

Meine Antwort an R.V.:
"Bei uns ist es für den Käfer zu kalt, der ist immerhin tropischen Ursprungs und würde unsere Winter, auch die milden, nicht überleben. Ebenfalls ist es Unsinn das Palmen am Mittelmeer jetzt aussterben. Den Palmenrüsselkäfer gibt es in Asien schon seit Jahrmillionen, und auch in Gegenden des Mittleren Ostens seit Jahrzehnten. Trotzdem gibt es dort nach wie vor REICHLICH Palmen. Sicher wird die eine oder andere wertvolle Pflanze dem Palmenrüsselkäfer zum Opfer fallen, alles andere ist aber von der SRPV lancierte Panikmache. Schwer zu sagen was dahinter steckt, möglicherweise auch der Wunsch, Palmenimporte nach Europa grundsätzlich zu verbieten. Für einige grosse Baumschulen in Südeuropa wäre das ein durchaus erstrebenswertes Ziel...."

Pocelo je nakon sto sam ja stavio par linkova na ppp na koje su me uputili talijanski zaljubljenici u palme koji vec par godina promatraju kako nestaju Phoenixi  na jugu Italije. Danas nazalost kukac se prosirio i na Grcku i pitanje je vremena kad ce se pojaviti kod nas.

://www.repubblica.it/2008/01/sezioni/ambiente/strage-palme/strage-palme/strage-palme.html

Who can read Italian can see that there is panic in Italy, here is another link on a Italian forum

http://www.compagniadelgiardinaggio.it/phpBB2/viewtopic.php?t=2060

Just in one small place Marina di Ragusa 300 palms are dying.

Grüsse, TOBIAS

Offline Henoh

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Rhynchophorus ferrugineus
« Odgovori #1 u: Ožujka 02, 2010, 12:20:33 poslijepodne »
« Zadnja izmjena: Ožujka 02, 2010, 12:22:41 poslijepodne od Henoh »
'Mediteran kakav je nekad bio'