Autor Tema: Podrijetlo naziva rodova i vrsta palmi  (Posjeta: 5939 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Podrijetlo naziva rodova i vrsta palmi
« u: Ožujka 15, 2010, 20:56:16 poslijepodne »
Mislim da bi bilo zanimljivo znati po kome ili po čemu je koji rod palmi ili pojedina vrsta dobila ime. Tako je recimo rod Brahea dobio ime po znamenitom astronomu Tychu Braheu, rod Socratea po antičkom filozofu Sokratu, rod Washingtonia je prozvan u čast Georgea Washingtona a rod Gaussia po slavnom matematičaru Carlu Friedrichu Gaussu.
USDA zone: 7a

Offline Henoh

• Administrator
Odg: Podrijetlo naziva rodova i vrsta palmi
« Odgovori #1 u: Ožujka 15, 2010, 22:23:28 poslijepodne »
Trachycarpus = iz grčkog Trachys - grubo + carpos - voće mislim da bi to bilo to, neka me netko ispravi ako sam to doslovno stavio.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Edo

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #2 u: Ožujka 16, 2010, 01:20:39 prijepodne »
Howea forsteriana:Dobila ime po Lordu Howe-u koji je otkrio otoke, Norfolk Island, gjde je zatekao ogromne šume sa ovim plamama.
A ovo Forster mu je prezime, pretpostavljam.
Inače Howea je poprilično hardy palma, kažu da se sadi i u Engleskoj, gdje naraste čak do 17 metara.

Edo
Sarajevo, zona 8a

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #3 u: Ožujka 16, 2010, 19:23:45 poslijepodne »
Šta se tiče howee forsteriane sama palma inače potjeće sa lord howe islanda, istog otoka odakle potjeću i howea balmoreana i hedyscepe canterburyana, a ne sa norfolk islanda.
U engleskoj teško da može dugoročno preživit izvan stakleničkih uvjeta (možda na nekim rijetkim mikrolokacijama). A 17 metara naraste tamo gdje joj uvjeti odgovaraju.

Offline Edo

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #4 u: Ožujka 16, 2010, 21:27:01 poslijepodne »
Šta se tiče howee forsteriane sama palma inače potjeće sa lord howe islanda, istog otoka odakle potjeću i howea balmoreana i hedyscepe canterburyana, a ne sa norfolk islanda.
U engleskoj teško da može dugoročno preživit izvan stakleničkih uvjeta (možda na nekim rijetkim mikrolokacijama). A 17 metara naraste tamo gdje joj uvjeti odgovaraju.
Norfolk Islands = Lord Howe's Islands, oba pripadaju mikrolokaciji zvanoj Lord Howe Island Marine Park.
Sarajevo, zona 8a

Offline Edo

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #5 u: Ožujka 16, 2010, 22:18:36 poslijepodne »
Calamus Gracilis palma penjačica je dobila ime po svojim listovima nalik na izdužena pera.
Sarajevo, zona 8a

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #6 u: Ožujka 16, 2010, 22:19:15 poslijepodne »
Norfolk Island,

Nije to baš tako. Kao prvo Norfolk island i Lord howe island su međusobno udaljeni skoro 900 km.
Lord howe island i Norfolk island su zasebni otoci i nemože ih se povezivat ni po kojem smislu osim šta oboje pripadaju australiji.
Navedene palme potjeću sa lord howe island-a, a ne sa norfolk island-a.
A dali njih dvoje zajednički spadaju pod neku zaštičenu lokaciju je drugi par cipela, a koliko sam imao prilike na brzinu provjerit ne stoji ni informacija o "Lord Howe Island Marine Park" jer ona ubuhvača isključivo Lord howe island, nikako gotovo 900 km udaljeni Norfolk.
To je mnogo gore nego da si reko da je npr. Hvar i Krk jedno te isto koji su međusobno udaljeni cca. 250 km, a sad zamisli udaljenost od gotovo 900 km Lord Howe-a i Norfolk-a.

"Lord Howe Island Marine Park stretches north around the Admiralty Islands and south-east around Balls Pyramid and South East Rock, extending 3 nautical miles out to sea from the mean high water mark."

No da ne ulazim u priču oko zaštičenih parkova i sl. i da rezimiram, Lord howe island nikako nije jednako Norfolk island i navedene palme su porijeklom sa lord howe islanda.
Šta se tiče Norfolk-a i howee forsteriane, koliko mi je poznato poveznica između njih dvoje je samo komercijalni uzgoj na veliko te palme na tome otoku.
Nije mi bila namjera pametovat, ali osjetio sam potrebu da ispravim netočnu informaciju.

Offline Edo

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #7 u: Ožujka 16, 2010, 22:31:04 poslijepodne »
Nije to baš tako. Kao prvo Norfolk island i Lord howe island su međusobno udaljeni skoro 900 km.
Lord howe island i Norfolk island su zasebni otoci i nemože ih se povezivat ni po kojem smislu osim šta oboje pripadaju australiji.
Navedene palme potjeću sa lord howe island-a, a ne sa norfolk island-a.
A dali njih dvoje zajednički spadaju pod neku zaštičenu lokaciju je drugi par cipela, a koliko sam imao prilike na brzinu provjerit ne stoji ni informacija o "Lord Howe Island Marine Park" jer ona ubuhvača isključivo Lord howe island, nikako gotovo 900 km udaljeni Norfolk.
To je mnogo gore nego da si reko da je npr. Hvar i Krk jedno te isto koji su međusobno udaljeni cca. 250 km, a sad zamisli udaljenost od gotovo 900 km Lord Howe-a i Norfolk-a.

"Lord Howe Island Marine Park stretches north around the Admiralty Islands and south-east around Balls Pyramid and South East Rock, extending 3 nautical miles out to sea from the mean high water mark."

No da ne ulazim u priču oko zaštičenih parkova i sl. i da rezimiram, Lord howe island nikako nije jednako Norfolk island i navedene palme su porijeklom sa lord howe islanda.
Šta se tiče Norfolk-a i howee forsteriane, koliko mi je poznato poveznica između njih dvoje je samo komercijalni uzgoj na veliko te palme na tome otoku.
Nije mi bila namjera pametovat, ali osjetio sam potrebu da ispravim netočnu informaciju.

Nemam niti ja namjeru pametovati oko nekakvih tropskih otoka i moje majušne omaške, mada hvala za dobrodošlicu, Pivi.
Sarajevo, zona 8a

Offline Edo

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #8 u: Ožujka 16, 2010, 22:35:54 poslijepodne »
Dictyocaryum rod palmi, koje su rasprostranjene uglavnom na višim područjima srednje i južne amerike, ime svog roda izvodi iz dvije grčke riječi koje znače "mreža" i "orah", što je aluzija na izgled njihovog ploda.
Sarajevo, zona 8a

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #9 u: Ožujka 16, 2010, 22:36:24 poslijepodne »
Nemoj mi uzeti za zlo, ništa osobno, samo sam želio napisati/opisati navedeno  :wink:

Offline Edo

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #10 u: Ožujka 16, 2010, 22:40:41 poslijepodne »
Uopće nije uzeto za zlo, samo se zahvaljujem na naputku.
Sarajevo, zona 8a

Offline Edo

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #11 u: Ožujka 16, 2010, 22:47:03 poslijepodne »
Bismarckia nobilis dobila je ime po njemačkom, ustvari za čast kancelara Njemačkog ujedinjenog carstva Otto-u Von Bismarck-u.
A nobilis je latinsko za "uzvišen".
Sarajevo, zona 8a

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #12 u: Ožujka 16, 2010, 23:17:21 poslijepodne »
evo i ja nesto zapamtio na eps-u. trachycarpus oreophilus ,  ovo oreophilus u slobodnom prevodu znaci "glava u oblacima". zahvaljujuci svom stanistu,na vecoj su nadmorskoj visini u oblacima. sad kolko visoko ne bi znao.
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline Edo

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #13 u: Ožujka 16, 2010, 23:47:18 poslijepodne »
Thrinax rod, kada se prevede sa grčkog, nosi takav naziv zbog izgleda svojih listova koji podsječaju na trouzbac.
Sarajevo, zona 8a

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #14 u: Ožujka 17, 2010, 14:24:45 poslijepodne »
evo i ja nesto zapamtio na eps-u. trachycarpus oreophilus ,  ovo oreophilus u slobodnom prevodu znaci "glava u oblacima". zahvaljujuci svom stanistu,na vecoj su nadmorskoj visini u oblacima. sad kolko visoko ne bi znao.

Na nadmorskim visinama 1700-2200 gdje se ova palma smjestila na najhladnije terene u Tajlandu. Staništa u oblacima na lokalitetima Doi Phu Kha Nacionalni park (Phu Wae), Nan Provincija i na poznatijoj lokaciji Doi Chiang Dao, Chiang Mai.

Kako su otkrivači same palme napisali u članku iz Princepsa 1997, (41)4, str. 207 "The specific epithet (L. oreophilus, cloud-loving) relates to the
fact that this palm and its habitat are often totally obscured by clouds"  Iz grčkog bi oreo bila planina ili brdo, a philus bi bio prijatelj pa bi se moglo napraviti kovanica planinoljubac  :icon_lol:
« Zadnja izmjena: Ožujka 17, 2010, 14:37:55 poslijepodne od Henoh »
'Mediteran kakav je nekad bio'