Autor Tema: Vrijeme jesen/zima 2010-2011  (Posjeta: 32888 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Yucca

• Gost
Odg: Vrijeme jesen/zima 2010-2011
« Odgovori #165 u: Prosinca 17, 2010, 14:21:09 poslijepodne »
Mogu vam reci da sam se iznenadio danas vitlajuci po gradu i dosavsi nakon toga kuci gde sam video da je trenutna tmp oko 17h bila -6c  :shocked:
Ovo sve hocu da kazem, jer se ta niska tmp uopste ne oseca...barem je ja nisam osetio nesto posebno...mozda smo se vec navilki na ove niske tmp  :sretan:

Trenutno oko -6.4  oC

Moram reci da je temperatura u centru Beograda (mislim na siri centar,Dorcol,Vracar..) znatno visa nego sto zvanicni podaci govore,jer juce kad je zvanicno bilo oko -6C,u centru se kretalo izmedju -2.5C i -3C ...
Kod mene se nocas spustilo na -5C,sada -4C... vec 4. po redu dan u minusu  :thumb_down:

Usaglasite se, ba!  :lol:
Jos kad pogledam zvanicnu stranicu s temperaturama u Bg, zabuni nikad kraja
Mislim, ne zelim da se shvati kao provokacija ali ako je temp oko 17 h bila vec -6,4 tesko je za provariti da jutarnja bude toplija od toga (osim ako nije okrenulo na jugo). Razumijem ja mikroklimatske razlike, al' evo recimo Dorcol (hm, hm - "silikonska dolina" :sretan:) - to je onaj dio oko Francuske Ul. sto se spusta na Dunav- dakle okrenut je sjeveru. Jest jako gusto nacickan zgradam visine 5 do 8 spratova i vjerovatno akomuliranu toplotu zgrada prenosi na otvorene ulice, ali je isto tako izlozen sjevernim vjetrovima. Mozda da je sa suprotne, Savske strane brda toplije- to je nekako logicnije... Off topic- Dorcol je prava bombona, nedavno nocio tamo u Gospodar Jovanovoj tokom posjete koncertu Gotan Project-a u Areni. Narocito mi se svidjele iscrtane prave zebre (zivotinje, ne linije) na mjestu pjesackih prelaza oko jedne skole  :thumb_up:
Hocu reci, ukljucite malo realnositi u post-anje. Jos jednom molim da me se shvati bez imalo zlobe  :icon_redface:
Peace :sun:

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
« Odgovori #166 u: Prosinca 17, 2010, 14:59:55 poslijepodne »
Jutros u 5.30 -10 u lajkovcu najniza temp do sada trenutno -4
« Zadnja izmjena: Prosinca 17, 2010, 15:00:20 poslijepodne od SCALAR »
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline palmofil

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #167 u: Prosinca 17, 2010, 15:04:30 poslijepodne »
Mislim, ne zelim da se shvati kao provokacija ali ako je temp oko 17 h bila vec -6,4 tesko je za provariti da jutarnja bude toplija od toga (osim ako nije okrenulo na jugo). Razumijem ja mikroklimatske razlike, al' evo recimo Dorcol (hm, hm - "silikonska dolina" :sretan:) - to je onaj dio oko Francuske Ul. sto se spusta na Dunav- dakle okrenut je sjeveru. Jest jako gusto nacickan zgradam visine 5 do 8 spratova i vjerovatno akomuliranu toplotu zgrada prenosi na otvorene ulice, ali je isto tako izlozen sjevernim vjetrovima. Mozda da je sa suprotne, Savske strane brda toplije- to je nekako logicnije... Off topic- Dorcol je prava bombona, nedavno nocio tamo u Gospodar Jovanovoj tokom posjete koncertu Gotan Project-a u Areni. Narocito mi se svidjele iscrtane prave zebre (zivotinje, ne linije) na mjestu pjesackih prelaza oko jedne skole  :thumb_up:
Hocu reci, ukljucite malo realnositi u post-anje. Jos jednom molim da me se shvati bez imalo zlobe  :icon_redface:

Da svi mi živimo u zoni 9a, hahahhaah slažem se.... bwhuaaaaaaaaa :0648: :sun: :thumb_up:

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #168 u: Prosinca 17, 2010, 16:01:34 poslijepodne »
Hm hm, Beograd je veiki decki,
a Palmark i Zexland zive na vrlo razlicitim mjestima........takve oscilacije temp. nisu nista novo....negdje u 11 mjesecu je ujutro bilo kod mene u malom gradu od 30.000 stanovnika,
+3C u 15h popodne, je bilo -6C.
Imam ovdje u gradu, doma, firma1, firma2, 3 terometra koje uvijek usporedujem, 3 ista termometra  :wink:, temperaturne razlike znaju biti i po -5C, zato mislim da to sto su
Zex i Palmark pisali nije nista neobicno!

Pozdrav iz snijegom okovanog Bingena i +2C!  :icon_santa:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #169 u: Prosinca 17, 2010, 16:55:08 poslijepodne »
U širem središtu Zagreba sad je već u plusu, a vjerujem da će do 14h biti na cijelom gradskom području barem malo iznad nule. Trenutno sunčano.

Nažalost, od onog sunca koje se sredinom dana na kratko pojavilo i obećavalo da ćemo bar malo zaći u plus na kraju ništa. Bilo ga je neko kratko vrijeme i onda su se opet navukli neki oblaci i izmaglica tako da je većinom ostalo oko nule. Gledam na pljusak.hr Sesvete današnji maksimlac -0.8 stupnjeva.   
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #170 u: Prosinca 17, 2010, 17:39:31 poslijepodne »

Palmark zivi u Banvcima uz sam Dunav, a Zex zivi u Zelezniku. Obe lokacije su prilicno daleko od centra, a madjusobno su udaljene 20-tak km. "Zvanicna temperatura" je uglavnom ona temperatura koja se meri na Aerodromu u Surcinu, na mikroklimatski dosta nepovoljnom mestu. Slozio bih se da je Dorcol daleko od idealne mikroklime i da je izlozen severnim prodorima, ali ako se temperatura meri na zaklonjenom mestu, uza zid neke vece zgrade koja se greje... Ne cudi da rezultati mogu da variraju.

I meni se cini da temperature koje Palmark prijavljuje deluju visoke (posto prijavljuje temperature koje su za 2-3 stepena vise nego one koje ja merim), ali moguce je da je mikroklima kod njega jednostavno idealna i da su temperature stvarno takve.

Ja sam npr. na osptini Cukarica, kao i Zex, i kod mene su temperature bile skoro iste kao i kod njega. Trenutno je -6.3 stepena i duva blag severni vetar.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #171 u: Prosinca 17, 2010, 18:19:42 poslijepodne »
Nema tu sta da se neko usaglasava mikroklima se razlikuje od ulice do ulice a kamoli po 20 km razlike ja sam 70km od beograda ka valjevu kod mene je jutros bilo -10 hladnije nego u beogradu .

Yucca

• Gost
« Odgovori #172 u: Prosinca 17, 2010, 19:23:08 poslijepodne »
 :icon_lol:
malo shale, nije zgoreg.
Xenon, hvala na informacijama/ sad kontam temperaturne razlike kod Palmarka i Zex-a. ne osporavam ja ocitanja temperatura iz njihovih vrtova. :thumb_up:
20 km je mnogo... 20 km juznije od Sa (Bradina) gotovo da nema temp ispod -10, tj prava su rijetkost (klima Csb) dok je Sa  u granicnom pojasu Csbx" i Cfb dok su visoke okolne planine (Bjelasnica, Treskavica, Jahorina) cak u pojasu Dfb i Dfc.

Sto se tice mikroklima, duboko vjerujem u njih...to se cak primjeti i na tri zvanicne mijerne lokacije u Sa.

Evo kako je zvanicno bilo u Sa Decembra 2009. Da li ko ima detaljne info za Zg, Bg i druge gradove
.......................
Srednja mjesečna temperatura u Sarajevu iznosila je 3,2 oC. Prva dekada bila je toplija za 4,4 oC a treća za 7,4 oC. Druga dekada bila je hladnija za -3,9 oC od srednje temperature za isti period. Maksimalna mjesečna temperatura iznosila je 19,8 oC (Bjelave, 31.12.), a minimalna -16,0 oC (Butmir, 21.12.). Najveća dnevna amplituda iznosila je 17,7 oC (21.12.). Studeni dani (maksmimalna temperatura ≤0oC): Bjelave- 3, Butmir- 8. Ledeni dani (minimalna temperatura ≤ -10 oC): Bjelave- 1, Butmir- 2.
Sume padavina u Sarajevu iznosila je 144,9 l/m2 i prema raspodjeli percentila padavine svrstavamo ukategoriju kišno, ali ispod višegodišnjeg prosjeka. Sniježni pokrivač registrovan je u deset dana, a najveća visina iznosila je 37 cm (20.12.).

Offline palmofil

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #173 u: Prosinca 17, 2010, 19:27:58 poslijepodne »
Danas se sjeverni jadran zabijelio, Pula, Rijeka, Poreč... a i otoci Krk....  :icon_exclaim:

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #174 u: Prosinca 17, 2010, 19:38:46 poslijepodne »
Usaglasite se, ba!  :lol:
- Dorcol je prava bombona, nedavno nocio tamo u Gospodar Jovanovoj tokom posjete koncertu Gotan Project-a u Areni. Narocito mi se svidjele iscrtane prave zebre (zivotinje, ne linije) na mjestu pjesackih prelaza oko jedne skole  :thumb_up:

E pa Yucca sad si ga ugasio !  :lol:

Ali ne zbog toga sto nas "kritikujes" za razlicite temperature (za cija merenja ti je Xenon odlicno objasnio u prethodnim postovima) vec za to sto si ladno bio u Beogradu i to na mom Dorcolu ( tamo sam rodjen), a nisi se ni javio da dolazis !  :mrgreen:

Salim se naravno, i niko ti ne zamera nista zbog toga, jer ovde temperature stvarno mogu da variraju i do cak 5-6c u krugu od 20km.
Evo da bi ti mozda bilo malo jasnije, napravio sam na brzinu geografski raspored lokacija gde se ko od nas nalazi....

Crvenom bojom je oznacen centar grada,,,a Xenon je tu negde oko broja 12  :mrgreen:
« Zadnja izmjena: Prosinca 17, 2010, 19:41:08 poslijepodne od Zexland »
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #175 u: Prosinca 17, 2010, 19:44:00 poslijepodne »
Evo Xwnon i Zex su sve odlicno objasnili. Kod koga je lokacija bolja,kod koga toplije a kodkoga hladnije nije mnogo ni bitno na kraju krajeva,jer zabilo koju osetljiviju palmu potrebna je ozbiljna zastita i dogrevanje i to je to.
Kod mene inace jos jedan ceo dan u minusu,Tmax -1.5C,trenutno -5C  :thumb_down:
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #176 u: Prosinca 17, 2010, 19:46:59 poslijepodne »
Ajde zex uvecaj tu mapu do lajkovca ako mozes kod mene je trenutno -7
« Zadnja izmjena: Prosinca 17, 2010, 19:48:18 poslijepodne od SCALAR »

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #177 u: Prosinca 17, 2010, 19:56:03 poslijepodne »
Ja se izvinjavam, zaboravio sam i Scalar-a  :icon_mrhappy:

Vazdusnom linijom je oko 55km od centra grada.

Ovo je sada vec tezak off   :icon_lol:
Trenutno kod mene oko -6c
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #178 u: Prosinca 17, 2010, 20:04:36 poslijepodne »
Hvala zex svaka cast majstore.
« Zadnja izmjena: Prosinca 17, 2010, 20:08:39 poslijepodne od SCALAR »

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #179 u: Prosinca 18, 2010, 11:00:32 prijepodne »
Sinoc najgore vece kod mene od ovog naleta zime. Temperatura se spustila do -7C uz veliku vlagu u vazduhu,svuda se hvatalo inje  :thumb_down: ...ipak,onda je dunula kosava,i podigla znacajno temperaturu,konacno je prekinut ciklus posle 4 vezana dana u konstantnom minusu. Trenutno +1,5C  :sretan:
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C