Autor Tema: Cycas revoluta (Sago palma)  (Posjeta: 278460 vremena)

0 Članova i 7 Gostiju pregledava ovu temu.

Emmy

• Gost
Odg: Cycas revoluta (Sago palma)
« Odgovori #600 u: Siječnja 13, 2013, 17:59:16 poslijepodne »
matori cycas eh da mi je jedan ovakav

Uploaded with ImageShack.us
[/quote

Lijepi pozdrav svima a posebno Travi !!

E, a voljela bi i ja da imam jedan takav u dvorištu !!  :rofl:  Al se moram zadovoljiti sa 2 manja, tj samo gomolj skinuti sa velikog cikasa  u Opatiji i sa jednim koji me najviše veseli...

.... a to je cikas od  dragog Trave !! A za koji dan si dajem volju za boljim životom sa jednim cikasem iz MBM-a u Vž!  Ima dvadesetak listova, duljine oko 80cm, a cijena samo 150 kn!  :sun: :sun: Najbolje rođendanske poklone redovito moramo kupiti sami !!

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
« Odgovori #601 u: Veljače 10, 2013, 14:45:53 poslijepodne »

jel to normalno da mu požute stari listovi  :misli:

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #602 u: Veljače 10, 2013, 17:05:16 poslijepodne »
To je normalan proces ne brini nije mu nista  :thumb_up:
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline TopoGigio

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #603 u: Ožujka 16, 2013, 09:02:23 prijepodne »
Lijep pozdrav svima, ja sam iz Pule i sasvim slučajno sam došao na ovaj forum tražeći informacije o cycas revoluta koje sam vidio u rasadniku. Pošto selim u novi stan, poželio sam nekakvu biljku koja bi ga krasila iznutra. Odmah sam se zaljubio u prekrasne cycase i malo pročitao o njima. E sad, zamislio sam da nova biljka bude uglavnom u zatvorenom prostoru, mada sve što više čitam vidim da to i nije najpoželjnije za takvu biljku. Imam terasu koja je na zapadnoj strani gdje će biti dosta sunca, mogla bi biti tamo do jeseni ako je sada uzmem. Kod nas u Puli i nisu neke zime, rijetko se temp. spušta u minuse tako da bi možda i cijele godine mogla biti na terasi, ali ja bi rađe u stanu barem tokom zime. Prostorija u kojoj bi bili cycasi je grijana ali ima dosta svjetla, bili bi uz prozor na podu na ulazu na tereasu. Žao bi mi bilo da mi propadnu radi toga, nemam nikakvog iskustva sa biljkama. Zanima me vaše mišljenje i bilo kakav savjet za početak, Veruda je iz Pule pa će sigurno znati za rasadnik kojeg sam spomenuo, uglavnom cycasi koji su tamo izgledaju fantastično. Hvala.

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #604 u: Ožujka 16, 2013, 11:13:39 prijepodne »
mozes na toj terasi da ga drzis bez problema tokom godine medjutim u zimskom periodu moras ga drzati u negrejanoj prostoriji jer nece visoku temp a nema dovoljno svetlosti jer bi onda izbacivao izduzene nepravilne listove.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #605 u: Ožujka 16, 2013, 12:30:12 poslijepodne »
Pozdrav i dobro nam došao na forum! :sretan: Slažem se sa Scalarom, cikas preko zime treba biti u negrijanoj prostoriji. Na balkonu će mu biti O.K., samo ga posadi u malo veću teglu, a pošto si iz Pule cikas ti može cijelu godinu biti na balkonu, ali bi ga možda bilo dobro preko zime zaštititi sa par slojeva agrila.
USDA zone: 7a

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #606 u: Ožujka 16, 2013, 12:36:34 poslijepodne »
Pozdrav i dobro nam došao na forum! :sretan: Slažem se sa Scalarom, cikas preko zime treba biti u negrijanoj prostoriji. Na balkonu će mu biti O.K., samo ga posadi u malo veću teglu, a pošto si iz Pule cikas ti može cijelu godinu biti na balkonu, ali bi ga možda bilo dobro preko zime zaštititi sa par slojeva agrila.
u pravu si palmofan pula je i zimi toplija tako da ga moze i zimi drzati napolju uz malu zastitu :thumb_up:
« Zadnja izmjena: Ožujka 16, 2013, 12:36:55 poslijepodne od SCALAR »

Offline TopoGigio

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #607 u: Ožujka 16, 2013, 12:43:05 poslijepodne »
Hvala vam, to je ona prozirna folija, samo prekriti zimi sa time ? U prostoriji sa 15-20 st. i sa puno svjetlosti mislite da bi se ipak upropastili ?

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #608 u: Ožujka 16, 2013, 12:57:23 poslijepodne »
Hvala vam, to je ona prozirna folija, samo prekriti zimi sa time ? U prostoriji sa 15-20 st. i sa puno svjetlosti mislite da bi se ipak upropastili ?
vestaka svetlost je nedovoljna zimi sem super svetiljki posebno pravljeni da imitiraju dnevnu svetlost mislim da ti se to neisplati mora imati mirovanje zimi a imas takvu klimu da ti to nije potrebno cykas nije sobna biljka

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #609 u: Ožujka 16, 2013, 14:21:16 poslijepodne »
Hvala vam, to je ona prozirna folija, samo prekriti zimi sa time ?
Agril nije folija nego je "netkana tkanina" i propušta zrak, za razliku od folije koja je nepropusna za zrak. Agril možeš kupiti u svakoj poljoprivrednoj trgovini ili na vrtnom odjelu u većim trgovačkim centrima. Cikasu bi bilo najbolje uvezati listove i zatim ih nekoliko puta omotati agrilom. Također bi bilo dobro da cikas preko zime bude na dijelu balkona koji je zaštićen od kiše, jer bi mu zimska vlaga mogla naštetiti.
USDA zone: 7a

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #610 u: Ožujka 16, 2013, 16:51:09 poslijepodne »
Pozdrav i dobrodošao TopoGigio  :thumb_up:

Evo, kako su ti odgovorili naši stručnjaci, samo bi ja još nadodao da bi ja bez problema i zimi držao vani uz laganz zaštitu. Pogotovo ako imaš i zaštitu od kiše kako je napomenuo palmofan. ja imam 2 posađena cycasa vani i uz laganu pasivnu zaštitu preživljavaju zime bez većih problema...

U kućnim uvjetima zimi uz manjak svijetlosti i topli, suhi zrak tjera biljku na daljnji rast, ali tada su obično setovi listova koje izbaci iskrivljeni, duguljasti i kržljavi. Takvi listovi kada se biljka na proljeće onda premjesti na balkon obično izgore od sunca te se moraju ukloniti...  

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #611 u: Travnja 19, 2013, 19:23:35 poslijepodne »
da li mogu iznijeti cycas vani  :misli:

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #612 u: Travnja 19, 2013, 19:42:55 poslijepodne »
da li mogu iznijeti cycas vani  :misli:
moji su otkriveni vec 10 dana :thumb_up:

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #613 u: Travnja 19, 2013, 19:43:39 poslijepodne »
kod mene je jedno jutro bilo mraza

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #614 u: Travnja 19, 2013, 19:45:32 poslijepodne »
kod mene je jedno jutro bilo mraza
nisu oni tako svileni manji minusi budu i namoru pa ih nuko ne pokriva :thumb_up: