Autor Tema: Palmarkov vrt  (Posjeta: 16432 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
  • Spol: Muški
    • Z&Z Design Studio
Palmarkov vrt
« u: Listopada 23, 2007, 13:25:52 poslijepodne »
Veruda,sve izgleda prelepo,zdravo i negovano!!!  :thumb_up: Kod tebe jos kao da je leto,a ovde evo samo sto sneg ne padne!!! Ostaje nam samo da se veselim bojama borimo protiv zime!!!!!! :eusa_clap:

Palmark JAKO LEP VRT  :thumb_up:

Super su ti kombinacije cetinara i ukrasnih grmova...a o palmama i da ne govorim...

Jedino sto je meni malo bolo oci je onaj sivi zid od garaze, koji ti ( bar po mani ) kvari vrtni ambijent i zelenu oazu...
Nadam se da se ne ljutis...malo sam ti dodao neke detalje...cisto kao ideja.. :icon_mrhappy:

Evo...pa recimo razmisljaj za neke nove poduhvate sledece sezone... :icon_joy:

Pozdrav Zex !

« Zadnja izmjena: Ožujka 19, 2008, 20:20:48 poslijepodne od Xenon »
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
Odg: Jesen stiže...
« Odgovori #1 u: Listopada 23, 2007, 20:34:24 poslijepodne »
ZEX,pozdrav i hvala na komentarima!
Naravno da se ne ljutim i opaska ti je apsolutno na mestu!  :thumb_up:

Ja sam vec u pripremama za sredjivanje tog dela dvorista i otpocecu realizaciju istih vec tokom novembra-decembra ukoliko vremenske prilike dozvole,a ako ne ostavljam to za mart!

Kao prvo,planiram da ceo zid od garaze i zid pored od susedne kuce(koji se ovde ne vidi) ozelenim brsljanom!

Zatim planiram da ozidam tri polukruzne kaskade od kamena izmedju ta dva zida(najvisa oko 70cm,a ispred dve nize od 30-40cm),da ih napunim zemljom i da tu posadim raznorazne cetinare,zimzelene liscare i poneku juku!
U nize ce ici razne ukrasne trave i grmovi!
S jedne strane kaskada ce biti bela breza a sa druge crveni javor!

*nazalost,do prosle godine biljke su me slabo zanimale,dvoriste jos manje,pa sam tek ove godine zapoceo temeljno sredjivanje i zato imam jos mnogo posla!

Posle kaskada,planiram da od kamena uradim i plato ispred kuce i na jednom njegovom kraju cu napraviti kaktusarnik-znaci povrsina sa peskom i kamenom gde ce biti kaktusi,agave i sukulente!

Tu gde vidis ovaj phoenix doci ce jezerce sa prikladnom vegetacijom!

Ovamo desno na travi planiram da posadim kanarsku urmu,washingtoniu i trachycarpus fortunei,oleandere i lagestremiju,bugenvile u zardinjerama-znaci malui mediteranski kutak!

One supe u dnu dvorista se ruse i tu ce doci jedno vece drvo a u opticaju su albicija ili neki bor!

I na kraju,ostace da se zameni kompletni travnjak!
Kao sto vidis,pune ruke posla  :sretan:

Ovako bi to trebalo da izgleda-mozda je sve neproporcionalno,ali ovo je samo prostorni raspored i okvirni plan! Sve sugestije i predlozi su dobrodosli!

USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #2 u: Listopada 24, 2007, 13:22:24 poslijepodne »
WOW!  :shocked:

Imaces bogami podosta posla  :newy:  :drva:...ali kada sve zavrsis i kompletiras... :eusa_clap: !

Dosta si ti vec i uradio, s'obzirom da si tek skoro poceo...
Inace ideja za kaskadne kamene zardinjere ti je sjajna :klanjase:! I sve ostalo je jako lepo zamisljeno  :thumb_up:

Na kraju ce to biti jedan divan mediteransko-kontinentalni vrt pun lepih i egzoticnih biljaka...
Evo posto si vec stavio skicu ( a to je dobro kada se tako planski radi )...ja cu ti pomoci..i za koji sat cu staviti sve to u 3D sto si zamislio, da vidimo kako moze da izgleda u futuru  :wink:

Big pozdrav!
Zex.

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #3 u: Listopada 24, 2007, 13:36:14 poslijepodne »
Zex,bio bih ti prezahvalan da to uradis,posto ja nemam taj program,a sigurno bi mnogo bolje izgledalo!
Kazes kontinentalno-mediteranski vrt-i zaista bi ono sto je u planu moglo tako da se definise!

Mada,ja bih najvise voleo da sve bude u mediteranskom stilu,ali mislim da cu dovoljno muka imati i oko zastite ovih palmi preko zime!
A i hocu da mi cele godine vrt bude zelen i lep,a to je u nasoj klimi najlakse postici sa cetinarima! Pored togaima i jako puno lepih zimzelenih liscara,pa sam izbor listopadnih vrsta sveo na brezu i crveni javor,koji mi se jako svidjaju!

Offline tasana

• Phoenix
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #4 u: Listopada 24, 2007, 15:53:28 poslijepodne »
I ja jedva cekam da vidim, bas me zanima kako bo izgledalo, ideja nikad dovoljno :wink:

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #5 u: Listopada 24, 2007, 17:45:14 poslijepodne »
Evo gotovo :icon_joy: Samo za Palmarka...a i Tasanu naravno :icon_mrhappy:

Dakle idemo prvo na skicu samog vrta...

Krug sa cetinarima i listopadnim grmljem...

Kaskadne kamene zardinjere...

Okret na levo  :lol:...

...ka jezeru...

Jezerce sa bambusima...

Jezerce gledano sa visine...

Kaktusland & Agavia  :sretan:

Garnitura za sedenje pored jezera... :klanjase:

Pogled na Trahikarpuse, Cikas i Kanarku...

A iza cetinara ponovo Trahiji  :icon_mrhappy:

Egzotic Land  :mrgreen:

Mislim da je ok ispalo...kako vam se dopada ?
Palmark..ima da uzivas kada ti svo bilje budo poraslo  :cool:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #6 u: Listopada 24, 2007, 17:50:17 poslijepodne »
Zexland legendo. Svaka ti čast  :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap:

Offline dexxter

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #7 u: Listopada 24, 2007, 17:52:53 poslijepodne »
Zex, koji je program u pitanju?

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #8 u: Listopada 24, 2007, 17:55:49 poslijepodne »
Hvala Pivi  :icon_mrhappy:

@ dexxter - Radio sam u Sketchup-u...najjaci program za 3D bar meni...a i laksi je od Cad-a  :icon_mrhappy:

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #9 u: Listopada 24, 2007, 18:14:32 poslijepodne »
Zex,puno ti hvala,odlicno si ovo odradio  :thumb_up: :klanjase: Sad vec imam jasniju predstavu kako bi to trebalo da izgleda! Jedino sto treba da promenis je da ovu betonsku stazu sto je najblize kuci zamenis lejom sa perenama i niskim zbunovima,a tu travu do kuce kamenom stazom!
I posto smo daleko otisli od teme,mogao bi Pivi ovo da stavi u posebnu temu-npr. Predlozi za uredjenje vrta!

E,jos kad bi moji trahiji dogurali do te visine-ko zna!  :icon_mrhappy:

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #10 u: Listopada 24, 2007, 18:21:39 poslijepodne »
Zex,puno ti hvala,odlicno si ovo odradio  :thumb_up: :klanjase: Sad vec imam jasniju predstavu kako bi to trebalo da izgleda! Jedino sto treba da promenis je da ovu betonsku stazu sto je najblize kuci zamenis lejom sa perenama i niskim zbunovima,a tu travu do kuce kamenom stazom!
I posto smo daleko otisli od teme,mogao bi Pivi ovo da stavi u posebnu temu-npr. Predlozi za uredjenje vrta!

E,jos kad bi moji trahiji dogurali do te visine-ko zna!  :icon_mrhappy:

Nema na cemu  :wink: 
E da znas da sam i ja mislio da predlozim Pivi da ovo pomeri na neku drugu temu...ili sto ti kazes na predloge za uredjenje vrta..ili tako nesto...

Pa pazi..jos sam ja Trhikarpuse kao smanjio...ali dobro jednog dana...nikad se nezna koliko ce da ti izdzigljaju.... :sretan:

Offline tasana

• Phoenix
  • *
Odg: Vrt od Palmarka
« Odgovori #11 u: Listopada 24, 2007, 19:45:24 poslijepodne »
Da, da Zexland, super si ovo odradio, mada znam da Palmark ima u glavi mnostvo kad su u pitanju kontinentalne biljke, ali si dao akcenat na mediteran, a to je dobro ispalo, mada ce mnogo lepse biti uzivo :icon_joy: Palmark , vec mogu da zamislim,zahvaljujuci tvojoj zavetrini bice mali raj :thumb_up:

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #12 u: Listopada 24, 2007, 22:37:33 poslijepodne »
Nadam se tasana da ce biti! Sad vec imam malo jasniju predstavu u glavi! Samo sam zaboravio da kazem,a mislim da je i Zex to prevideo,da ce kaktusi uglavnom biti u saksijama,i da cu ih sklanjati zimi,ipak su oni i osetljivi i nezgodni za zastitu!
Ali potrudicu se da sve saksije budu od prirodnih materijala i da se uklope uz pesak koji ce biti podloga i stene kao detalje!

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #13 u: Siječnja 25, 2008, 14:58:10 poslijepodne »
Zex,evo me  :icon_lol:
Evo,nacrta sam novim plan-nema mnogo izmena,samo sam prikazao celo dvoriste a i malo cu ti detaljnije sve objasniti,da ti bude lakse!
Prosli put u plan nisi ukljucio kucu,a mislim da bez toga ne moze da se dobije kompletna slika!
Dakle ovako:

~ovo kajsija boje na slici je moja kuca! Te boje je i u prirodi! Na kucu se nastavljaju pomocne prostorije koje se pruzaju celom duzinom dvorista,fasada je iste boje kao i kuca!
Svetlo plave crtice su prozori,a braon vrata!
U sklopu kuce je natkrivena terasa-veranda,koja nam je prakticno dnevna soba tokom leta~garnitura za sedenje od pruca i sto,puno saksijskih sobnih biljaka itd.!

~tik uz kucu i oko celog dvorista ide staza,koja je sada od betona,a vrlo brzo ce biti od lomljenog kamena!

~ovo siva linija u donjem delu slike,oivicena crnim je zid ambulantne zgrade! Sada je go,ali je pusten brsljan da ide uz njega,tako da znas-i ide celom duzinom dvorista!
Moje dvoriste tako dodje samo sa jedne strane otvoreno,a i tu se nastavlja dvorise mog ujaka,sa njegovom kucom...

~Uz zgradu ambulante,negde na sredini je garaza,koja ce isto biti obrasla u brsljan!

~iza garaze ce biti bazen i pored bazena garnitura za sedenje,sto,suncobran i ozidani rostilj,a iza svega toga zalosna vrba(to je taman i kraj mog vrta)

~u uglu izmedju zida garaze i zida ambulantne zgrade ce biti kamene kaskade u tri nivoa,sa razlicitim cetinarima i zimzelenim grmljem

~sa jedne strane kaskada ce se nalaziti bela breza i ispod nje zelim lepu belu klupu,a sa druge crveni japanski javor!

~jezero je po novim planovima doslo na sred dvorista,bice nepravilnog oblika,podzidano kamenom,sa vodoskocima i vodenim biljkama(npr.ciperus)!

~uz kamenu stazu celom duzinom ide leja sa zimzelenim perenama i patuljastim cetinarima!

~ispred verande,sa desne strane od ulaza ce biti kaktusarnik-znaci pesak,stene,agave,kaktusi i poneka yucca-nesto u zemljanim posudama a nesto direkt posadjeno u zemlju!

~iznad ulaza u verandu i na zid od kuce levo pustace se neka puzavica-u opticaju su pasiflora ili lonicera!

~od garaze do platoa sa cesmom vodi kamena traka na kojoj ce biti poredjane saksijske cvetnice(solanum,lantana,bugenvilea,hibiskus..)a ispred nje,ka kuci ce biti leja sa sezonskim cvecem(sve od lala i narcisa pa u jesen do hrizantema)

~plato sa cesmom ce biti odvojen drvenom ogradom od 2-2.5m visine uz koju ce ici klematis i uz visi stub na cosku wisteria

-ispred platoa sa cesmom,ka kuci,nalazice se prostor za cemprese,oleandere,banane i od njega se dalje nastavlja,ka kuci omiljeni deo-ZA PALME-trachycarpus,phoenix canariensis,washingtonia i ako bude butia capitata!  :icon_joy:
pored njih ce se uglaviti i jedna lagestroemia indica  :eusa_clap:

~na samom kraju vrta,uz ivicu mog sa ujakovim dvoristem,u ozidanu zardinjeru posadicu jednu albiciju,a ispred nje pinus pineu(pinjol) i maslinu!

~na samom cosku kuce ici ce jos jedna puzavica,narandzastih cvetova-tekoma!

~tamarix vidis gde je,malo je nakrivljen,pa zauzima dosta mesta,ali ispod njega ce biti jos dosta prostora za biljke
poput adama i sl.!

To su moje ideje i planovi! Voleo bih da cujem i druge predlog,sugestije i kritike! I ti sam mozes nesto dodati ili izbaciti,zavisno sta smatras da je bolje,ali mi obrazlozi!
Potrudio sam se da ti detaljno prikazem plan vrta,pa ti nadam se nece biti tesko!
Kad budes imao vremena i volje!!!

-evo i jedne slike od letos,sa mesta otprilike gde ce biti pinjol-cisto da stvoris sliku kako izgleda kuca i prostor!
« Zadnja izmjena: Siječnja 25, 2008, 15:02:00 poslijepodne od Palmark »

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #14 u: Veljače 11, 2008, 23:10:03 poslijepodne »
Evo bit ce mala sumica od pinjola, ako im se sto ruznog ne desi, mislim ako prezive,
kad malo porastu :vidiga: