Autor Tema: sadnja palmi  (Posjeta: 26306 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vlada33

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Muški
Odg: sadnja palmi
« Odgovori #45 u: Rujna 14, 2011, 19:01:36 poslijepodne »
bice da nisam lomio klice,nesto imam osecaj da sam ih skuvao ili je iapk do prevelike vlage...washingtonie su bez problema prezivele to ali zato su svi phoenixi izgubili klicu razmisljam da sve pomerim sa ovog mesta gde je jer tu zaista sunce przi svaki dan i to dosta dugo,a danas sam bas nesto gledao i zemlja je dosta vlazna,cak bi rekao da je mokra,ne cedi se dole u onaj tanjircic ali je mokra bas,izgleda da ona zemlja odlicno zadrzava vodu a ja sam ih zalivao svakog dana...stara prica koliko vidim ovde na forumu,ubila ih prevelika briga o njima...

za sad jedino wasingtonie idu dobro,palmeto ima dve proklijale semenke i jedna jos uvek ne daje znake ali nisu izasli iznad zemlje,trachi jos ne klijaju i pitanje je kada ce i hoce li uopste ali necu da ih diram,sto se tice phoenixa doneo mi je drug druge semenke sa mora i njih sam posejao,dali ce klijati videcemo,stavljene su pre nedelju dana...

danas sam zemlju malo rastresao jer se bila sva nalegla,a od sutra zalivanje samo povrsinskog dela sa jako malo vode dok zemlja ne postane vlazna a ne ovako mokra...

isti ovaj problem sa propadanjem klica mi se javlja i sa passiflorom,cak sam neke semenke klijao i u zip kesici i nakon stavljanja u zemlju klica propadne...

jedino sto nisam siguran dali je od vlage ili od kuvanja na suncu?pomoc?

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #46 u: Rujna 14, 2011, 19:27:51 poslijepodne »
Bice da je sve to do sunca, ovih dana je i u hladu bilo pretoplo, kamoli na suncu. Ima 60C sigurno ispod najlona. Skloni to u stranu malo, u neki hlad. :wink:
milka

Offline vlada33

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #47 u: Rujna 14, 2011, 21:22:54 poslijepodne »
ma najlon sam maknuo odavno,ali mislim da velika kolicina vode i dosta sunca izazvalo kuvanje...

nista,odluka je pala,sve sto treba jos da se klija sklanja se od sunca,ono sto je proklijalo nek se sunca,njemu vec odgovara zbog fotosinteze...

Offline vlada33

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #48 u: Listopada 02, 2011, 19:44:05 poslijepodne »
ja i dalje imam probleme,dali su u pitanju neke "zivotinjice" u zemlji ili to obicno i bude tako ne bi znao pa molim za savet...

stalno mi se desava da vec proklijalo seme propadne,od 7 washingtonia 3 su izgubile ili klicu ili koplje pre nego su izasle na povrsinu,od 3 canariensa sva tri propala,i propala su i dva sabala palmeto,sve sam stavio naravno opet na klijanje kako primetim da nesto nije u redu,najpre canariensi i oni su proklijali (sad ih trenutno ima 9,hteo bi bar 5 prezivelih),washingtonije su stavljene pre par dana i one me najmanje brinu,potrebna mi je jos jedna do kvote koju zelim,a sabal palmeto sam tako dugo cekao i rekoh spor je on,ali kad ni nakon mesec i po nije izasao na povrsinu proverio sam i nema mu vrha klice,a na drugom je tu klica ali je koplje cim je krenulo da propada i pocelo da unistava i gornji deo klice odakle je krenulo koplje...

sta mi je sad raditi,dali se to tako cesto desava ili sam ja nesto zabrljao,u zemlji i na propalim klijancima nisam pronasao nikakve "zivotinjice",deluje sve redovno osim sto propadaju...a ove prezivele washingtonije kao da nemaju nikakvih problema,jedna je krenula da gura i drugo koplje...

edit:

a i nijedna passiflora nije izasla na povrsinu,neke sam cak i isklijale stavljao u zemlju i jednostavno isceznu,jos nijedna nije izasla a posejao sam mozda 30-40
« Zadnja izmjena: Listopada 02, 2011, 20:05:03 poslijepodne od vlada33 »

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #49 u: Listopada 02, 2011, 21:25:06 poslijepodne »
Moras da koristis sto sterilniju zemlju, da se trudis da ne ubacujes mnogo bastenske ili peska koji je stajao napolju jer tu postoje spore raznih gljiva koje mogu da napadnu klice. Meni se to isto desavalo cesto, ali vise ne, ne sme zemlja da bude previse vlazna i problem resen. Ja bih to poprskao fungiciom, ako imas. Ako ne, u najblizoj polj. apoteci kupi, nije skupo, ja kupio neki za 70din i traje gotovo vecno. :wink:
milka

Offline vlada33

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #50 u: Listopada 03, 2011, 07:09:51 prijepodne »
Sta bi bio flungicid?odnosno,verujem da je to neka grupa sredstva za prskanje,ali bi ipak neki predlog u vidu imena sredstva za prskanje...

do zemlje ne moze biti,bastensku nisam uopste stavljao,ostaje mogucnost da je problem sa peskom,taj pesak je 40 godina bio van vode...

nista,daj neki precizniji predlog za sredstvo i prskanje mu je sudjeno...

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #51 u: Listopada 03, 2011, 07:16:45 prijepodne »
To ti je preparat koji sluzi za suzbijanje gljivica, samo im kazes u apoteci fungicid, nema sta drugo da ti da. :sretan: To je obicno u vidu praska koji razmutis u vodi i prskas. Imas na pakovanju uputstvo i sve sto treba da znas. Samo pazi da ne stavis preveliku koncentraciju, onda ne valja.
milka