Pozdrav svima. Bio sam danas u kratkom obilasku vrta na vikendici provjeriti stanje. Najkraće bih mogao opisati – pomiješano zadovoljstvo u iščekivanju proljeća i frustracija s Yuccama i kaktusima.
Već sam prije pisao da sam tijekom ljeta izgubio O. fragilise, što od kiše što od puževa. Uspio sam si otkinuti koji članak da je zdrav za razmišljanje u budućnosti što i kako s njima.
Na vlagu su se bolje držali Escobaria missouriensis, ali puževi su ih načeli do neprepoznatljivosti. Izvadio sam ih u ranu jesen i stavio u pitar.
Krajem ljeta su bile vidljive posljedice od vlage na Y. neomexicani (do početka zime 2 izgubljene), jednoj Y. glauci (vjerojatno neće krenuti iz sredine), Y. brevifoliji i još nekim zapadnim vrstama i hibridima koji imaju gene od zapadnih vrsta.
Danas sam primijetio da je jedna Y. rostrata kojoj sam podvezao listove strulila u sredini. Vjerojatno dok je bio onaj snijeg da je nešto vlage ušlo, a onda je bilo prilično toplo razdoblje i dogodila se loša kombinacija. Ona je vjerojatno izgubljena. Preostale dvije također pokazuju da s općenito nekim Yuccama nije samo problem u vlazi u zemlji, izravnoj vlazi od padalina već i u visokoj vlažnosti zraka. Obje imaju točke po većini listova od napada gljivica. Po tom pitanju su jedino gore Y. gloriosa v. i Y. gloriosa obična, s time da je variegata u gorem stanju. Na slikama od prije nekoliko tjedana to je bilo vidljivo sad je stanje samo gore. S druge strane taj problem nisam primijetio na Y. recurvifoliama, Y. filamentosama/flaccidama. Izgleda da je još jedan dobar način prepoznavanja između Y. gloriosa i Y. recurvifolia – osim hrapavosti listova s donje strane kod Y. recurvifolija i njihova povijenost – također i reakcija na vlažne uvjete i sklonost gljivicama po listovima kod Y. gloriosa. Točke po listovima sam primijetio i kod Y. baccate, Y. arizonice i Y. torreyi. Ukratko za njih – bolje suha i hladna zima, nego dvije mlačne za redom i ekstremno vlažno ljeto. Y. aliofolie su trenutno dobro, Y. palida isto. Većina hibrida su dobro.
Opuntia bentonii koju je skršila konstrukcija i snijeg, koji je bio na njoj, sada izgleda očajno. Vidjet ću što će od nje ostati do proljeća, ako išta ostane.
Cylindropuntia imbricata je dobro.
Agave neomexicana je ljetos propatila, pa su se puževi potom pogostili, ali je izbacila malu sa strane. A. parryi neke forme su savršeno dobro u zemlji kakva i je u vrtu inače, ilovača, a neke opet u dobro dreniranoj imaju nekih fleka. A. macroculmis mogu preživjeti ovo što smo imali, u suhom vjerojatno do -18. Na onima što sam slikao nedavno sad se vide manja oštećenja po listovima koja se manifestiraju bijelim flekama.
Palme su daleko bolje. S. minori bez promjena, T. fortunei isto (treba pratiti sredine do početka 5 mjeseca da se tamo ne pokaže zima), Rhapidophyllum hystrixi isto ok, Zavirio sam pod zaštitu T. wagnerianusu, C. humilisu ceriferi, za sada izgledaju svi ok. T. princeps pod malom kantom, ok, T. nanus isto. Nisam mogao skidati zaštitu s Butie i Braheae, ali vjerujem da su ok, jer je zaštita suha kad sam zavukao ruku. Nannorrhops green čini mi se ok, treba sačekati proljeće. Još jednom vidim koliki je hendikep što mi vrt nije gdje i živim, toliko bi bilo lakše, moglo bi se provjetravati, stresti snijeg i sl. ovako dosta bilja propati.
Neke druge stvari u vrtu su bez promjena ili neznatnim oštećenjima od snijega – bambusi, Camelia japonica (koja ima razvijene pupove i trebala bi cvjetati na proljeće), Clematis 'apple blossom' ok, Lovor, Arbutus unedo, brnistra, Euphorbie, banane mi se čine da bi trebale sve potjerati na proljeće ako ne bude nekih ekstrema u ostatku zime…
Eto, to je za sada.