Autor Tema: Vrijeme jesen/zima (2011/2012)  (Posjeta: 42947 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline AlekLO

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Vrijeme jesen/zima (2011/2012)
« Odgovori #660 u: Veljače 29, 2012, 16:48:59 poslijepodne »
Polako ali sigurno nam dolaze topliji dani..Kod mene ceo dan kisa sipi.Trenutna temp. 9..Za vikend javljaju do 15C.

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #661 u: Veljače 29, 2012, 17:39:27 poslijepodne »
jeste a sta cemo za najavljivano zahladjenje od 15 marta
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline AlekLO

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #662 u: Veljače 29, 2012, 17:46:10 poslijepodne »
Scalar,ja mislim da ne bi trebalo biti mnogo hladno,ipak su dani oduzali..

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #663 u: Veljače 29, 2012, 18:36:40 poslijepodne »
Scalar,ja mislim da ne bi trebalo biti mnogo hladno,ipak su dani oduzali..
treba biti vrlo oprezan jos nas ceka do kraja marta jednocifrenih minusa zima je okasnila pa ce se i produziti jos jedan hladni talas iz sibira ce biti od 15-20 marta tek od 1 aprila bice pravog proleca mogu se palme i otkriti malo ali potpuno uklanjanje zastite ce pricekati .

Offline Mate2008

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #664 u: Veljače 29, 2012, 20:19:25 poslijepodne »
Next week winter is coming back here, possible lots of snow and some frost at night. Hope wind will change direction before that.

Greets.
Usda zone 9a

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #665 u: Veljače 29, 2012, 20:34:50 poslijepodne »
Meni je to nesto previse dugo da cekam kraj marta,sumnjam da sad uz jacu insolaciju i duze dane moze biti jaceg mraza,a posebno ledenih dana. Ja mislim da pre palmama moze nauditi drzanje pod zastitom,pa makar i otvorenom jer pod najlonom je uvek mnogoooo toplije.
Ja sam izneo i oleandere,masline a sutra cu i limun,cikas i juku.
Na kraju,ako svedemo boravak biljaka na slobodi na 6meseci,od aprila do oktobra,da bi to bilo 100% bez mraza,onda je to pomalo besmisleno... bez 8-9 meseci njihove slobode nije mi to to.
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline joze94

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #666 u: Veljače 29, 2012, 21:26:49 poslijepodne »
Meni je to nesto previse dugo da cekam kraj marta,sumnjam da sad uz jacu insolaciju i duze dane moze biti jaceg mraza,a posebno ledenih dana. Ja mislim da pre palmama moze nauditi drzanje pod zastitom,pa makar i otvorenom jer pod najlonom je uvek mnogoooo toplije.
Ja sam izneo i oleandere,masline a sutra cu i limun,cikas i juku.
Na kraju,ako svedemo boravak biljaka na slobodi na 6meseci,od aprila do oktobra,da bi to bilo 100% bez mraza,onda je to pomalo besmisleno... bez 8-9 meseci njihove slobode nije mi to to.
I ja sam iznosio sve palme na južno stranu hiše, isto i oleande. Danas je kod mene bilo ujutro 4 a tokom dana sunčano i 19 stupnjeva a tako se obeča sve do subote, sljedeči tedan pa prognoze prave oko 10 i malo kiše svaki dan.
Več razmišljam da bi palme subotom  sadio u zemlju a neznam možda je ipak malo rano. A što mislite ostali, da malo pričekam ili počnem polako sadit.

Offline Sedum

• Brahea
  • *
    • Wiki-Flora Jadrana
« Odgovori #667 u: Ožujka 01, 2012, 02:36:39 prijepodne »
treba biti vrlo oprezan jos nas ceka do kraja marta jednocifrenih minusa zima je okasnila pa ce se i produziti jos jedan hladni talas iz sibira ce biti od 15-20 marta tek od 1 aprila bice pravog proleca mogu se palme i otkriti malo ali potpuno uklanjanje zastite ce pricekati .
Po više raznih dugoročnih prognoza, posve sigurno nas očekuje još jedan žešći hladni val sličan prethodnomu, jedino što bi bio kraći oko 4 - 7 dana. Taj nešto kasni pa bi trebao biti izmedju 20.- 25. 3. i tada će posve sigurno biti bar jednocifrenih noćnih mrazova ali vjerojatnije nevezanih pa bi danju ipak moglo biti iznad nule, a dvocifreni mrazovi se tada očekuju samo u brdskim područjima (Lika, Bosna i slično). Da se nešto lošega u tom smislu upravo priprema, vidljivo je i iz središta zloglasne Sibirske anticiklone u Rusiji, gdje su sve donedavna temperature pomalo rasle, - ali od zadnjih par dana opet vidno padaju, pa su u unutrašnjosti Rusije sada već mjestimično do -30C. Tamo sve opet kao i prošlog mjeseca ukazuje na ponovno bujanje i širenje snažne Sibirske anticiklone pa ondje idućih dana opet kao i ranije očekuju strahovite mrazove od -30C do -45C.

To dakako nemože nikako ostati bez odraza na Balkanu, koji sa zakašnjenjem mora zahvatiti bar oslabljeni rubni jezik toga novog i vjerojatno zadnjeg martovskog zahladjenja. Tada se bar jednocifreni (u gorju i dvocifreni) noćni mrazovi sa snijegom sigurno očekuju po cijeloj unutrašnjosti Balkana, pa čak u Istri i dalmatinskoj Zagori (jedino ne na otocima ni južnom primorju). Stoga - pamet u glavu i ostaviti još spremnu mogućnost zaštite, nemojte da vam zbog nestrpljenja bude opet kao pred mjesec dana: - "nema više zime, evo nam proljeća samo što nije", kad ono preko noći - opet "jao i pomagaj, to je ludo vrijeme, nismo znali za te ruske gadosti" ... i slično. Mi ćemo se lako bolje obući - ali egzoti će opet promrznuti, a kako su sad već topliji dani, mnogi od njih su dosad potjerali i time su osjetljiviji, pa im odsad i jednocifreni mrazovi mogu biti opasniji kao usred zime dvocifreni. Zato mogućnost zaštite treba posve ukloniti tek nakon 25. 4.
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline icupi21

• Jubaea
  • *
« Odgovori #668 u: Ožujka 01, 2012, 07:19:40 prijepodne »
Po više raznih dugoročnih prognoza, posve sigurno nas očekuje još jedan žešći hladni val sličan prethodnomu, jedino što bi bio kraći oko 4 - 7 dana. Taj nešto kasni pa bi trebao biti izmedju 20.- 25. 3. i tada će posve sigurno biti bar jednocifrenih noćnih mrazova ali vjerojatnije nevezanih pa bi danju ipak moglo biti iznad nule, a dvocifreni mrazovi se tada očekuju samo u brdskim područjima (Lika, Bosna i slično). Da se nešto lošega u tom smislu upravo priprema, vidljivo je i iz središta zloglasne Sibirske anticiklone u Rusiji, gdje su sve donedavna temperature pomalo rasle, - ali od zadnjih par dana opet vidno padaju, pa su u unutrašnjosti Rusije sada već mjestimično do -30C. Tamo sve opet kao i prošlog mjeseca ukazuje na ponovno bujanje i širenje snažne Sibirske anticiklone pa ondje idućih dana opet kao i ranije očekuju strahovite mrazove od -30C do -45C.

To dakako nemože nikako ostati bez odraza na Balkanu, koji sa zakašnjenjem mora zahvatiti bar oslabljeni rubni jezik toga novog i vjerojatno zadnjeg martovskog zahladjenja. Tada se bar jednocifreni (u gorju i dvocifreni) noćni mrazovi sa snijegom sigurno očekuju po cijeloj unutrašnjosti Balkana, pa čak u Istri i dalmatinskoj Zagori (jedino ne na otocima ni južnom primorju). Stoga - pamet u glavu i ostaviti još spremnu mogućnost zaštite, nemojte da vam zbog nestrpljenja bude opet kao pred mjesec dana: - "nema više zime, evo nam proljeća samo što nije", kad ono preko noći - opet "jao i pomagaj, to je ludo vrijeme, nismo znali za te ruske gadosti" ... i slično. Mi ćemo se lako bolje obući - ali egzoti će opet promrznuti, a kako su sad već topliji dani, mnogi od njih su dosad potjerali i time su osjetljiviji, pa im odsad i jednocifreni mrazovi mogu biti opasniji kao usred zime dvocifreni. Zato mogućnost zaštite treba posve ukloniti tek nakon 25. 4.
Valjda 25.3. iako misllim da je to malo pretjerano,ja sam najkasnije skidao zaštitu 14.3. i nije nikad bilo problema u zadnjih 10 god. još koji dan da se vidi kakve su prognoze i koliko su sigurne i zaštita ide dolje... :thumb_up: :sun:

Offline lovranpalm18

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #669 u: Ožujka 01, 2012, 08:40:50 prijepodne »
Kako je rekao Palmark, sve to onda gubi smisao....ako biljke treba motati od 1.11.-1.4., onda ih i ne treba u zemlji, čovjek si izabere 3,4 lončanice i to je to...
da ne kažem da ni 85te zima nije imala svoje repove koji bi bili pogubni, trajala je hladnoća 15-20 dana i onda je to bilo to,počela su juga i rano proljeće. Sada ne samo da je ovo treća u nizu oštra zima, već postaje pomalo jasno da su klimatske anomalije sve gore, sve se češće događaju skokovi i padovi po 20 i više stupnjeva, što prirodu dugoročno iscrpljuje, a naš hobi (na otvorenom) sve više upitnim..

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #670 u: Ožujka 01, 2012, 09:02:49 prijepodne »
Ovde kod nas za sada vreme sluzi. Temperatura je u plusu iako je prethodnih dana u toku noci dolazilo do minusa, ali onog minimalnog - do -2. Narednih par dana ocekuje se da uopste nece biti minusa, barem ne do ponedeljka, pa kod mene kanarka vec nekoliko dana uziva na slobodi. Naravno ovo otopljenje sam uzeo sa rezervom, posto ce verovatno biti jos jedan hladni talas, tako da je i zastita u pripravnosti.
Odlucio sam da skinem zastitu jer je kanarka pozicionirana na sred dvorista i od ranog jutra, do kasno uvece ima sunca, pa se poslednjih par dana pod plastenikom znala dizati temperatura preko +20, sto bas i nije dobro, jer postoji sansa da se palma skuva. Misljenja sam da je bolje u ovom trenutku da preko noci oseti blagi minus, nego da je sve vreme pod najlonom i da strada, tj da se skuva.
A evo i nekih podataka o maksimalnom minusu i plusu unutar palstenika:

Phoenix canariensis:
Apsolutni minimum za ovu sezonu - 1.6 stepeni, koji je bio neki dan nakon skidanja zastite.

Uploaded with ImageShack.us

Apslolutni maksimum: 24.3, takodje poslednjih par dana jer je plastenik sve vreme bio direktno izlozen ovom sada vec visoko pozicioniranom suncu

I trenutna temperatura oko palme (gornji pokazivac na termometru):

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #671 u: Ožujka 01, 2012, 09:12:17 prijepodne »
Washingtonia robusta:
Apsolutni minimum ove sezone: +2 

Apsolutni maksimum: +21,1

Tenutna temp u plasteniku (nju jos nisam oslobodio, jer je osetljivija, pa mislim da bi je i mali minusi mogli kostati prezivljavanja): +8,7

Offline Sedum

• Brahea
  • *
    • Wiki-Flora Jadrana
« Odgovori #672 u: Ožujka 02, 2012, 15:45:03 poslijepodne »
Valjda 25.3. iako misllim da je to malo pretjerano,ja sam najkasnije skidao zaštitu 14.3. i nije nikad bilo problema u zadnjih 10 god. još koji dan da se vidi kakve su prognoze i koliko su sigurne i zaštita ide dolje...
Tipfeler s krivim navodom prestanka mrazova 25.4. (umjesto 25.3. !) naknadno sam uočio nakon 1 sata, ali mi je post već bio automatski zablokiran pa se to više nije moglo ispraviti - zato se ispričavan zbog te tehničke zabune.

Dakle opet ukratko: po svim dostupnim pokazateljima će zadnji mrazovi u kontinentanom zaledju (osim gorja) najvjerojatnije prestati od 25.3. pa sve do jeseni i tada se mogu sigurno maknuti zaštite. Takodjer i na većem dijelu jadranske obale i svih otoka se mrazovi odsada pa do iduće zime više ne očekuju,- osim možda slabiji oko nule na sjevernom primorju i u dalmatinskoj Zagori negdje oko 20.3.

Inače je kod mene (Sesvete-Gaišče) danas u petak popodne najtoplije nakon Nove godine, do +18C i prošlih 3 noći više nije bilo mraza - ali se oko Zagreba i šire ponovo najavljuju mrazne noći ispod nule od idućeg ponedjeljka.
« Zadnja izmjena: Ožujka 02, 2012, 16:16:08 poslijepodne od Sedum »
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #673 u: Ožujka 02, 2012, 15:56:50 poslijepodne »
potpuno si u pravu sedume i kod nas 18-19 bice mrazeva tek od 25.3 bolje vreme a kod nas jos i od 10-13 bice slabijih mrazeva sa potpunim uklanjanjem zastite treba jos pricekati jer su palme vec krenule rasti pa i blazi minusi im mogu naskoditi .

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #674 u: Ožujka 03, 2012, 00:57:48 prijepodne »
u Bosni javljaju od ponedjeljka ponovo snijeg i pad temperature