Ovde kod nas za sada vreme sluzi. Temperatura je u plusu iako je prethodnih dana u toku noci dolazilo do minusa, ali onog minimalnog - do -2. Narednih par dana ocekuje se da uopste nece biti minusa, barem ne do ponedeljka, pa kod mene kanarka vec nekoliko dana uziva na slobodi. Naravno ovo otopljenje sam uzeo sa rezervom, posto ce verovatno biti jos jedan hladni talas, tako da je i zastita u pripravnosti.
Odlucio sam da skinem zastitu jer je kanarka pozicionirana na sred dvorista i od ranog jutra, do kasno uvece ima sunca, pa se poslednjih par dana pod plastenikom znala dizati temperatura preko +20, sto bas i nije dobro, jer postoji sansa da se palma skuva. Misljenja sam da je bolje u ovom trenutku da preko noci oseti blagi minus, nego da je sve vreme pod najlonom i da strada, tj da se skuva.
A evo i nekih podataka o maksimalnom minusu i plusu unutar palstenika:
Phoenix canariensis:
Apsolutni minimum za ovu sezonu - 1.6 stepeni, koji je bio neki dan nakon skidanja zastite.

Uploaded with
ImageShack.usApslolutni maksimum: 24.3, takodje poslednjih par dana jer je plastenik sve vreme bio direktno izlozen ovom sada vec visoko pozicioniranom suncu

I trenutna temperatura oko palme (gornji pokazivac na termometru):

Uploaded with
ImageShack.usUploaded with
ImageShack.us