ovaj moj prezivio zimu!! pa sam jos jednog posadio ispred kuce, iste velicine ko i ovaj iza. malo mu deblo je ko "islo" u stranu, pa sam pomislio da je trachy takil, za koga je svojstven taki rast. a i listovi im nisu bas tipicni za fortunei, mada sam ga dobio pod fortunei. malo sam zulao po netu i najbliza varijanta ovim mojima je krizanac fortuneia i wagnerianusa. dobro sam izvjezbao oko na godinama proucavanja tih palmi.
postavit cu ovdje nove slike i par slika trachya koji rastu po susjedstvu tocnije 3 komada. jedan kojeg bas pratim mi nije sav jasan -prvo je bila 1 stabljika stara par godina -njega nikako ne stite i na sjevernoj je strani i stalno u sjeni, a i izlozen je direktnom udaru sjevernih vjetrova -kad je bio manji poslje skoro svake zime stari listovi se smrznu, neki cak i prezive. al u proljece raste i dalje, idce zime opet tako. kad je malo ojacao u deblu, uz glavno deblo se pojavio izdanak koji je sada velicinom stigao glavno stablo i sad rastu paralelno. bilo me bunilo kako je to moguce jer fortunei se inace ne grana tako iz korjena, pa sam vidio da postoji i trachycarpus oreophylus ili tako nesto kod kojeg je takav rast moguc ali nije tolko otporan kao sto je ovaj sve prezivio. nikad ne naletim na vlasnike da ih pitam al sumnjam da znaju ista vise od mene, hehehe.
sljedeci slucaj je veliki trachy koji je x godina prezimljavao pod otvorenom terasom, ogroman primjerak, ima bas ono pravo deblo, jako. i prosle godine su ga posadili u zemlju na otvoreno par metara od te terase ispod koje je bio prezimljavao prije. bas neki dan su mu skinuli neku zastitu od najlona i za pravo cudo svi listovi spaljeni i pocrnili, pa ti sad budi pametan.al mislim da ce se izvuc.
i treci trachy star par godina , nekih 50 metara od ovog velikog nikad sticen, al nista mu od zime nije bilo. ni koja tockica na listu, zelen ko u sred ljeta.