Autor Tema: USDA - zone  (Posjeta: 50607 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline branimir

• Global Moderator
  • Spol: Muški
Odg: USDA - zone
« Odgovori #165 u: Svibnja 29, 2012, 18:38:54 poslijepodne »
Vrlo lijepo da su stavili to na javno raspolaganje.

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #166 u: Svibnja 30, 2012, 09:38:20 prijepodne »
to je samo stranica iz atlasa. valjda ne ide pdf na forum.

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #167 u: Srpnja 26, 2012, 13:34:08 poslijepodne »
Carpe diem

akhuu

• Gost
« Odgovori #168 u: Rujna 19, 2012, 03:25:44 prijepodne »

Offline makijac

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #169 u: Veljače 13, 2013, 00:08:23 prijepodne »
Pozdrav. Zanima me informacija o Trebinju. Kojoj zoni pripada? Malo sam pretrazivao i nasao da je apsolutni minimum -8C. Hvala unaprijed. :sretan:

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #170 u: Veljače 13, 2013, 00:12:02 prijepodne »
Pozdrav i dobro došao na forum! :sretan: Trebinje je negdje na prijelazu iz zone 8b u 9a, mikroklimatski povoljniji dijelovi su vjerojatno i čista 9a zona.
USDA zone: 7a

Offline makijac

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #171 u: Veljače 13, 2013, 00:14:49 prijepodne »
Hvala palmofan. To sam i mislio jer od citrusa ima dosta limuna, a citao sam da su oni vrlo osjetljivi na niske temperature. Hvala na informacijama.  :icon_lol:

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #172 u: Veljače 13, 2013, 00:54:20 prijepodne »
i ja se slazem sa palmofanom, Trebinje je zona 9a.  :thumb_up: :thumb_up: :thumb_up:

Offline Sedum

• Brahea
  • *
    • Wiki-Flora Jadrana
« Odgovori #173 u: Veljače 13, 2013, 17:30:46 poslijepodne »
i ja se slazem sa palmofanom, Trebinje je zona 9a.  :thumb_up: :thumb_up: :thumb_up:
"Što se babi snilo" - termozone ili USDA-zone se ne odredjuju takvim ideopolitičkim nadglasavanjem, nego egzaktno po srednjem minimumu iz dugoročnih meteo-statistika, jer se po tomu ravna promrzavanje bilja (a ne po onomu što bi mi u sebi željeli da bude). Srednji minimum u zoni 9 je obavezno iznad -5 (isto važi i za podzonu 9a), a svaki srednjak ispod toga je samo zona 8, najviše možda 8b. Takodjer i najniži -8C za Trebinje indirektno ukazuje da to baš nije neka poželjna "zona 9a" nego ipak 8 (tj. 8b). Dajte se prizemljite iz oblaka, jer tu ne pomaže nikakvo nategnuto-navlačenje niti simboli poput  :thumb_up: :thumb_up: :thumb_up:

Takodjer na isto nam jasno ukazuje i divlja prirodna vegetacija koja je samonikla oko Trebina: - a ta nije pretežno zimzelena kao posvuda drugdje u zoni 9a od južne Istre sve do Budve, - nego je tu ipak zimi pretežno listopadna kao i u dalmatinskoj Zagori, tj. sada zimi oko Trebinja se većinom vidi drveće golih grana (osim tek umjetnih zimzelenih nasada): Dugoročno nam to jasno ukazuje da su povremene zime prejake za stalni opstanak zimzelene vegetacije pravoga mediteranskog tipa, pa zato Trebinje i agrometeorološki spada u polusredozemni submediteran. Postoje dakako sitne povoljnije mikroklimatske oaze s malo blažim mrazom koje su na granici 8b/9a i ove lokalno imaju miješanu poluzimzelenu vegetaciju. Od takvih je u Popovom polju na zapadu najizrazitija topla oaza oko Ivanjice, a bliže Trebinju su takva toplija oaza 8b/9a donje južne strmine pod planinom Leotar (ali ne ravnica Popovog polja niti samo Trebinje).
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #174 u: Veljače 13, 2013, 17:38:51 poslijepodne »
"Što se babi snilo" - termozone ili USDA-zone se ne odredjuju takvim ideopolitičkim nadglasavanjem, nego egzaktno po srednjem minimumu iz dugoročnih meteo-statistika, jer se po tomu ravna promrzavanje bilja (a ne po onomu što bi mi u sebi željeli da bude). Srednji minimum u zoni 9 je obavezno iznad -5 (isto važi i za podzonu 9a), a svaki srednjak ispod toga je samo zona 8, najviše možda 8b. Takodjer i najniži -8C za Trebinje indirektno ukazuje da to baš nije neka poželjna "zona 9a" nego ipak 8 (tj. 8b). Dajte se prizemljite iz oblaka, jer tu ne pomaže nikakvo nategnuto-navlačenje niti simboli poput  :thumb_up: :thumb_up: :thumb_up:

Takodjer na isto nam jasno ukazuje i divlja prirodna vegetacija koja je samonikla oko Trebina: - a ta nije pretežno zimzelena kao posvuda drugdje u zoni 9a od južne Istre sve do Budve, - nego je tu ipak zimi pretežno listopadna kao i u dalmatinskoj Zagori, tj. sada zimi oko Trebinja se većinom vidi drveće golih grana (osim tek umjetnih zimzelenih nasada): Dugoročno nam to jasno ukazuje da su povremene zime prejake za stalni opstanak zimzelene vegetacije pravoga mediteranskog tipa, pa zato Trebinje i agrometeorološki spada u polusredozemni submediteran. Postoje dakako sitne povoljnije mikroklimatske oaze s malo blažim mrazom koje su na granici 8b/9a i ove lokalno imaju miješanu poluzimzelenu vegetaciju. Od takvih je u Popovom polju na zapadu najizrazitija topla oaza oko Ivanjice, a bliže Trebinju su takva toplija oaza 8b/9a donje južne strmine pod planinom Leotar (ali ne ravnica Popovog polja niti samo Trebinje).

Ama sto se mene tice moze biti zona i 6a, kakva mi je korist od toga!  :sretan:, a za tu golet oko Trebinja cu ti uslikati pa da vidis da je sve zeleno  :sretan:
« Zadnja izmjena: Veljače 13, 2013, 17:39:28 poslijepodne od markotb »

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #175 u: Veljače 13, 2013, 18:01:30 poslijepodne »
"Što se babi snilo" - termozone ili USDA-zone se ne odredjuju takvim ideopolitičkim nadglasavanjem, nego egzaktno po srednjem minimumu iz dugoročnih meteo-statistika, jer se po tomu ravna promrzavanje bilja (a ne po onomu što bi mi u sebi željeli da bude). Srednji minimum u zoni 9 je obavezno iznad -5 (isto važi i za podzonu 9a), a svaki srednjak ispod toga je samo zona 8, najviše možda 8b. Takodjer i najniži -8C za Trebinje indirektno ukazuje da to baš nije neka poželjna "zona 9a" nego ipak 8 (tj. 8b). Dajte se prizemljite iz oblaka, jer tu ne pomaže nikakvo nategnuto-navlačenje niti simboli poput  :thumb_up: :thumb_up: :thumb_up:
Ako se tako gledaju USDA zone, onda bi i cijelu jadransku obalu trebalo sniziti za jednu zonu. Tako npr. Split ima minimum od -9 C pa bi prema ovome spadao u 8b a ne u 9a zonu.
« Zadnja izmjena: Veljače 13, 2013, 18:07:13 poslijepodne od palmofan »

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #176 u: Veljače 13, 2013, 18:14:02 poslijepodne »
Mislim da je svima jasno da Trebinje i Split nikako ne mogu biti ista zona. Dobar dio zapadne Hercegovine ima bolje klimatske uslove od Trebinja pa ipak ostaje u zoni 8.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #177 u: Veljače 13, 2013, 18:16:12 poslijepodne »
Ne piše koje su godine izmjereni ovi minusi u Splitu: http://www.wetter.com/reise/laenderinfos/klimadatenbank/?continent=EU&country=EUHR&station=HRXXX0037 , ali po njima ispada da su ista zona, i to nažalost 9b. :icon_sad:

Offline Sedum

• Brahea
  • *
    • Wiki-Flora Jadrana
« Odgovori #178 u: Veljače 13, 2013, 18:21:37 poslijepodne »
Ako se tako gledaju USDA zone, onda bi i cijelu jadransku obalu trebalo sniziti za jednu zonu. Tako npr. Split ima minimum od -9 C pa bi prema ovome spadao u 8b a ne u 9a zonu.
Dajte već jednom konačno pokušajte shvatiti, kako se USDA-zone (i pripadno prezimljavanje egzota) službeno NE odredjuju po najnižem minimumu, nego uvijek po prosjeku srednjih minimuma - a taj je u Splitu ipak viši od Trebinja i dalmatinske Zagore. Baš po tom srednjem minimumu su definitivno Split i slične obalne stanice zona 9a, a zimi malo hladniji Šibenik je prijelazni 8b/9a (poput trebinjske Ivanjice). I protiv tih neumoljivih statistika ne pomaže nikakvo poželjno nadmudrivanje (= wishful thinking).

Ama sto se mene tice moze biti zona i 6a, kakva mi je korist od toga!  :sretan:, a za tu golet oko Trebinja cu ti uslikati pa da vidis da je sve zeleno  :sretan:

Po takvoj bujnoj mašti bi na obalama Trebišnjice lako mogli uspijevati možda Cocos nucifera i Nypa fruticans (koje inače ne idu na toplijem Jadranu niti Mediteranu). Druga je stvar što to nema veze s okrutnom stvarnošću - ali tim gore po činjenice !
« Zadnja izmjena: Veljače 13, 2013, 18:28:52 poslijepodne od Sedum »
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #179 u: Veljače 13, 2013, 18:28:47 poslijepodne »
Dajte već jednom konačno pokušajte shvatiti, kako se USDA-zone (i pripadno prezimljavanje egzota) službeno NE odredjuju po najnižem minimumu, nego uvijek po prosjeku srednjih minimuma - a taj je u Splitu ipak viši od Trebinja i dalmatinske Zagore. Baš po tom srednjem minimumu su definitivno Split i slične obalne stanice zona 9a, a zimi malo hladniji Šibenik je prijelazni 8b/9a (poput trebinjske Ivanjice). I protiv tih statistika ne pomaže nikakvo poželjno nadmudrivanje.
Po takvoj bujnoj mašti bi na obalama Trebišnjice lako mogli uspijevati možda Cocos nucifera i Nypa fruticans (koje inače ne idu na toplijem Jadranu niti Mediteranu). Druga je stvar što to nema veze s okrutnom stvarnošću - ali tim gore po činjenice !

Mozda ima Cocos nucifera i Nypa fruticans,  ko zna, ipak cu ovih dana da obratim paznju!
Shvatili smo te u potpunosti, sve je uredu Sedum!