Autor Tema: USDA - zone  (Posjeta: 50611 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
Odg: USDA - zone
« Odgovori #210 u: Veljače 19, 2014, 18:20:58 poslijepodne »
Temperature rastu već zadnjih 100 godina ( usporedno sa rastom i razvojem industrije, pa tako i onečišćenja ).

Evo jedan zanimljiv tekst.

http://www.crometeo.hr/globalna-temperatura-iznenadenje-poslije-1998/
« Zadnja izmjena: Veljače 19, 2014, 18:23:09 poslijepodne od Cikas »

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #211 u: Veljače 19, 2014, 20:19:00 poslijepodne »
Ako nije problem molio bih gospodina Seduma da mi kaze nesto, naravno ako zna o ostrvu Silba, jugoistocno od Losinja i Susca. Vjerovatno ima jako toplu klimu, a odnedavno je i postavljena meteoroloska stanica, pa ce biti zanimljivo pratiti i uporedjivati sa okolnim mjestima :thumb_up:

gringo

• Gost
« Odgovori #212 u: Veljače 19, 2014, 23:14:37 poslijepodne »
iz t.k.z. malog ledenog doba smo izasli tek 1850 neki kazu i 1943, tako da je trend rasta temperatura u stvari normalan, i u najvecoj mijeri zavisi od solarne aktivnosti, geolosko tektonskim poremecajima npr. vulkanska aktivnost, kolicini izmjene flornog potencijala planete ,,tropske -kisnje sume i prašume -humanogeni faktor, industrija, tu naravno pomaze da ne govorim o ratovima, nuklearnim testiranjem i sve vecim animalnim preoduktorima CO2..masovna proizvodnja mesa itd. tako da trebamo ocekivati zatopljenje najvjerovatnije, samo na osnovu solarnih aktivnosti, i relacije zemljinog nagiba i stanja magnetnih polova, do novog ledenog doba, Milankovic je bez racunara (genijalan matematicar) postavio osnove, obrazce ponavljanja, koja ozbiljna nauka potvrđuje. nista tu nije u koliziji osi ekstremi koji idu cas u jednu cas u drugu krajnost.. :cool:

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #213 u: Veljače 20, 2014, 13:14:13 poslijepodne »

Meteo postaja Silba, nazalost, zbog nepostojanja sjenila niti hladovine gdje je postavljena (pa stoga daje nerelevantne podatke o temperaturi) nije na zemljovidu pljusak.com ali je registrirana tamo http://pljusak.com/meteo.php?stanica=silba tako da se podaci s postaje trebaju uzimati s rezervom. To je odgovor administratora pljusak.com, koji sam dobio na upit.

Ako nije problem molio bih gospodina Seduma da mi kaze nesto, naravno ako zna o ostrvu Silba, jugoistocno od Losinja i Susca. Vjerovatno ima jako toplu klimu, a odnedavno je i postavljena meteoroloska stanica, pa ce biti zanimljivo pratiti i uporedjivati sa okolnim mjestima :thumb_up:

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #214 u: Veljače 20, 2014, 13:34:45 poslijepodne »
Da ali ce vjerovatno za vedrijih zimskih noci temperatura biti tacna, pa je uporediti sa okolnim mjestima.  :thumb_up:

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #215 u: Veljače 24, 2014, 17:27:29 poslijepodne »
ajmo, logicki nisam arogantan polusavam biti realan, kako dolazimo do zone , po dugogodisnjim prosjecnim minimumima i njihovom zbroju, Dublin u Irskoj je zimi Topliji od Trebinja da ne govorim Corck City(kopno sve) koji je cista 10 zona, po svim parametrima koje mozes naci na internetu na kraju, i vegetaciji divljoj, pa i introduciranoj, pogotovo mislim na Robuste, i oko Kotora visoke Maginje ili Planike, te ostale suptropske zimzelene elemente koji vole humidniju klimu, sa 100%tvrdim da je cijeli priobalni dio dobro zasticenog zaliva 9a Novi ima najmanje mraza i temperaturnih osilacija tokom zimskih noci od gradova u zalivu Robuste najvise na Jadranu a i minimum od prije 50 skoro god od .4,6, ti jasno kaze da je cista 9b zona a Luštica mozda i u kazem zadnjih 20god. mozda 10a i tema je Trsteno moja teza je bila da je Novi topliji od Trstenog, i mislim da sam predocijo dokaze u prilog tome.  :cool: a Trebinje je zona 8b logicno zimzelene vegetacije od prirode nema, ima Zelenike ali tek kod Zavale, i zato reci da je recimo Kotor 8a cist nonsens, kad imas corpus delicti u samoj prirodi. :cool:

Ne mozemo tamo, mnogo bjezimo iz teme koju ona obradjuje.

Brda oko Trebinja nisu ''gola'' kao sto si ti naveo. Veliki broj brda sa juzne strane je zelen tokom citave zime. Tip za primjer brdo iznad moga naselja, koje je uvijek zeleno, tek se listopadno moze vidjeti iznad 600/700 m.n.v.

Evo slike iznad, nikada ne treba 'ofrlje' da govoris nesto u sto nisi siguran u potpunosti. :wink:

« Zadnja izmjena: Veljače 24, 2014, 17:32:41 poslijepodne od markotb »

gringo

• Gost
« Odgovori #216 u: Veljače 24, 2014, 21:28:58 poslijepodne »
markec jesi entuzijasta i palmoljubac :thumb_up: ali, ima šmreke(Juniperus Oxysicedrus) i Alepskog bora(masovno sadjenog) nesto krzljavog, hajd uslikaj jednu, makar brnistru, eto zeleniku, crniku, lovor...i vjerujem ti do tad rubni Dijelovi Popovog Polja i malo zapadnije uz kanjon Neretve, tako kazu, Botanicari, mozda nisu istrazili pa grijese. ne kazem. :cool:

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #217 u: Veljače 24, 2014, 21:53:57 poslijepodne »
« Zadnja izmjena: Veljače 24, 2014, 21:54:18 poslijepodne od markotb »

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #218 u: Veljače 24, 2014, 21:57:51 poslijepodne »
Da i ja sam upravo našao podatke da Herceg Novi ima niži apsolutni minimum od Dubrovnika.

Evo malo o klimi Herceg Novog.

http://www.gov.me/files/1246353045.pdf
« Zadnja izmjena: Veljače 24, 2014, 22:01:28 poslijepodne od Cikas »

gringo

• Gost
« Odgovori #219 u: Veljače 25, 2014, 21:45:04 poslijepodne »
ne slazem se, imas realne studije, ne isfrizirane(ko ona smijesna za Trebinje) Novi je topliji i od Dubrovnika i od Trstenog ali ista su zona nijanse su u pitanju, sto je i savrseno logicno, zasticen je od sjevernih vjetrova ima izrazito juznu ekspozicijuju, okrenutu k otvorenom moru, a i cijeli zaliv je zasticen, ali novi je bas na posebnom mijestu, no ko da je bitno sadimo Palme, i druge egzote ;)  :sun: evo ja sam u krivu, :cool:

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #220 u: Veljače 25, 2014, 22:27:01 poslijepodne »
ne slazem se, imas realne studije, ne isfrizirane(ko ona smijesna za Trebinje) Novi je topliji i od Dubrovnika i od Trstenog ali ista su zona nijanse su u pitanju, sto je i savrseno logicno, zasticen je od sjevernih vjetrova ima izrazito juznu ekspozicijuju, okrenutu k otvorenom moru, a i cijeli zaliv je zasticen, ali novi je bas na posebnom mijestu, no ko da je bitno sadimo Palme, i druge egzote ;)  :sun: evo ja sam u krivu, :cool:

Podaci jasno pokazuju da nije topliji, već hladniji. Isto kao što su konavle hladnije makar su južnije od Dubrovnika.

Također apsolutni minimum nije -4.7°C, već postoje podaci da temperatura pada do -10°C. A pada relativno često do -6°C.

Evo jučer je Dubrovnik bio topliji 5 stupnjeva od Herceg Novog.

Danas je topliji čak 6. :wink:

« Zadnja izmjena: Veljače 25, 2014, 22:29:11 poslijepodne od Cikas »

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #221 u: Veljače 25, 2014, 22:37:52 poslijepodne »
Ovo za Herceg Novi nije bas tacno. Ti su podaci sa Tivatskog aerdroma.
Budva i Bar su toplinski slicni kao Dubrovnik (najvise zato sto su na otvorenom moru), ali Herceg Novi nikako (iako ima dobru lokaciju i juznu ekspoziciju, more je u zalijevu dosta hladnije). More se u Bokokotorskom zalijevu lako zagrije ljeti, ali se zimi brze hladi, na otvorenom moru situacija je drugacija.

Evo podataka sa HMZCG. Ali je opet razlika poprilicna.  :wink:

« Zadnja izmjena: Veljače 25, 2014, 22:42:12 poslijepodne od markotb »

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #222 u: Veljače 28, 2014, 22:20:27 poslijepodne »
Također temperature mora.

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #223 u: Veljače 28, 2014, 23:43:25 poslijepodne »
Ovdje se jasno vidi kako tople morske struje idu suprotno od kazaljke ma satu. Takodje je primjetno koliko je Italijanska obala hladnija od Hrvatske, iako su na istoj geografskoj sirini. :thumb_up:

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #224 u: Ožujka 01, 2014, 00:13:02 prijepodne »
A dobro se vidi i kako je obala od Senja do Krka najhladniji dio hrvatske obale, o čemu je već pisao Sedum.
USDA zone: 7a