Večer, a Dani moj šta da kažem prati,i guštaj, ako ti se pokažu dobro te dvi sorte šta si navrnija bija bi ti zahvalan ako bi me se sitija za koju plemku volija bi probat.
Evo i sad je vrime od navrtanja idealno, i gledam šta više pribavit plemki ove godine lakše je onda kad ne moraš trčati i tražiti. Nisu baš svi ni darežljivi niti imaju volje,pokazat kako što.
A i svako iskustvo sa ovim sortama je dragocijeno. U subotu sam sa jednim starijim čovikom prozborija par riči na temu masline navrtanje.
Čovik kaže ovako " E sinko moj, priprema za navrtanje se radi u 10-11 misec". Ja pitam kako? Kaže on vljaja pratit masline i na rodu kad su za berbu i to par godina za redom, obađi ih i u cvitu...
I to gledaj sorte oko sebe to ti je mjerodavno. Kažen mu ja prošlo je vrime kad su se maslinici stari,i stare sorte obrađivale. Danas šta od požara svakih 10-tak godina,šta od mraza i nemara
stari pomrli mlade nije briga imamo to šta imamo. Slabo da se može nešto nać a da nije nekako standardnog sortimenta Oblica,Lastovka,Levantinka...
Da nije ovdje na forumu Vas par intuzijasta na čelu sa Travom vrlo teško se dolazi do nekakvog iskustva bilo da je rič o sorti, ili tehnici navrtanja.
Zato zahvala svima koji sudjeluju na forumu sa sugestijama