I opet kiša,ovo je već kritično,masline samo što nisu počele cvitati.Na jugu su već i počele.Valjda će granuti sunce
Priča mi prijatelj(sve iz prve ruke),istrijanin,više puta je bio na tim takmičenjima u rezidbi, natentalo ga da ode i ove godine,pa kaže kako mu ništa nije jasno.Prije nekoliko godina je porezao maslinu malo žešće,tako je onda bila moda,ali se to ocjenjivačima nije svidio,pobijedili su oni koji puno manje rezali,ajmo reći kako je i normalno.Ovu godinu je porezao tako,ništa prejerano,međutim ni sada nije prošao kod žirija,pobijedili su oni koji su rezali onako kako je on rezao prije više godina.Čisti pokazatelj kako nam struka luta.Malo sam pogledao slike sa tog natjecanja koje je održano u Taru.Zaključio sam da se masline režu po shemi koje se mogu vidjeti u knjigama,dakle reže se da krošnja izgleda kao na shemi,ni grančica više ni manje,čisti masakr,reže se,baca se, bar 70%krošnje.Zašto?Da ocjenjivači vide shemu?Nema to veze sa rezidbom odnosno produktivnošću stabla.Još kad vidim kako se reže sa onim velikim škarama koje za sobom ostavljaju na stotine patrljaka,a što znamo da nije pravilno rezanje grane.
Najgora je to što to ljudi vide,to se prezentira u časopisima,na internetu,strava!Porizati maslinu da izgleda ko breskva nakon rezidbe nije dobro,ni za maslinu a još manje za ljude.
Jedino dobro je u tome da se prikazalo da se maslina može porezati i u oblik polikonične krošnje,valjda će bar to potaknuti neke da napuste trenutno najzastupljeniju kotlastu krošnju.
Ali to ne vridi i za Orkulu,ona trpi samo kuglasti oblik!