Dobio sam fotokopiju knjige -Maslinarstvo i uljarstvo-Marko Vrsalović,izdana u Zadru ,tiskarnica Vitaliani-1901 godine,knjiga je vrlo zanimljiva,što zbog arhaičnog hrvatskog jezika,što zbog teme koju obrađuje a i zbog uvida u povijest maslinarstva i uljarstva.Neki odlomci su vrlo zanimljivi:
29. Neprijatelji masline
Mnogobrojni su neprijatelji maslina.Da se svi samo i nabroje predugo bi to bilo,a kamo li da s o njima nužno navede i kaže kako da se od njih najlakše i najbolje može da maslinar obrani.Nama je za sada ograničiti na najglavnije,ali i najužasnije.
a) Čovjek isti,njezin je neprijatelj najveći.Ne sadi je često u prikladne položaje,pa ne može da uspijeva.Rasplogjuje je najviše sa priljepcima ,što ih otkida od panja,jer mu je taj način najlakši.ne će da razumi,da time u početku vagja u nju truliku,od koje će napokon poginuti. Sadi ih gusto --kao kupus.Uzmanjka im zraka,topline i u zemlji mjesta za žile.
Ne klaštri ih ili nikad,ili ih nemilosrdno siječe,kao kakvo šumsko drvo.Veće rezotine ničim ne omaže,pa joj prouzrokuje truliku.Slabo,ili nimalo je ne gnoji,a malo kad u shodno doba prekopava zemlju ispod njih.Kad nema što drugo da radi onda se tekar spomene masline.Prigodom branja maslina ozemunavi joj grane glibavim nogama.Izmlati i natuče joj grane ljestvama(skalama),a grančice izbarabana,natuče.otuče i zacijepi štapinama .Ne dolazi njoj kao berač,nego kao mlatac.Sjate se okolo nje i po više njih štapinama kao cjepovima.Tuku po maslini,kao da bi po slami na gumnu.Silno je nagrde i prouzrokuju,da na nju navali gub.Ima još puno načina,kako je čovjek na više mjesta neprijatelj i zator masline.
Što mu redovito i obilno ne rodi reži,tuži se na sve i svašata,a ne će da razumi,da je mnogo i mnogo,dapače najviše mu i sam kriv.
Marko Vrsalović ko da je prije neki dan obaša naše maslinike.
Na kraju poglavlja Maslinarstvo kaže:
Ne kopajmo već masline radi loze,a osobito ne mlade masline.Ostavimo se rasplogjivanja maslina priljepcima i izdancima.Sadimo divljake i navrnimo ih boljim vrstama nego što je Oblica. Češće i razumno ih klaštrimo, gnojimo i okopavajmo.Liječimo i branimo ih od bolesti i neprijatelja(

).što bolje znamo i možemo.Ostalo prepuštamo Bogu.Budemo li zasluživali,svanuti će nam ljepši dani.Maslina će redovito moći osrednje da rodi,a mi ćemo se potkožiti.