Više mi nimalo nije drago slušati razgovore o biljkama koji se svode na razgovore o otrovima i ostaloj kemiji,samo čuješ isprazna nabrajanja brojeva koliko čega po ha.
Prije više godina je bio jedan krasan dokumentarac, ukojem je bilo govora o različitosti između zapadne medicine i one koja se prakticira u Indiji.Pa je rečeno,kako se zapadna medicina temelji na liječenju bolesti dok se indijska temelji na liječenju odnosno uklanjanju uzroka bolesti.
Slično je i sa agronomijom i hortikulturom ,malo ili nikako se gleda kako ukloniti uzroke bolesti.Odma udri kemijom.Zahvaljujući takvom pristupu agronomi mogu lipo siditi u kancelarijama,liječnici isprobavaju koktele otrova na pacijentima koji su obolili od raka( koji je nerijetko uzrokovan ostacima pesticida u poljoprivrednim proizvodima)i naravno kemijska industrija mlati paru.
Zašto se ne bi bar pokušalo kombinirati ona dva pristupa bolesti,ajmo liječiti bolest ali ajmo i ukloniti uzroke bolesti.to se tiče biljaka,svaki agronom bi trebao biti više i botaničar,biolog,dobro upoznati okoliš u koji ulazi sa nekom kulturom,pa prilagoditi biljku okolišu a ne uništiti okoliš da bi posadio kulturu kojoj tu ne odgovara ni tlo,ni vodni režim ni količina sunca i ne znam što još.
Kad bi se malo bolje znalo i kad bi to znanje malo bolje upotrijebili ne bi se sadile npr. Orkule tamo di leže u magli pola lita,ne bi se sadile Levantinke u polumočvarno tlo,ne bi se rigolalo tlo metar duboko,i kopale sadne jame 80cm duboke,nastojalo bi se sačuvati plodni sloj tla sa svom svojom florom i faunom.
Nedavno čitam napis jednog stučnjaka,koji inače nije loš,pa me malo razočarao,kako su lišajevi na stablima i granama loši za maslinu jer da mogu u sebi čuvati uzroke bolesti,te da ih je poželjno ukloniti,mehanički ili,a nego kako drugačije,nekom kemijom.kaže da nije parazit koji iskorištava maslinu,ali opet što je sigurno je sigurno,triba to ubiti ili odrezati "zaražene"grane!Nekao u isto vrie sam čitao i tekst jednog botaničara koji govori kako lišajevi mogu biti korisni na stablima jer, budući da je lišaj simbioza alge i gljive,mogu sadržavati antibiotike,koji mogu domaćina odbraniti od boleština.
Lišajevi su uvijek znak čistog okoliša pa ako žekite kupiti čisto ekološki uzgojeno ulje onda ga kupite od onog maslinara čije masline po granama imaju lišajeve,nećete pogrišiti.
Ovo sam rekao da bih dao primjer kako je svakom stručnjaku potrebna puno šira izobrazba,neophodno je šire znanje iz biologije,botanike.Živjeli bi smo u čišćem okolišu,manje bi se trošilo na nepotrebne radnje,na kemiju,na popravljanje i prepravljanje nasadaitd.
Ali komeš reć