Pozdrav Ahmet, kakve su kod tebe zime, ima li velikih minusa? Koliko maslina imaš, koje sorte i da li imaš gubitaka zimi?
Puno pitanja, ali baš me zanimaju te tvoje masline na zaista zanimljivoj poziciji...
Bok Veruda. Svega ima kod mene... :) Ukupno 60-tak komada. 4 istarske bjelice, 4 buže, 8 oblica, 2 pendolina, 1 ascolana, 2 lastovke, 5 levantinki, 2 frantoio, 4 neke autohtone iz okolice Mošćeničke Drage koje smo na divlje odbili od panja i 5 komada koje sam u Puli kupio kao leccino, ali mislim da je u pitanju coratina. Nisu imale etiketu, a sad dok ih gledam niti lišće, a niti plod nema veze sa sortom leccino. Plod je baš lijepo krupan i duguljast i završava na špic. Ostatak do 60 su sve sorta leccino.
Klima
Zime su vlažne, maglovite, zadnjih godina često sa snijegom, a najniža temperatura zabilježena ove zime je bila -8,7. Ove godine je snijeg pao u samo dva navrata. Jednom 10-tak, a drugi puta samo par centimetara. Tek toliko da zabijeli travu. Ali bilo je slučajeva pred 5-6 godina da je snijega natrapalo 30- tak cm i da se, uz dodatna, padanja zadržao cijeli mjesec dana.
Kao što sam već govorio na mojoj web stranici, mislim da je korisno to što je moja mikrolokacija jednim planinskim grebenom Učke zaštićena od direktnih udara bure koja kod mene, zbog te prepreke, dolazi s mora. Na moru nešto oslabi, a i izgubi na hladnoći.
Gubici
Izgleda da mi je ove godine stradala jedna od onih maslina koje sam odbio od panja i koja je porijeklom par km od mog maslinika. Da li od zime ili čega drugog, ne znam. Lišće joj se još drži, ali nema živosti i nema nikakvih aktivnih pupoljaka.
Na početku sam na maslinama sorte leccino imao dosta štete od snijega radi lomova grana, ali stradala u cijelosti od posljedica zime nije ni jedna.
Najveći gubitak nije nastao zbog prirodnih utjecaja nego zbog mene amatera. Ostao sam bez 22 novoposađene masline pred 5-6 godina kad sam im u fazi mirovanja uz samo deblo bacio šaku-dvije uree. Spalio sam im korijen u potpunosti te nije bilo druge nego zamijeniti sve te sadnice. :(
Kakvo je kod tebe stanje? Što imaš od sorti i u kojem su ti trenutno stanju? Ja sam prošli tjedan prvi puta ove sezone obavio folijarnu prihranu. Idući ću tjedan drugi puta ponoviti operaciju i vjerojatno još jednom prije otvaranja cvjetova. Kad tebi obično počne cvjetanje?