Da znam za taj clanak,
hvala ti kao da jesi, nije pisalo nis posebno, osim o tome kako ju je jedan covjek donio i kako su je zaboravili u dvoru, i da je dalje sire samo na znance itd.
Mislim da nije mozda nikakva posebna osim sto se po nekim izraelskim novinama pise da postoji sorta koja je nastala od nekoliko stabala s kojih su skidane grane za Isusovo razapnuce, i kasnije polegnute preko njegova tijela u grobu.
Navodno bi ta Jeruzalemka koja je donesena u Dubrovnik, trebala biti jedna od tih,
a moguce je da su i nagadanja, po onome kako je i Serdo nazvao ono svoje drvce "Libijac"!
Da vidjela sam taj clanak, ima takvih podataka i iz Italije, i Australije, Francuske, ali kad ih pogledas svi imaju neka odstupanja.
Jedni rade eksperiment na jednogodisnjim, drugi na trogodisnjim, neki na 10godisnjim, ta pojava iona je jako vazna pri smrzavanju, ima jos nekih termickih pokusa, koji su relativno ok, ali nekako je u praksi na kraju puno toga drugacije.
Puno toga ovisi, o rodnosti, smrzavanju, polozaj, vjetar, nacin hranjenja, pa cak tvrde stariji i nacin rezidbe, makar je to meni malo upitno.
Mi ih imamo na nekoliko razlicitih polozaja, radnja oko njih je ista, nabavljene iz istih izvora, iste sorte, ali totalno drugacije rodnosti, ili bolesti naprimijer. Neobicna je to biljka, pa valjda zato i tako zanimljiva.