Autor Tema: Maslina (Olea europaea)  (Posjeta: 643528 vremena)

0 Članova i 15 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #270 u: Lipnja 02, 2008, 21:38:08 poslijepodne »
E pa sad ste me vec malo ohrabrili  :sretan:
Jako mi je stalo da konacno nabavim maslinu koju mogu posaditi u vrt i da tako zaokruzim mediteranski kutak,uz palme,eukaliptus,oleandere,magnoliu grandifloru... Mislim da bi bez masline ipak bilo nekompletno!

Hajde,dogovoricemo se mi jos dok oni ne krenu...Reci cu im da potraze gde god da se zateknu leccino,pa mozda i sami nadju!
Ahmet,a koliko si ti daleko od Crikvenice? Mozda bi ti mogao poslati neku malu sadnicu putem onih sluzbi koje razvoze kombijem (kod nas je to City express),a da ti oni pare posalju isto tako...
Ja bih ti javio adresu kad oni vec stignu tamo,kad budu znali tacno...
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #271 u: Lipnja 02, 2008, 22:25:57 poslijepodne »
Mislim da će opcija City express biti skuplja nego da sami pogledaju u nekom od vrtnih centara. Za utrošeni novac od City expressa može se uzeti veći broj sadnica masline. Vjerujem da će ju pronaći i u samoj Crikvenici. Neke od mogućih adresa na koje se mogu obratiti...još bolje telefonski ili će ih lokalci najbolje znati uputiti
AGROCOMP d.o.o.

Sjedište: Vinodolska 25, 51260 Crikvenica

Tel: 051 24 26 80

županija: Primorsko-goranska

Opis:

Djelatnosti: Rasadnici cvijeca, drveca i ostalog ukrasnog bilja

BRIBIR AGROCOMP d.o.o.

Sjedište: Podugrinac 4, 51000 Rijeka

Tel: 098 25 77 88

Opis:

EKO LIBURNIA

Sjedište: Jelacicev trg 1, 51000 Rijeka

Tel: 051 33 11 84

Opis:

EKOHUMUS - ADRIAKOP

Sjedište: Svetog Jurja 24a, 51000 Rijeka

Tel: 051 54 32 73

Opis:

Djelatnosti: Vrtlarija

CVJECARSTVO d.d.

Sjedište: Škurinjska cesta 1, 51000 Rijeka

Tel: 051 26 83 28

Opis:

Djelatnosti: Vrtlarija

'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Moja kasaba na www.pljusak.com
    • Email
« Odgovori #272 u: Lipnja 03, 2008, 03:40:24 prijepodne »
Hajde, dogovoricemo se mi jos dok oni ne krenu...Reci cu im da potraze gde god da se zateknu leccino,pa mozda i sami nadju!
Ahmet,a koliko si ti daleko od Crikvenice? Mozda bi ti mogao poslati neku malu sadnicu putem onih sluzbi koje razvoze kombijem (kod nas je to City express),a da ti oni pare posalju isto tako...
Ja bih ti javio adresu kad oni vec stignu tamo,kad budu znali tacno...

Nema problema. Ako ne nadju spomenute sorte u Crikvenici u nekom rasadniku, nabaviti ću ih ja u vrtnom centru na Viškovu. Od mene do Crikvenice je 50-tak kilometara, ali se mi možemo naći negdje na pola puta da to isporučim (npr. u Bakarcu). Javit ćeš mi bratov mobitel i ja ću ti poslati moj broj pa ćemo se dogovorit.
Ahmet Čabarabdić
Burekdžinica i ćevabdžinica "Donji Zagon"

Napomena: ćevape pečemo na ćumuru od bukovog drva i dostavljamo preko interneta

Vrijeme u mojoj kasabi: http://pljusak.com/poljane/wx.htm

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #273 u: Lipnja 05, 2008, 12:09:41 poslijepodne »
Hahaha, ako se 50% opraši? Kad se opraši 5% cvjetova tada se govori o rekordnoj berbi. 

Najčešće se oplodi samo 1-3% cvjetova.

Ma da Ahmet znam da se ne oprasi sve, ali ako se oprasi 50% onog sto se inace oprasi, mogla bi biti rekordna berba!
Jesam li dobro napisala ono sto sam htjela reci  :misli:
« Zadnja izmjena: Lipnja 05, 2008, 12:27:26 poslijepodne od franceska »

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #274 u: Lipnja 05, 2008, 12:35:36 poslijepodne »
Hahaha, ako se 50% opraši? Kad se opraši 5% cvjetova tada se govori o rekordnoj berbi. 

Najčešće se oplodi samo 1-3% cvjetova.

Ma da Ahmet znam da se ne oprasi sve, ali ako se oprasi 50% onog sto se inace oprasi, mogla bi biti rekordna berba!
Jesam li dobro napisala ono sto sam htjela reci  :misli:

:icon_idea: Nisi to dobro objasnila. Ako se opraši samo 50% od onog što se opraši inače, onda je to prosječna berba. Mislim da će ova godina biti najbolja od kad sam ja "neki" maslinar. Stabla su krcata zadebljalih pupoljaka što je povećalo volumen samih maslina. Sad kad ih je smočila kiša grane su se spustile k zemlji.... Neka tako bude i na jesen s plodovima.  :icon_joy:
Ahmet Čabarabdić

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #275 u: Lipnja 09, 2008, 16:38:35 poslijepodne »
Bio sam na vikendici jučer i pregledao masline. Leccino izbacuje mlade grančice i na stablu. Njih uklanjam odmah na cijelom dijelu stabla od zemlje do 60-70 cm visine.

Do proljeća neću raditi radikalno uklanjanje grančica, no nakon što vidim kako će masline podnijeti zimu (uz zaštitu) počinjem s oblikovanjem krošnjica, a pritom mislim prvenstveno na oblicu kojoj ću onaj vrh odsjeći kako bih ju natjerao da tjera bočne grančice. Također ću joj poskidati one male izboje do visine 60-70 cm, ali sve na proljeće. Mislim da je sad prerano da radikalno djelujem. Htio bih da se formiraju na visinu od cca 2 m i neću im dozvoliti viši rast. Sad su oko 140-150 cm.
oblica tzv. "šiba"  :icon_mrhappy:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #276 u: Lipnja 09, 2008, 21:32:19 poslijepodne »
Pročitao sam savjet u knjizi Sante Vischiota "Maslinarstvo u vrtu i voćnjaku", Rijeka 2004 str. 14 da je kod sadnica kojima je formiran samo jedan vrh (kao kod moje oblice) isti savije prema jednoj od formiranih grana srednje bujnosti i uspravnog rasta na visini od 120-130 cm čime bi se pomoglo razvijanju osnovnih grana. Možda bi na ovaj način mogao nešto učiniti na bujnosti oblice prije proljetne rezidbe. Savjet je također da se ne pretjeruje u rezidbi u prvoj godini sadnje masline jer joj je prijeko potrebna zelena masa za razvoj, ali da je poželjno ukloniti neke grane kako bi joj se dao pravi smjer oblikovanja. Također se obilno orezivanje ne preporuuje zbog preranog ulaženja biljke u fazu rodnosti na što osobito trebaju paziti oni koji maslinu pokušavaju uzgajati u rubnim područjima ili još dalje u kopnu. Ako se biljka previše iscrpi tijekom vegetacije prvi jači mrazovi će ju ubiti.
Ne znam ima li netko od prisutnih na forumu praktičnih iskustava s ovim savijanjem grana???

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #277 u: Lipnja 10, 2008, 08:01:43 prijepodne »
Također se obilno orezivanje ne preporuuje zbog preranog ulaženja biljke u fazu rodnosti na što osobito trebaju paziti oni koji maslinu pokušavaju uzgajati u rubnim područjima ili još dalje u kopnu. Ako se biljka previše iscrpi tijekom vegetacije prvi jači mrazovi će ju ubiti.
Ne znam ima li netko od prisutnih na forumu praktičnih iskustava s ovim savijanjem grana???

Ove godine nemoj ništa rezati. Samo čisti one izdanke na dnu debla. I nakon ljeta nemoj gnojiti gnojivom s puno dušika kako masline ne bi potjerale mlade izboje koji do prvih mrazeva neće odrveniti.

A što se vezanja grana tiče... Mislim da su tvoje masline još premale i da im to, kao ni pretjerano rezanje, još ne treba. Idućeg proljeća veži i usmjeravaj grane na suprotne strane da se krošnja pravilno razvije u svim pravcima. Mislim da svi mi s foruma koji imamo mlade masline koristimo tu metodu. Vidi slike od Verude... i on ih je imobilizirao.  :sretan:

BTW, kod mene cvjetaju sorte pendolino, istarska bjelica i coratina. Leccino, levantinka, ascolana, buža i frantoio će početi danas ili sutra. Vrijeme idealno. Dosta vlage u zraku, sunčano s laganim vjetrićem, a pčele i druge baje zuju li ga zuju...  :icon_joy:

Jučer sam obavio još jedno prskanje Oleafilom B. Idem sad malo opet "baciti oko" među masline.
Ahmet Čabarabdić

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #278 u: Lipnja 10, 2008, 10:00:36 prijepodne »
Evo mene gdje sam sebi kvotam. :) Vratio sam se iz maslinika s najsvježijim foto-zapisom. Evo par slika:

Zelena baja iz roda cvjetojeda. Jedina šteta koju radi je jedenje latica, a svojom šetnjom po cvijeću prenosi i pelud sa stabla na stablo.

"Vjetrovi" koji kod mene oprašuju masline.

A peludnih zrnaca ima ko blata...

Na jednoj sam maslini otkrio ove bijele mumijice oko kojih se bakću mravi. A čim su tu mravi - bit će to neka lisna ušesa koja sigurno ne koriste maslini. Ova vlažna sezona pogoduje razvoju lisnih i štitastih uši. I na mandarinama sam otkrio jak napad pa me danas još čeka i to. Evo slike onih bijelih mjumijica.

« Zadnja izmjena: Lipnja 10, 2008, 10:02:58 prijepodne od Ahmet »
Ahmet Čabarabdić

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #279 u: Lipnja 10, 2008, 10:51:50 prijepodne »
Ahmet, slike su odlične, lijepo je vidjeti pčele kako obavljaju korisnu zadaću  :sretan:! Negdje sam pročitao da pčele ne idu rado na cvijet masline, ali očito ga ne zaobilaze. 
Misliš da ovo vrijeme s previše kiše nije utjecalo na ispiranje peluda i lošije oprašivanje? Jer prema tvojim slikama čini se da peluda ima stvarno koliko hoćeš!
Da li imaš posađene i mandarinke tamo u blizini maslina?
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #280 u: Lipnja 10, 2008, 11:02:58 prijepodne »

Ove godine nemoj ništa rezati. Samo čisti one izdanke na dnu debla. I nakon ljeta nemoj gnojiti gnojivom s puno dušika kako masline ne bi potjerale mlade izboje koji do prvih mrazeva neće odrveniti.

A što se vezanja grana tiče... Mislim da su tvoje masline još premale i da im to, kao ni pretjerano rezanje, još ne treba. Idućeg proljeća veži i usmjeravaj grane na suprotne strane da se krošnja pravilno razvije u svim pravcima. Mislim da svi mi s foruma koji imamo mlade masline koristimo tu metodu. Vidi slike od Verude... i on ih je imobilizirao.  :sretan:

Jučer sam obavio još jedno prskanje Oleafilom B. Idem sad malo opet "baciti oko" među masline.
[/quote]

Ja sam jednu svoju maslinu, za koju ne znam koja je sorta, jer sam je dobio na domljavanje ( :icon_smile: ), nakon što je rasla u neadekvatnim uvjetima u posudi, jače orezao, jer je imala jaku polegnutu granu na samo 20ak cm od tla i još dvije, tri ukrižane grane. Nadam se da nisam pretjerao i da joj to neće biti šok za zimu. Posađena je prošlo proljeće i sad cvate!
Druga je istarska bjelica, visine oko 1,2 m, posađena prošlu jesen i isto sada cvate. Bjelica je vrlo uspravnog rasta, bočne grane su joj kratke i rastu prema gore. Njoj sam uklonio vrh i ostavio 4, 5 bočnih grana. Nadam se da i to nije bilo prerano?
Namjeravam sada pognojit svaku sa pola šake Uree otopljene u nekoliko litara vode. Da li je to već prekasno?

Ne razumijem se u štetnike maslina, a i ne živim dolje, pa da li bi bilo korisno da napravim neku preventivnu zaštitu biljki i s čime?

Puno pitanja, ali što mogu, još učim o ovim biljčicama  :sretan:!
DRNIŠ:

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #281 u: Lipnja 10, 2008, 13:30:20 poslijepodne »
Ahmet, slike su odlične, lijepo je vidjeti pčele kako obavljaju korisnu zadaću  :sretan:! Negdje sam pročitao da pčele ne idu rado na cvijet masline, ali očito ga ne zaobilaze. 
Misliš da ovo vrijeme s previše kiše nije utjecalo na ispiranje peluda i lošije oprašivanje? Jer prema tvojim slikama čini se da peluda ima stvarno koliko hoćeš!
Da li imaš posađene i mandarinke tamo u blizini maslina?

U cjelokupnoj literaturi o maslinama koju ja imam piše da je vjetar jedini oprašivač maslina. Nigdje se ne spominju pčele, a kod mene je svake godine gužva od tih "beremeda" da sve zuji kad prođem kraj stabla. Svojevremeno mi je jedan naš stručnjak koji je napisao i par knjiga izjavio da pčele ne oprašuju masline jer je čaška cvijeta masline otvorena i ne sadrži nektar.

S tim se slažem, ali pčele ne dolaze na maslinu radi nektara nego radi peluda koji je neophodan za razvoj pčelinjeg legla. To se i vidi na ovim mojim fotkama. Svaka pčela je preopterećena peludom.

Kiša kod mene nije isprala pelud jer prije par dana masline još nisu cvjetale. Pogledati ću za tjedan-dva kako su prošle masline iznad Ičića koje su cvjetale baš u ono doba kiša.

Mandarine su mi na istoj poziciji gdje i masline, samo malo bliže kući.
Ahmet Čabarabdić

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #282 u: Lipnja 10, 2008, 13:42:27 poslijepodne »

Ja sam jednu svoju maslinu, za koju ne znam koja je sorta, jer sam je dobio na domljavanje ( :icon_smile: ), nakon što je rasla u neadekvatnim uvjetima u posudi, jače orezao, jer je imala jaku polegnutu granu na samo 20ak cm od tla i još dvije, tri ukrižane grane. Nadam se da nisam pretjerao i da joj to neće biti šok za zimu. Posađena je prošlo proljeće i sad cvate!
Druga je istarska bjelica, visine oko 1,2 m, posađena prošlu jesen i isto sada cvate. Bjelica je vrlo uspravnog rasta, bočne grane su joj kratke i rastu prema gore. Njoj sam uklonio vrh i ostavio 4, 5 bočnih grana. Nadam se da i to nije bilo prerano?
Namjeravam sada pognojit svaku sa pola šake Uree otopljene u nekoliko litara vode. Da li je to već prekasno?

Ne razumijem se u štetnike maslina, a i ne živim dolje, pa da li bi bilo korisno da napravim neku preventivnu zaštitu biljki i s čime?

Puno pitanja, ali što mogu, još učim o ovim biljčicama  :sretan:!

Dobro si obavio to sa rezanjem. Za otopljenu ureu mislim da nije prekasno, ali ja bi na tvom mjestu napravio 5% otopinu i dobro poprskao lišće. Bojim se da kad voda iz tla ishlapi da biljka neće imati koristi od uree koja ostane u tlu. Uz redovito zalijevanje, mislim da neće biti prekasno. Probaj to pitanje postaviti savjetodavnoj službi Petrokemije u Kutini.

Štetnici i bolesti? Mislim da za sada ne trebaš ničim tretirati masline. Premale su da bi imale značajne količine ploda kojeg bi možda mogla napasti maslinova muha. Provjeri stanje vršnih listova na grančicama da li ima pojave jasminovog moljca. Ako vidiš sljepljene listove, pronađi 1,5-2 cm dugačku gusjenicu i ubij boga u njoj.  :sretan: Krajem osmog i deveti mjesec obavi špricanje Cuprablauom ili nekim sličnim preparatom radi bolesti paunovog oka ii to je sve.
Ahmet Čabarabdić

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #283 u: Lipnja 10, 2008, 18:11:35 poslijepodne »
Ahmet, hvala opet na savjetima  :thumb_up: .  Negdje sam pročitao da se od procvjetalih cvjetova masline zametne maximalno njih 10% što se smatra izuzetnim godinama s odličnim urodima. Prema broju cvjetova na tvojim maslinama i "vjetrovima" bit će ovo dobra godina  :sretan:

Porat, ajd' posnimi stanje svojih maslina kad budeš opet u Drnišu  :thumb_up:
« Zadnja izmjena: Lipnja 10, 2008, 18:15:21 poslijepodne od Henoh »

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #284 u: Lipnja 11, 2008, 10:52:16 prijepodne »
@ Ahmet, hvala na savjetima, uvijek ih je lijepo čuti  :sretan: !

@ Henoh, poslikat ću svakako!
DRNIŠ: