Ove godine nemoj ništa rezati. Samo čisti one izdanke na dnu debla. I nakon ljeta nemoj gnojiti gnojivom s puno dušika kako masline ne bi potjerale mlade izboje koji do prvih mrazeva neće odrveniti.
A što se vezanja grana tiče... Mislim da su tvoje masline još premale i da im to, kao ni pretjerano rezanje, još ne treba. Idućeg proljeća veži i usmjeravaj grane na suprotne strane da se krošnja pravilno razvije u svim pravcima. Mislim da svi mi s foruma koji imamo mlade masline koristimo tu metodu. Vidi slike od Verude... i on ih je imobilizirao.

Jučer sam obavio još jedno prskanje Oleafilom B. Idem sad malo opet "baciti oko" među masline.
[/quote]
Ja sam jednu svoju maslinu, za koju ne znam koja je sorta, jer sam je dobio na domljavanje (

), nakon što je rasla u neadekvatnim uvjetima u posudi, jače orezao, jer je imala jaku polegnutu granu na samo 20ak cm od tla i još dvije, tri ukrižane grane. Nadam se da nisam pretjerao i da joj to neće biti šok za zimu. Posađena je prošlo proljeće i sad cvate!
Druga je istarska bjelica, visine oko 1,2 m, posađena prošlu jesen i isto sada cvate. Bjelica je vrlo uspravnog rasta, bočne grane su joj kratke i rastu prema gore. Njoj sam uklonio vrh i ostavio 4, 5 bočnih grana. Nadam se da i to nije bilo prerano?
Namjeravam sada pognojit svaku sa pola šake Uree otopljene u nekoliko litara vode. Da li je to već prekasno?
Ne razumijem se u štetnike maslina, a i ne živim dolje, pa da li bi bilo korisno da napravim neku preventivnu zaštitu biljki i s čime?
Puno pitanja, ali što mogu, još učim o ovim biljčicama

!