Autor Tema: Maslina (Olea europaea)  (Posjeta: 643553 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #285 u: Lipnja 21, 2008, 11:27:58 prijepodne »
Jutros su moj brat i snaja otputovali za Crikvenicu! Rekao sam im da pogledaju po lokalnim rasadnicima i da traze maslinu sorte "Leccino" pa se nadam da ce je naci!

Ahmet,da li i dalje ostaje dogovor da ako ne nadju maslinu nigde,da se nadju sa tobom gde se dogovoriti pa da im dones?
Poslacu ti bratov broj mobilnog na pp,a i ti meni javi tvoj,da bi oni mogli da te kontaktiraju ako bude potrebe!
Zamolio bih te jos samo da ako im budes donosio maslinu za mene,ponesec i njima dve (jednu leccino i jednu istarsku bjelicu,mada ces jos to proveriti to sa njima) i gledaj da sadnice budu manje!
Za cenu se isto dogovori sa njima,odnosno sam reci!
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline iris

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #286 u: Lipnja 21, 2008, 11:48:10 prijepodne »
ovo proljeće sam posadila prvu maslinu-oblicu
ovako je bila oblikovana.....treba li nešto rezati ?

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #287 u: Lipnja 21, 2008, 11:51:29 prijepodne »
Oblik mi se čini ok. Ja ju ne bih dirao ovu godinu. Sljedeće proljeće možeš lagano ukloniti bočne grančice (do visine 60-70 cm od zemlje) koje će vjerojatno izbiti tijekom ove godine.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Moja kasaba na www.pljusak.com
    • Email
« Odgovori #288 u: Lipnja 21, 2008, 20:22:38 poslijepodne »
Jutros su moj brat i snaja otputovali za Crikvenicu! Rekao sam im da pogledaju po lokalnim rasadnicima i da traze maslinu sorte "Leccino" pa se nadam da ce je naci!

Ahmet,da li i dalje ostaje dogovor da ako ne nadju maslinu nigde,da se nadju sa tobom gde se dogovoriti pa da im dones?
Poslacu ti bratov broj mobilnog na pp,a i ti meni javi tvoj,da bi oni mogli da te kontaktiraju ako bude potrebe!
Zamolio bih te jos samo da ako im budes donosio maslinu za mene,ponesec i njima dve (jednu leccino i jednu istarsku bjelicu,mada ces jos to proveriti to sa njima) i gledaj da sadnice budu manje!

Pozdrav Palmark.

Sad tek vidim tvoju poruku jer smo popodne stigli iz Baške. Baš sam pred par dana bio u Vrtnom centru na Viškovu i sigurno znam da imaju dvogodišnje sadnice sorte leccino po 48 Kn. Za istarsku bjelicu ne znam da li je imaju, ali nazvati ću ih u ponedjeljak ujutro pa ćemo i to razjasniti. Cijena skoro svih dvogodišnjih sadnica je takva i sve su sadnice prilično visoke, ali potražiti ću ja manje primjerke.

Jedino sa sigurnošću mogu potvrditi da su najmanje sadnice sorte Levantinka, a cijena im je više nego dvostruka. Mislim da je 115 Kn. Razlog? Ta se sorta teško uzgaja reznicama pa su svi ovi primjerci cijepljeni na oblicu. Nju ti nikako ne preporučujem jer je to naša , na hladnoću, najosjetljivija sorta.

Broj telefona i ostale generalije ti šaljem na pp.
Ahmet Čabarabdić
Burekdžinica i ćevabdžinica "Donji Zagon"

Napomena: ćevape pečemo na ćumuru od bukovog drva i dostavljamo preko interneta

Vrijeme u mojoj kasabi: http://pljusak.com/poljane/wx.htm

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #289 u: Lipnja 26, 2008, 13:09:40 poslijepodne »

Aloha Palmark!

Jutros sam se čuo s tvojim bratom i dogovorili da se nađemo u nedjelju te mu isporučim masline. Ja sam danas odmah skočio do Vrtnog centra i riješio taj problem. Nisu imali sortu Pendolino ni Istarsku bjelicu, ali Leccino sam našao i kao oprašivača sam uzeo jednu sadnicu sorte oblica. Te je sorte puno na otocima sjevernog Jadrana - Cresu i Krku gdje je naviknuta na hladnoće.

Naravno, kako sam već bio tamo uzeo sam i sebi još jednu sadnicu sorte Levantinka. :o)) Još malo pa neću imati gdje zabijati masline. Ubit će me Fata.  :sretan:

Sadnice sorte leccino su prilicno visoke, ali bih ih ja zeru skratio. Tako negdje na 1,20 m. U svakom slučaju na tvom bih ih mjestu ja ove godine presadio u neku veću vazu, a onda sljedeće godine u zemlju. Tek toliko da se malo prilagode.  I neka prezime negdje u dobroj zavjetrini. Ili možda odmah staviti u zemlju, ali dobro, dobro malčirati s travom. Ustvari, nisi mali, imaš iskustva.  :klanjase:

Sutra idemo moja hanuma Fata i ja na Ilovik, otočić južno od Lošinja, gdje imamo jedan teferič, a u nedjelju ćemo ti se naći s burazom.
Ahmet Čabarabdić

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #290 u: Lipnja 26, 2008, 19:57:51 poslijepodne »
E bas lepo,ja sam danas pokusao da ih dobijem da proverim da li su sta uradili,medjutim stalno me je izbacivalo!
Hvala ti puno Ahmet,nikada ti ovo ne mogu zaboraviti i ako ikad bude prilike da ti se nekako oduzim znaj da ce biti tako! Retko ko bi se hteo zrtvovati da po ovim vrucinama ide,kupuje i jos posle isporucuje za nekog kog u stvari ne zna! Pozdrav!
A da-tako planiram da uradim-nek ove godine budu u saksiji,a naredne ce u vrt  :icon_joy:

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #291 u: Lipnja 26, 2008, 20:35:49 poslijepodne »
E bas lepo,ja sam danas pokusao da ih dobijem da proverim da li su sta uradili,medjutim stalno me je izbacivalo!
Hvala ti puno Ahmet,nikada ti ovo ne mogu zaboraviti i ako ikad bude prilike da ti se nekako oduzim znaj da ce biti tako! Retko ko bi se hteo zrtvovati da po ovim vrucinama ide,kupuje i jos posle isporucuje za nekog kog u stvari ne zna! Pozdrav!
A da-tako planiram da uradim-nek ove godine budu u saksiji,a naredne ce u vrt  :icon_joy:

Ma nema problema... bilo bi mi drago da masline uspiju i u tvom vrtu. S ovim globalnim zatopljenjem možda postaneš prvi proizvođač maslinovog ulja u tome dijelu Srbije.  :icon_joy: Ako baš ne bude ulja, možda ćeš uspjeti konzervirati koju teglicu maslina. I opet dobro. Nadam se da ćemo jednom čuti tu vijest od tebe.  :icon_lol:
Ahmet Čabarabdić

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #292 u: Lipnja 30, 2008, 13:08:02 poslijepodne »

Roba isporučena u 9,15 AM.  :icon_joy: Javi kako su prošli i da li su sadnice otkrivene od carinika.
Ahmet Čabarabdić

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #293 u: Lipnja 30, 2008, 18:13:35 poslijepodne »
Stigle masline  :icon_joy:
Sve je dobro proslo,nisu imali problema na carini,tako da su sada konacno kod mene!
Hvala ti Ahmet jos jednom,puno hvala,ucinio si mi veliku uslugu~
Posle cu ih slikati,pa ce mo onda sva konkretna pitanja da razradimo!

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #294 u: Lipnja 30, 2008, 20:08:35 poslijepodne »
Odlično. Javio mi se sms-om već i tvoj buraz pa znam da je sve prošlo o.k.

Ti sad preseli sadnice u veće vaze i nemoj im dodavati nikakvog gnojiva. Svježa zemlja i eventualno humus koji ćeš dodati u vazu će im biti dovoljan poticaj da se dobro osjećaju za ovu godinu.

BTW, ja sam svoje masline danas prvi puta ove godine zalijevao. Stabla su puna plodova pa će valjda biti ulja ove godine.  :klanjase: Ove dane ću ih još jednom prihraniti preko lista, a poslije samo pomaganje dovoljnim količinama vode. Počeli su se pojavljivati prvi znaci suše. Zemlja je na mjestima ispucana toliko da palac uđe bez problema.
« Zadnja izmjena: Lipnja 30, 2008, 20:30:55 poslijepodne od Pivi »
Ahmet Čabarabdić

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #295 u: Lipnja 30, 2008, 22:43:58 poslijepodne »
Ahmet, jesi li imao do sada ulja kad kažeš "pa će valjda biti ulja ove godine"? Možda neko natjecanje padne u skorijoj budućnosti i novi brand ulja :thumb_up:

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #296 u: Lipnja 30, 2008, 22:59:41 poslijepodne »
Ahmet, jesi li imao do sada ulja kad kažeš "pa će valjda biti ulja ove godine"? Možda neko natjecanje padne u skorijoj budućnosti i novi brand ulja :thumb_up:

Ne do sad. Prošle godine sam skupio 20-tak kg maslina i sve sam konzervirao. Ove će godine biti druga priča...  :icon_mrhappy:
Ahmet Čabarabdić

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #297 u: Lipnja 30, 2008, 23:03:25 poslijepodne »
Ja sam nekako prema tvojim slikama bio zaključio da su u pitanju veće količine plodonosnih stabala. Ipak isplati se čekati i guštati u vlastitom ulju. Ja se onako potajno nadam da bi kroz koju godinu mogao dobiti nešto maslina za nekoliko staklenki. U biti samo nek oni meni prežive zime, a plod je već extra

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #298 u: Srpnja 01, 2008, 21:09:10 poslijepodne »
Evi ih moje prve masline  :icon_joy:
Dve leccino i jedna oblica,ova desno!
Jedna leccino ce ici bratu,tako da mi ostaju ove dve!

Zanima me sada sta sa njima? Presadicu ih,kako je Ahmet rekao,nego me zanima da li maslina voli mnogo vode ili oprezno zalivanje?
Kada ih i kako orezivati?

Dalje,na pojedinim listovima ima kao neka skrama,ne znam da li je to normalno,ili su u pitanju neki paraziti,i cime to tretirati?

A ovo su predpostavljam plodovi? Da ih skinem sa ovako mladih biljki,da ne uzimaju energiju?

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #299 u: Srpnja 01, 2008, 21:32:38 poslijepodne »
Ja sam nekako prema tvojim slikama bio zaključio da su u pitanju veće količine plodonosnih stabala. Ipak isplati se čekati i guštati u vlastitom ulju. Ja se onako potajno nadam da bi kroz koju godinu mogao dobiti nešto maslina za nekoliko staklenki. U biti samo nek oni meni prežive zime, a plod je već extra

Prošle sam godine već načelno dogovorio preradu mojih maslina u ulje, a onda sam odustao. Od tih 20-tak kila dobio bih 3-4 litre ulja koje bih potrošio u 2 mjeseca. Ovako, s toliko staklenki konzerviranih maslina koliko ih sad još imam mogu do nove berbe častiti prijatelje. A masline su izvanredne. Pretprošle godine sam malo pretjerao sa soli jer su bile sitne, ali prošle se godine sve poklopilo.

Ako ovu sezonu privedem normalnom kraju bez nekih većih šteta od suše, bolesti ili štetnika bit će ulja...  :icon_joy:

Primjećujem da su masline koja su bile ranije u punom cvatu sada s većim postotkom plodova. Ipak je ona kišurina u drugom dijelu razdoblja cvatnje učinila svoje. Svejedno, ja se ne žalim. Ako ovo sve ostane na stablima...  :klanjase:

Ahmet Čabarabdić