Malo o konstrukciji koja je poprilično jednostavna. Po tri pobodena štapa oko masline, spojena poprečnim letvicama i prekriveno najlonom. Oko stabla sam na kraju pri dnu dodao malo listova od kukuruza. Ostavljeno je oko 5 cm od dna prostor za protok zraka, a kukuruzovina je tu da ublaži one najniže temperature koje su u tom djelu par cm iznad zemlje uvijek nešto niže.
Ahmet, što misliš o cijeloj zaštiti?
Kad počne masovnija proizvodnja podno Učke, bilježim se za kupnju tvog ulja
. Inače, upravo ulja maslina koje se gaje na njihovim sjevernim, rubnim područjima uzgoja imaju najbolju kvalitetu (barem prema tekstovima iz meni dostupne literature)
@ Pivi, u pitanju je Hrebinec, nedaleko od Zagreba (cca 30 km). Vinogradarsko područje, južna padina, nadmorska visina oko 150 do 180 m, možda i do 200 m.
Što mislim o zaštiti? Triju stvari se bojim.
Prvo. Na slici baš ne vidim koliko je unutrašnja folija gusta. Da li prolazi svjetlo kroz sve te slojeve. Ipak bi bilo dobro da u periodu od tih cca 3 -4 mjeseca listovi dobivaju i nešto svjetla
Drugo. Strah me da pod najlonskom folijom ne dođe do kondenzacije jer kad se i ona smrzne, to neće biti dobro. Znam da odozdo postoji razmak, ali ja bih i gore napravio koju rupicu. Preko dana topliji zrak koji se nalazi u tom zračnom džepu po noći će se rashlađivati i ako je gornji dio dobro zabrtvljen dolaziti će do kondenzacije baš u gornjim dijelovima.
Treće. Ne štedi na malčiranju. Stavi debeli sloj kukuruzovine i ako možeš svježe pokošene trave. Vlažna trava će krenuti trunuti te tako "grijati" korijen i tlo oko njega, a korijen će ipak disati.
Što se tiče onog crnog na donjoj strani listova, gotovo sam siguran da nije u pitanju čađavica.

Prije pojave čađavice valjda bi primjetio jak napad štitastih ili lisnih uši na maslini jer te stvari idu jedna s drugom. Najčešćih uzročnika - maslininog mediča i medečeg cvrčka sigurno nema kod tebe. Zbog slatke medne rose koju ispuštaju uši, m. medič i m. cvrčak, lice i naličje lista bi bilo ljepljivo što je onda dobra podloga za razvoj bakterija.
Isto tako, ne bi bio jedan list bolestan, a drugi do njega potpuno zdrav kao što je to slučaj kod tebe. Pretpostavljam da je to neki kukac slinio po tvojim listovima masline. Ništa strašno.
Jesi li možda špricao masline nekim preparatom na bazi bakra? To ne bi bilo na odmet.
Pozdrav s "Maslinske gore". Trenutna temperatura među maslinama je 6,3 C