Autor Tema: Maslina (Olea europaea)  (Posjeta: 643354 vremena)

0 Članova i 7 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Pivi

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #360 u: Studenoga 16, 2008, 19:44:01 poslijepodne »
Henoh, di ti se vikendica nalazi?

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #361 u: Studenoga 16, 2008, 19:52:44 poslijepodne »
Malo o konstrukciji koja je poprilično jednostavna. Po tri pobodena štapa oko masline, spojena poprečnim letvicama i prekriveno najlonom. Oko stabla sam na kraju pri dnu dodao malo listova od kukuruza. Ostavljeno je oko 5 cm od dna prostor za protok zraka, a kukuruzovina je tu da ublaži one najniže temperature koje su u tom djelu par cm iznad zemlje uvijek nešto niže.

Ahmet, što misliš o cijeloj zaštiti?

Kad počne masovnija proizvodnja podno Učke, bilježim se za kupnju tvog ulja  :thumb_up: . Inače, upravo ulja maslina koje se gaje na njihovim sjevernim, rubnim područjima uzgoja imaju najbolju kvalitetu (barem prema tekstovima iz meni dostupne literature)

@ Pivi, u pitanju je Hrebinec, nedaleko od Zagreba (cca 30 km). Vinogradarsko područje, južna padina, nadmorska visina oko 150 do 180 m, možda i do 200 m.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #362 u: Studenoga 16, 2008, 20:01:44 poslijepodne »
Frane je pisala da su neki njezini prijatelji sadili masline u Brckovljanima (3-4 km zračne linije od Hrebinca) i Dugom Selu (otprilike isto udaljeno) s različitim uspjesima. Mislim da mikrolokacija na vikendici daje nade jer je zaštićena od vjetra s istočne i zapadne strane vikendicama, a sa sjeverne strane brdom koje se penje još nekih 30-ak metara u visinu.
« Zadnja izmjena: Studenoga 16, 2008, 20:03:14 poslijepodne od Pivi »

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #363 u: Studenoga 16, 2008, 20:23:24 poslijepodne »
Stvarno si si dao truda..   :icon_smile:
Držim palčeve..

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #364 u: Studenoga 16, 2008, 20:27:12 poslijepodne »
Dobro si ih upakirao, bitna je mikrolokacija samog mjesta sadnje. Ako je dobra za par godina im neće više trebati nikakva zaštita za normalnih zima...

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #365 u: Studenoga 16, 2008, 20:34:03 poslijepodne »
Iskreno se nadam da će ih ova prva zima poštediti, a kad se udebljaju sve će biti lakše. Vidio sam u Sesvetama na Badelovom brijegu dvije koje su žbunastog izgleda (neobrezivane) i na još nekim mjestima u gradu i okolici pa vjerujem da bi s dobrom mikrolokacijom išlo. Vidjet ćemo, a rezultate ću javiti

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #366 u: Studenoga 16, 2008, 22:09:58 poslijepodne »
Malo sam dosadan danas s maslinama, ali za kraj još samo usporedba kako je Leccino izgledao kad je zasađen u 3 mjesecu (bio ga dohvatio i onaj snijeg i manji minusi tek posađenog)

i danas

a Oblica...ni upola kao Leccino. Valjda više paše položaj i zemlja Leccinu  :icon_question:

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #367 u: Studenoga 16, 2008, 22:29:34 poslijepodne »
Pa kod tebe maslina raste brže nego na moru. :shocked:
USDA zone: 7a

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #368 u: Studenoga 16, 2008, 22:41:39 poslijepodne »
Samo je Leccino pokazao brz rast, ali oblica ne. No, Leccino je poznat po lakom prilagođavanju na različite terene pa je možda to

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #369 u: Studenoga 17, 2008, 11:54:44 prijepodne »
Henoh odlicno je lecino narasao, u ovoj godini.
Po meni je vjerovatno to sto je imao dosta padalina, odnosno vode.
Mi smo usporedivali na nasima, bio je slican takav slucaj, a oblica sama po sebi sporije raste od leccina.

Lijepo si ti njih ususkao, ali, ono moje jedno ali, mislim da bi im ova zadnja folija nepropusna, mogla biti za sada previse.
Ja bih nju stavila tek kasnije kada dodu malo zesci minusi, preko -5C.
Nisam sigurna ovako sa slika, ali mogla bi biti cadavica, ono crno, i ako ih nisi tretirao nikakvim uljima, mogla bi se jos
bolje ispod tog najlona prosiriti.
Bila bi steta jer su se super razvile!

Mislim da ce Ahmet bolje znat od mene, bas me zanima njegovo misljenje.
Pozdrav

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #370 u: Studenoga 17, 2008, 13:47:33 poslijepodne »
Zaštitu sam sad postavio jer nisam u mogućnosti često ići na vikendicu, a najlon je ostavljen da "diše" po 5 cm iznad zemlje i malo na spojevima. Iskreno se nadam da nije čađavica. Te listove na kojima je bilo tog nečeg sam potrgao. Frane hvala na identifikaciji bolesti na listu...malo sam zagooglao i čini mi se da bi to moglo biti to   :icon_sad:.
« Zadnja izmjena: Studenoga 17, 2008, 13:57:38 poslijepodne od Henoh »

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Moja kasaba na www.pljusak.com
    • Email
« Odgovori #371 u: Studenoga 17, 2008, 20:23:46 poslijepodne »
Malo o konstrukciji koja je poprilično jednostavna. Po tri pobodena štapa oko masline, spojena poprečnim letvicama i prekriveno najlonom. Oko stabla sam na kraju pri dnu dodao malo listova od kukuruza. Ostavljeno je oko 5 cm od dna prostor za protok zraka, a kukuruzovina je tu da ublaži one najniže temperature koje su u tom djelu par cm iznad zemlje uvijek nešto niže.

Ahmet, što misliš o cijeloj zaštiti?

Kad počne masovnija proizvodnja podno Učke, bilježim se za kupnju tvog ulja  :thumb_up: . Inače, upravo ulja maslina koje se gaje na njihovim sjevernim, rubnim područjima uzgoja imaju najbolju kvalitetu (barem prema tekstovima iz meni dostupne literature)

@ Pivi, u pitanju je Hrebinec, nedaleko od Zagreba (cca 30 km). Vinogradarsko područje, južna padina, nadmorska visina oko 150 do 180 m, možda i do 200 m.

Što mislim o zaštiti? Triju stvari se bojim.   :icon_sad:

Prvo. Na slici baš ne vidim koliko je unutrašnja folija gusta. Da li prolazi svjetlo kroz sve te slojeve. Ipak bi bilo dobro da u periodu od tih cca 3 -4 mjeseca listovi dobivaju i nešto svjetla

Drugo. Strah me da pod najlonskom folijom ne dođe do kondenzacije jer kad se i ona smrzne, to neće biti dobro. Znam da odozdo postoji razmak, ali ja bih i gore napravio koju rupicu. Preko dana topliji zrak koji se nalazi u tom zračnom džepu po noći će se rashlađivati i ako je gornji dio dobro zabrtvljen dolaziti će do kondenzacije baš u gornjim dijelovima.

Treće. Ne štedi na malčiranju. Stavi debeli sloj kukuruzovine i ako možeš svježe pokošene trave. Vlažna trava će krenuti trunuti te tako "grijati" korijen i tlo oko njega, a korijen će ipak disati.

Što se tiče onog crnog na donjoj strani listova, gotovo sam siguran da nije u pitanju čađavica.  :sretan:

Prije pojave čađavice valjda bi primjetio jak napad štitastih ili lisnih uši na maslini jer te stvari idu jedna s drugom. Najčešćih uzročnika - maslininog mediča i medečeg cvrčka sigurno nema kod tebe. Zbog slatke medne rose koju ispuštaju uši, m. medič i m. cvrčak, lice i naličje lista bi bilo ljepljivo što je onda dobra podloga za razvoj bakterija.

Isto tako, ne bi bio jedan list bolestan, a drugi do njega potpuno zdrav kao što je to slučaj kod tebe. Pretpostavljam da je to neki kukac slinio po tvojim listovima masline. Ništa strašno.

Jesi li možda špricao masline nekim preparatom na bazi bakra? To ne bi bilo na odmet.

Pozdrav s "Maslinske gore". Trenutna temperatura među maslinama je 6,3 C
Ahmet Čabarabdić
Burekdžinica i ćevabdžinica "Donji Zagon"

Napomena: ćevape pečemo na ćumuru od bukovog drva i dostavljamo preko interneta

Vrijeme u mojoj kasabi: http://pljusak.com/poljane/wx.htm

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #372 u: Studenoga 18, 2008, 08:43:00 prijepodne »
Ahmet,

hvala na zapažanjima.

Najlonska folija je na dijelu spojeva (otprilike kao kod kaputa koji se ne zakopča nego preklopi jedan dio preko drugog) ostavljeno na nekoliko mjesta da "diše". Razmišljao sam o mogućnosti kondezacije pa sam mislio da bi ovo moglo ublažiti opasnost od nje.

Folija ili ta tkanina koja se prodaje za zimsku zaštitu bilja ima sitne rupice po sebi koja propušta svjetlost, ali kako su masline s tim materiajlom umotane u nekoliko slojeva vrlo vjerojatno da je protok svjetlosti vrlo mali  :icon_sad:

Gledat ću još otići koji put do vikendice provjeriti stanje i eventualno promjeniti nešto oko zaštite (dodati još malča)

Ono crno na donbjoj strani lista dalo se noktom skinuti kao sa srećke na grebanje  :icon_mrhappy:

Nisam ih tretirao nikakvim sredstvima

nadam se da će izgurati ovu prvu zimu i da će kasnije biti lakše
« Zadnja izmjena: Studenoga 18, 2008, 11:37:02 prijepodne od Henoh »

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #373 u: Studenoga 18, 2008, 10:47:13 prijepodne »
Henoh svaka cast na zastiti maslina  :thumb_up:
Drzim palceve i ja da prezime  :icon_joy:
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Moja kasaba na www.pljusak.com
    • Email
« Odgovori #374 u: Studenoga 21, 2008, 07:39:14 prijepodne »
Ahmet,

hvala na zapažanjima.

Najlonska folija je na dijelu spojeva (otprilike kao kod kaputa koji se ne zakopča nego preklopi jedan dio preko drugog) ostavljeno na nekoliko mjesta da "diše". Razmišljao sam o mogućnosti kondezacije pa sam mislio da bi ovo moglo ublažiti opasnost od nje.

Folija ili ta tkanina koja se prodaje za zimsku zaštitu bilja ima sitne rupice po sebi koja propušta svjetlost, ali kako su masline s tim materiajlom umotane u nekoliko slojeva vrlo vjerojatno da je protok svjetlosti vrlo mali  :icon_sad:

Gledat ću još otići koji put do vikendice provjeriti stanje i eventualno promjeniti nešto oko zaštite (dodati još malča)

Može. Isto tako, ako bi u najavi bilo duže razdoblje bez jako niskih temperatura (-5 i niže), mogao bi skočiti do maslina i odmotati ih u tom razdoblju. Malč im ne dirati, naravno.

Moje će masline ovu zimu provesti bez malčiranja. Prije sam im na korijen skupljao pokošenu travu. Od kad kosim s kosilicom na kotačima nemam materijala za malčiranje. Nož kosilice toliko usitni i rasprši odrezanu travu da je ni ne vidim. S druge strane, i kad bih stavio travu, drvo ili lišće kao malč, moje kokoši koje slobodno šetaju po masliniku bi to sve u jednom danu razbacale.

Mislim da će maslinama biti sasvim dobro i ovako. Odoh ja sad, vako sabajle, predati crnoj zemlji jednu malu mimozicu.  :icon_lol:
Ahmet Čabarabdić
Burekdžinica i ćevabdžinica "Donji Zagon"

Napomena: ćevape pečemo na ćumuru od bukovog drva i dostavljamo preko interneta

Vrijeme u mojoj kasabi: http://pljusak.com/poljane/wx.htm