Vrsila sam kao jedan eksperiment, s jednom Istarskom bijelicom koja je u pitaru.
Drzala sam je ove zime vani bez zalijevanja, rekli bismo suho do -9C, izdignutu na podestu od punog drva ispod izoliranog sa stiroporom, pa sam je onda stavila u hladni hodnik, gdje je temp. bila oko 0C, da bi zadnjih 30 dana penjala se ujutro do 10C.
Nije imala pretjerano sunca, samo 2 sata ujutro, i to od 8-10 otprilike.
Proslog tjedna je temp. danju bila izmedu 8-15C, preko dana nocu niza (zaboravila sam nocu mjeriti).
Evo da skratim, imala sam ta neka razmisljanja kako je natjerati umjetno da prije cvijeta, odnosno da prije zametne cvijetove,
vidjet cemo jos kada ce procvijetat, od subote sam je ponovno iznijela na balkon, jer me zanima kako ce se ponasati, odnosno
koliko ce prije cvijetati nego ona koja je vani u zemlji.
Sve sam to radila jer se u posljednje vrijeme igram namjerom posaditi jedno 50 maslina, ovdje na jednoj nasoj njivi za koju mislim
da bi bila relativno dobra pozicija. Mislim na Njemacku.
Za mene je ovo kao nek uspijeh...

pa sam kao nesto sretna !!!
za ekipu kontinentalaca, info mali....frantoio se ove zime ovdje u Njemackoj pokazao ipak kao ne toliko dobar, odnosno otporan
na vlagu i hladnocu, kora mu je skoro na svim mjestima gdje je vani posaden pucala od zemlje do krosnje...koliko god bila stabla velika.
Istarska bijelica, angladou i onda leccino.... po sadasnjim pokazateljima stete, tim redosljedom.
Bijelica i angladou, su cak izgubile samo nesto starog lisca, odnosno angladou je izgubila na dva mjesta mlade vrhove koji nisu uspijeli
doci prije velike hladnoce u stanje mirovanja. Leccino je imao i pucanja kore, a Frantoio je totalno zakazao.