Za Lago di Como nema dostupno zimske podatke o toplini vode, ima samo za druga jezera (Garda i Maggiore), a osobno nisam probao njihovo hvaljeno ulje, pa o njemu nemam stava. Inače mi općenito istarska ulja nisu baš najbolja: nekako su mi prazna-vodnjikava. Najbolje mi je maslinovo iz Korčule i Pelješca koje rabim ako je dostupno, onda iz drugih dalmatinskih otoka, a s kopna samo u nuždi kad nema boljeg (de gustibus non est disputandum). Moja najveća maslina je kod Jurandvora, uz prvo račvanje cesta za plažu i za luku.
Toplinski učinak talijanskih jezera i Velebitskog kanala je vjerojatno sličan, jer im je slična veličina i dubina. Glede morskog 'grijanja' Baške: more uz obalu kod Baške (i uz Senj i Prvić) od jakog mraza se zaledi svakih desetak godina, najžešće znam iz 1956: led uz rivu preko 1m (uz minimum -16,4°C), pa 1987: pol metra leda, a zimus od 16.- 19. 12. je bilo tanjeg morskog leda na plaži i kamenju u uvalama. Zbog soli more zamrzne niže od slatke vode tek ispod -3°C, znači da je voda tad ispod nule, a zbog česte bure i još brojnih vrulja pod Velebitom, more je tu hladnije od Jadrana za par stupnjeva (zato tu ima puno sjevernih škampa).
Po ocjeni iz DHMZ-a, amaterski Crometeo-podaci inače nisu sigurni, tek za približnu orjentaciju i onih -17 iz 2008. je samo vrh ledene sante - ostale im anomalije manje strše i teže se uoče. Moji mrazni podaci iz Baške su oko 1km u smjeru ESE od meteo-automata (koji je više u zaledju i polu-zaštićen od bure na SW od brda Sv.Ivan). Moj termo je na istoku Baške uz staru luku, 23m od rive i 16m nad morem, na istočnoj volti (terasi) okrenut direktno na Senjsku buru. Minimum -14°C tu je bio dne 19. 12. 2009. ujutro u 9h uz jaku buru, predvečer je počelo jugo i zatoplilo je na -3°C.