Autor Tema: Maslina (Olea europaea)  (Posjeta: 643556 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
  • Spol: Muški
    • Z&Z Design Studio
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #570 u: Siječnja 21, 2010, 20:12:15 poslijepodne »
Ima li dovoljno svjetlosti u tom negrijanom hodniku?

Odmah je pored velikog prozora, u medjuvremenu lisce je prestalo da otpada  :sretan:
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #571 u: Siječnja 22, 2010, 11:42:15 prijepodne »
Masline u Zvonimirovoj ispred restorana Jadran su i dalje super izgleda, nisu ni trepnule na zimu.

snimka novetv, zanemarite političare u prvom planu koji su se okupili u spomenutom restoranu, a fokus usmjerite na masline iza njih  :icon_mrhappy:
http://videoteka.novatv.hr/multimedia/milanovic-na-rucku-okupio-celnike-oporbe-i-sdss-a.html

'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #572 u: Siječnja 22, 2010, 12:47:58 poslijepodne »
 :thumb_up:
ma te su dobro stare, zato tako sve i podnose! :thumb_up:

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #573 u: Siječnja 22, 2010, 12:51:39 poslijepodne »
Odmah je pored velikog prozora, u medjuvremenu lisce je prestalo da otpada  :sretan:

@zex Masline reagiraju na nedostatak vode, neke velike temp. razlike, premijestanje u tegli ili mjesto na njivi, otprilike nakon 2 tjedna...nakon toga to prestaje! :wink:
        Nemoj je pustat zimi vanka, ako je Levantinka, nece prezivjeti ni prvu zimu vani, ako je malo hladnije, a kod tebe je! Imas sortu koja je relativno rijetka, zato
        cuvaj je u tegli, i zimi opet unutra! :wink:

Offline Sedum

• Brahea
  • *
    • Wiki-Flora Jadrana
« Odgovori #574 u: Siječnja 23, 2010, 08:42:23 prijepodne »
Granica masline na Jadranu:  Uvriježeno je popularno mišljenje kako maslina kod nas može uspijevati uzduž cijeloga istočnog Jadrana barem uz morsku obalu, od Dubrovnika do Istre i dakako na svim našim otocima - što ipak nije sigurno. Ona svakako uspijeva na svim dalmatinskim otocima i duž kopnenih obala Istre i Dalmacije, ali na Kvarneru baš i nije tako. Masline izdrže i rode pretežno po južnoj Istri ispod Pazina do mora, ali u hladno-vlažnoj sjevernoj Istri oko Buzeta i Buja uglavnom ne uspijevaju. Takodjer zbog ranijih loših iskustava sa smrzavanjem, masline se dugo nisu uzgajale niti u velikom dijelu Dalmatinske Zagore, gdje su tek s najnovijim zatopljenjem mjestimično već posadjene nove plantaže mladih maslina iako se tu donedavna nisu sadile - ali vidjet ćemo do proljeća kako će (i dali) podnijeti ovu žešću zimu.

Na većem dijelu Kvarnerskih otoka masline dobro rode, ali ne na istočnom Kvarneru (Senj i Baška) gdje do prošlog stoljeća zbog žestoke bure i jačih mrazova uglavnom nisu rasle. U Vinodolu oko Crikvenice su ranije mjestimično rodile, ali sad ih tu većinom nema (osim pojedinih primjeraka). Prirodne mogućnosti za masline na Kvarneru vide se još iz samoniklog rasta divljih maslina (mastrinka, Olea sylvestris ili Olea oleaster), koja npr. masovno raste oko Luna na sjeveru otoka Paga, pa divlja maslinova šikara 'Maslinje' na jugu Golog otoka, a manjih grupa divlje mastrinke ima i na kopnenoj obali: rt Kačjak uz Dramalj (Crikvenica) i pod Velebitom rt Zaglav kod Jurjeva. Naprotiv, na burnoj obali od Senja do Selca nema nijedne mastrinke i tu nikad nisu ni sadjene masline.

Na otoku Krku masline dobro rode uz topliju jugozapadnu obalu od Malinske do Punta, ali divljih mastrinki takodjer nema na jugoistočnom Krku od Vrbnika do Stare Baške niti na susjednom otoku Prviću. Domaći starosjedioci iz stoljetnog iskustva već znaju da ni sadjene tu nemogu rasti ili bar ne rode zbog jačeg mraza, česte bure i posolice. S novijim zatopljenjem su nadobudni doseljenici tu već posadili mnogo maslina, ali su nakon lanjske zime 2008/9 loše izgledale i više nisu rodile, a ove žestoke zime (prosinac -14C, jučer opet -8C) izgleda da će ih većina stradati i nema ništa od idućeg uroda. Ja sam tu iz opreza za probu posadio 1 maslinu koja je tek počela roditi (2 manje su pod zaštitom u loncima) - ali lani više nije rodila, a dosad je ove zime nastradala i pitanje je hoće li se obnoviti iz panja ?
« Zadnja izmjena: Siječnja 23, 2010, 09:10:50 prijepodne od Sedum »
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline jovanovm

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #575 u: Siječnja 25, 2010, 05:15:58 prijepodne »
Kad smo kod granica masline evo i malo tuznih vesti iz Brestovika pored Beograda:

Oblica posadjena u aprilu je u raspadnom stanju. Nazalost, doslo je do potpune defolijacije, te ne verujem da ce se obnoviti negde visoko. Bio je u pitanju eksperiment gde je stablo bilo zasticeno, a krosnja ostala na milost i nemilost elementima. Srecom, deo ispod zastite (namerno tako ostavljen) je u dobrom stanju. Videcemo sta ce biti na prolece...

Ispod zastite sve izgleda OK, iako tu nije bilo skoro uopste svetla:

Iako jos imam malo nade sto se tice kupovine starijih biljaka, mislim da od maslinarstva u Grocanskom kraju ima slabe vajde :). No dobro, probali smo :D
« Zadnja izmjena: Siječnja 25, 2010, 05:16:30 prijepodne od jovanovm »

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Moja kasaba na www.pljusak.com
    • Email
« Odgovori #576 u: Siječnja 25, 2010, 07:23:03 prijepodne »
Granica masline na Jadranu:  Uvriježeno je popularno mišljenje kako maslina kod nas može uspijevati uzduž cijeloga istočnog Jadrana barem uz morsku obalu, od Dubrovnika do Istre i dakako na svim našim otocima - što ipak nije sigurno. Ona svakako uspijeva na svim dalmatinskim otocima i duž kopnenih obala Istre i Dalmacije, ali na Kvarneru baš i nije tako. Masline izdrže i rode pretežno po južnoj Istri ispod Pazina do mora, ali u hladno-vlažnoj sjevernoj Istri oko Buzeta i Buja uglavnom ne uspijevaju. Takodjer zbog ranijih loših iskustava sa smrzavanjem, masline se dugo nisu uzgajale niti u velikom dijelu Dalmatinske Zagore, gdje su tek s najnovijim zatopljenjem mjestimično već posadjene nove plantaže mladih maslina iako se tu donedavna nisu sadile - ali vidjet ćemo do proljeća kako će (i dali) podnijeti ovu žešću zimu.

Na većem dijelu Kvarnerskih otoka masline dobro rode, ali ne na istočnom Kvarneru (Senj i Baška) gdje do prošlog stoljeća zbog žestoke bure i jačih mrazova uglavnom nisu rasle. U Vinodolu oko Crikvenice su ranije mjestimično rodile, ali sad ih tu većinom nema (osim pojedinih primjeraka). Prirodne mogućnosti za masline na Kvarneru vide se još iz samoniklog rasta divljih maslina (mastrinka, Olea sylvestris ili Olea oleaster), koja npr. masovno raste oko Luna na sjeveru otoka Paga, pa divlja maslinova šikara 'Maslinje' na jugu Golog otoka, a manjih grupa divlje mastrinke ima i na kopnenoj obali: rt Kačjak uz Dramalj (Crikvenica) i pod Velebitom rt Zaglav kod Jurjeva. Naprotiv, na burnoj obali od Senja do Selca nema nijedne mastrinke i tu nikad nisu ni sadjene masline.

Na otoku Krku masline dobro rode uz topliju jugozapadnu obalu od Malinske do Punta, ali divljih mastrinki takodjer nema na jugoistočnom Krku od Vrbnika do Stare Baške niti na susjednom otoku Prviću. Domaći starosjedioci iz stoljetnog iskustva već znaju da ni sadjene tu nemogu rasti ili bar ne rode zbog jačeg mraza, česte bure i posolice. S novijim zatopljenjem su nadobudni doseljenici tu već posadili mnogo maslina, ali su nakon lanjske zime 2008/9 loše izgledale i više nisu rodile, a ove žestoke zime (prosinac -14C, jučer opet -8C) izgleda da će ih većina stradati i nema ništa od idućeg uroda. Ja sam tu iz opreza za probu posadio 1 maslinu koja je tek počela roditi (2 manje su pod zaštitom u loncima) - ali lani više nije rodila, a dosad je ove zime nastradala i pitanje je hoće li se obnoviti iz panja ?

Bok Sedume.

Ma neće biti baš tako jednostavno kako ti govoriš... Maslina na nekim spomenutim mjestima ne raste, ali zaboravio si napomenuti da tu ne raste ništa drugo osim trave (Prvić, područje iznad Stare Baške i između Vrbnika i Baške). Iako bih ja, da sam vlasnik Prvića, odmah probao posaditi masline na jugoistočnoj strani otoka. I gdje si izvukao ove brojke s temperaturama? Ove zime se temperatura u Baški spuštala najniže do -4,7 i prošle ispod -5 stupnjeva kao što se može vidjeti na stranicama Crometea. Masline moje punice o kojima ja vodim brigu su u odličnom stanju kao i masline u susjedstvu. Masline koje su u zemlji bez problema provedu bašćansku zimu. Osim ako netko gadno ne pogriješi u radu s njima. Imam 90-tak maslina 330 metara nad morem na N 45.32 stupnjeva što je sjevernije od svih nabrojanih lokacija i ni jednoj ne fali ni list kao posljedica zime. Lažem, jedna jednogodišnja mlada levantinka mi je pukla pod težinom snijega, ali oporaviti će se. Kod mog prijatelja, nedaleko od mene, na 550 m/nm ove smo godine pobrali prvi rod sa sorti leccino i pendolino.

U svom masliniku na Učki imam i neke sorte za koje "stari iskusni maslinari" kažu da "ne rastu sjevernije od Trogira". Tu mislim na levantinku (7 kom.) i lastovku (2). Prošle godine sam dobio prve količine ulja upravo s tih osjetljivijih sorti.

Zato, nije tako jednostavno reći gdje se masline mogu saditi, a gdje ne. Na Korčuli se mogu saditi po cijelom otoku dok na Krku, Cresu i sjevernije treba birati mikroklimatski povoljne položaje, ali to ne znači da masline neće uspijevati. Najbolji primjer je jezero Como. Duboko u kontinentu Italije, na 46.00 N ima ulje koje se smatra najboljim na svijetu. A stari domaći ljudi nisu nikad sadili masline oko jezera.  :icon_mrhappy:
« Zadnja izmjena: Siječnja 25, 2010, 07:27:45 prijepodne od Ahmet »
Ahmet Čabarabdić
Burekdžinica i ćevabdžinica "Donji Zagon"

Napomena: ćevape pečemo na ćumuru od bukovog drva i dostavljamo preko interneta

Vrijeme u mojoj kasabi: http://pljusak.com/poljane/wx.htm

Offline Sedum

• Brahea
  • *
    • Wiki-Flora Jadrana
« Odgovori #577 u: Siječnja 25, 2010, 10:22:24 prijepodne »
Bok Ahmet, hvala na brzopoteznim dojmovima - ali stvarnost izvan Učke je dugoročno ipak drugačija! Počnimo s jezerom Como na granici Italije/Švicarske: tu odavno imam uvid iz suradnje s južnim Švicarcima (Ticino). Uz južne obale jezera prirodno rastu tvrdolisne makije (crnika, zelenika itd.) i još je uz jezero posadjeno desetak raznih palmi - pa je tu uspjeh maslina logičan i očekivan, što oni iz Ticina znaju odavna i svoju obalu jezera zovu "švicarski Mediteran" gdje južna ekspozicija i veliko jezero rade kao "termofor". Učku slabije poznam pa ne idem u detalje - ali iz mog popisa divlje vegetacije tamo znam da je klima dosta blaga i vlažna s manje bure.

Za Bašku i Prvić si se prezaletio i naveo svašta: Nisam tu novopečeni vikendaš, jer moji pretci ('Jošini') tu žive puno stoljeća od Baš.ploče, gdje sam rodjen, proživio pol stoljeća i okolicu znam ko' svoj džep. Tu mjerim temperaturu i vjetar više decenija (mini-maxi termometar itd.), što je bila i tema doktorata, te izdao knjižurinu od 1.224 strana. Lani je minimum Baške -6,5 i jutros je tu opet -5C. Moji su oduvijek kupovali maslinovo ulje iz Punta i Lopara, jer nam tu na 23 parcele nije rodilo. Od Vrbnika do Prvića smo detaljno popisali sva stabla i grmlje na kartu 1:5.000. Da tu tobož ne raste 'ništa osim trave' je brzopotezna obmana, jer kod Baške ima i prašume (zaselak Sv.Juraj) s deblima do 1m i 16m visine (bušenjem mjerena starost godova: 6 stoljeća). Oko Stare Baške do rta Crnika je tvrdolisna makija, a 'goli kamen' je tek gore na brdu gdje nitko ne sadi. Ni Prvić nije 'Goli otok' osim zapadne obale, na istoku (nasuprot Jurjeva) ima tvrdolisna makija i prastarih borova (debla do pol metra) uz drage Pećna i Borovica, ali osim loze i smokve drugo je slabo raslo. Prvić je sad strogi prir. rezervat i više nema sadnje. Razlog lošeg rasta južnih nasada oko Baške je jasan već iz divlje prirodne vegetacije: uz more na obali jedino kod Baške, Senja i na Savudriji zbog bure i mraza raste brdski crnograb (Ostrya), Daphne alpina, Sesleria i slično planinsko bilje iz grebena Učke i Velebita - uz koje teško da mogu dugoročno opstati masline i palme.
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #578 u: Siječnja 25, 2010, 11:43:33 prijepodne »
Gore, po goletima od Vrbnika do Baške, te od Jurandvora prema Staroj Baški kao ni po otvorenim prostorima Prvića ne raste gotovo ništa osim trave. Ako ti je Baška toliko poznata, onda znaš na što sam točno mjislio. Sigurno ne na kraj uz potok Velu riku nego na pašnjake prema Veloj i Maloj luci i Staroj Baški.

Ako je za maslinu nemoguć život u Baški, kako onda objasniti postojanje starih maslina na putu prema Sv. Ivanu? Blagodat mikroklime. Zaklonjene su od najjačih udara bure. I te zapuštene masline redovito rode iako bi im rezidba i zaštita od ovaca sigurno dobro došla.

Jutros -5° u Baški? U prosincu -14°? Pa gdje to mjeriš temperaturu? U nekom mrazištu?  :wink: U arhivi Crometea za Bašku su navedene one temperature koje sam napisao. Imaju i jednu grešku pretprošle godine, a to je onih -17. To se nije dogodilo. Očito je greška softvera stanice jer isti iznos je uletio i na mojoj stanici. Ostalo je u granicama normalnih i očekivanih iznosa.

Što se tiče Istre... Reći "Masline izdrže i rode pretežno po južnoj Istri ispod Pazina do mora, ali u hladno-vlažnoj sjevernoj Istri oko Buzeta i Buja uglavnom ne uspijevaju". Ne znam od kuda izvlačiš te podatke, ali su debelo netočni. Pa iz Baredina (Buje) i kraja oko Vrha (iznad Buzeta) dolaze neka od najkvalitetnijih naših ulja. U Buzetu postoje dvije uljare i ne bez razloga. Okolna brdašca puna su starih i novih maslinika. Dolina Mirne je poznato mrazište i tu masline nemaju šansu. Osobno sam kod INE u Buzetu izmjerio -18° C.

Što se kraja oko jezera Como tiče i efekta termofora... Imaš li neki podatak kolika je temperatura vode jezera Como u siječnju? Mogu se kladiti da je more kraj Baške toplije sigurno 5-6 stupnjeva i da je još bolji "termofor". :)

Uh. Previše sam se raspisao. Moram ići malo i raditi.
« Zadnja izmjena: Siječnja 25, 2010, 11:46:12 prijepodne od Ahmet »
Ahmet Čabarabdić

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #579 u: Siječnja 25, 2010, 14:49:28 poslijepodne »
Ahmete,
imam jedno pitanje za tebe, mozes li mi reci na leccinu, nakon vezanih ledenih dana, i snijega, ili samo snijega i negdje par C plusa, nakon koliko vremena,
se primijete ostecenja kod tvojih manjih maslina?

Pitam jer sam ljetos leccino posadila, i prezivio je nezasticne sigurnih -16-18C, za sada ima na vrhovim na listovima samo po koju smedu flekicu i to je sve?
Malo me je to zacudilo, zato pitam?
Razmisljam makar je proslo vec 3-4 tjedna, da je zbog zemlje, ilovaca ili lehm, ona je kao kamen..nije ni kora popucala, ni defolacije..pa mi je malo cudno?
Hvala unaparijed

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #580 u: Siječnja 25, 2010, 16:55:20 poslijepodne »
Franceska, nemam ti sto reci o ostecenjima na maslini. Toga kod mene nema, ali pretpostavljam da bi lišće trebalo biti sparušeno, smotano i suho. Uglavnom, ništa ne reži ni ne vadi iz zemlje. Počekaj proljeće.
Ahmet Čabarabdić

Offline Sedum

• Brahea
  • *
    • Wiki-Flora Jadrana
« Odgovori #581 u: Siječnja 25, 2010, 17:27:25 poslijepodne »
Za Lago di Como nema dostupno zimske podatke o toplini vode, ima samo za druga jezera (Garda i Maggiore), a osobno nisam probao njihovo hvaljeno ulje, pa o njemu nemam stava. Inače mi općenito istarska ulja nisu baš najbolja: nekako su mi prazna-vodnjikava. Najbolje mi je maslinovo iz Korčule i Pelješca koje rabim ako je dostupno, onda iz drugih dalmatinskih otoka, a s kopna samo u nuždi kad nema boljeg (de gustibus non est disputandum). Moja najveća maslina je kod Jurandvora, uz prvo račvanje cesta za plažu i za luku.

Toplinski učinak talijanskih jezera i Velebitskog kanala je vjerojatno sličan, jer im je slična veličina i dubina. Glede morskog 'grijanja' Baške: more uz obalu kod Baške (i uz Senj i Prvić) od jakog mraza se zaledi svakih desetak godina, najžešće znam iz 1956: led uz rivu preko 1m (uz minimum -16,4°C), pa 1987: pol metra leda, a zimus od 16.- 19. 12. je bilo tanjeg morskog leda na plaži i kamenju u uvalama. Zbog soli more zamrzne niže od slatke vode tek ispod -3°C, znači da je voda tad ispod nule, a zbog česte bure i još brojnih vrulja pod Velebitom, more je tu hladnije od Jadrana za par stupnjeva (zato tu ima puno sjevernih škampa).

Po ocjeni iz DHMZ-a, amaterski Crometeo-podaci inače nisu sigurni, tek za približnu orjentaciju i onih -17 iz 2008. je samo vrh ledene sante - ostale im anomalije manje strše i teže se uoče. Moji mrazni podaci iz Baške su oko 1km u smjeru ESE od meteo-automata (koji je više u zaledju i polu-zaštićen od bure na SW od brda Sv.Ivan). Moj termo je na istoku Baške uz staru luku, 23m od rive i 16m nad morem, na istočnoj volti (terasi) okrenut direktno na Senjsku buru. Minimum -14°C tu je bio dne 19. 12. 2009. ujutro u 9h uz jaku buru, predvečer je počelo jugo i zatoplilo je na -3°C.

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #582 u: Siječnja 25, 2010, 18:02:34 poslijepodne »
„Sobre los gustos no hay disputo“   :thumb_up:  @Sedum
Ne zelim se mjesati u diskusije o temperatunim razlikama, nisam upoznata s njima, ali moram komentirati Istarska ulja,  :icon_redface:
necete mi uzeti za zlo, imam puno rodbine na Peljascu i znam njihova ulja, i znam puno dobrih, odlicnih Istarskih, mislim da je Istra daleko u prednosti,
ispred Peljesackih, posto sam sama ljubitelj teskih, gustih, mislim da imamo slican ukus, bilo bi mi drago da probate neka takva Istarska, bit cete iznenadeni!

@ Ahmet jeli ti jos nikada na Ucki nisi imao stete od snijega ili leda kada su bile manje?
   Nemislim je vadit, odlicno izgleda jos "za sada" sto je prosla ove zime, moram priznat da me iznenadilo to sto je skoro pa neostecena.
   Imala sam razmisljanja da bi moglo bit zbog one bijele ilovace u kojoj se nalazi, ona je kao beton, zato sam mislila da ti imas nekih iskustava, moji doma
   isto imaju malo iskustva sa ledom i snijegom! Makar su ove zime imali dobrih iskustva! :cool:

Pozdrav

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #583 u: Siječnja 25, 2010, 20:15:29 poslijepodne »

Po ocjeni iz DHMZ-a, amaterski Crometeo-podaci inače nisu sigurni, tek za približnu orjentaciju i onih -17 iz 2008. je samo vrh ledene sante - ostale im anomalije manje strše i teže se uoče. Moji mrazni podaci iz Baške su oko 1km u smjeru ESE od meteo-automata (koji je više u zaledju i polu-zaštićen od bure na SW od brda Sv.Ivan). Moj termo je na istoku Baške uz staru luku, 23m od rive i 16m nad morem, na istočnoj volti (terasi) okrenut direktno na Senjsku buru. Minimum -14°C tu je bio dne 19. 12. 2009. ujutro u 9h uz jaku buru, predvečer je počelo jugo i zatoplilo je na -3°C.

A što može DHMZ reći o kvalteti podataka Crometea? Ne misliš valjda da će pohvaliti njihov volonterizam? Kako bilo da bilo, ne mogu vjerovati da je na 500 metara zračne udaljenosti tvoj termometar pokazao 10 stupnjeva nižu temperaturu. Ispada da je Crometeo stanica mila majka za taj tvoj termometar.  :gy: Ne vjeruješ valjda da je tog dana Baška bila jednako hladna kao Zavižan ili Brinje? Mijenjaj termometar ili naočale.  :icon_lol:
Ahmet Čabarabdić

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #584 u: Siječnja 25, 2010, 20:39:43 poslijepodne »
„Sobre los gustos no hay disputo“   :thumb_up:  @Sedum
Ne zelim se mjesati u diskusije o temperatunim razlikama, nisam upoznata s njima, ali moram komentirati Istarska ulja,  :icon_redface:
necete mi uzeti za zlo, imam puno rodbine na Peljascu i znam njihova ulja, i znam puno dobrih, odlicnih Istarskih, mislim da je Istra daleko u prednosti,
ispred Peljesackih, posto sam sama ljubitelj teskih, gustih, mislim da imamo slican ukus, bilo bi mi drago da probate neka takva Istarska, bit cete iznenadeni!

@ Ahmet jeli ti jos nikada na Ucki nisi imao stete od snijega ili leda kada su bile manje?
   Nemislim je vadit, odlicno izgleda jos "za sada" sto je prosla ove zime, moram priznat da me iznenadilo to sto je skoro pa neostecena.
   Imala sam razmisljanja da bi moglo bit zbog one bijele ilovace u kojoj se nalazi, ona je kao beton, zato sam mislila da ti imas nekih iskustava, moji doma
   isto imaju malo iskustva sa ledom i snijegom! Makar su ove zime imali dobrih iskustva! :cool:

Pozdrav

Za istarska ulja reći da su vodnjikava, to može reći samo netko tko nije probao istarsko ulje.  :zbunjen: To su ulja tako punog okusa da im nema premca u svijetu, a kamoli kod nas.

O štetama zbog hladnoće
Jedina veća šteta koju sam ja imao na maslinama, a da je to posljedica zime, mi je bila kad su mi prije 5-6 godina stradale masline sorte leccino. Ta sorta ima dosta lomljive grane i gotovo sve masline te sorte su mi bile dobro polomljene od težine snijega koji je na njih napadao. Poslije tog iskustva redovito odlazim otresati snijeg s grana. Od same hladnoće nikad nisam imao šteta tako da ti tu ne mogu pomoći.
Ahmet Čabarabdić