Autor Tema: Maslina (Olea europaea)  (Posjeta: 643638 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #615 u: Siječnja 27, 2010, 23:20:22 poslijepodne »
Ako je tako, tko kaže da i u istru ne dolazi ulje po 2 eura za litru?  :wink:
Samo tamo vjerojatno ne dolazi brodom, nego šleperima iz italije  :mrgreen:

Majstore nisi skuzija poantu, Ahmetovog posta! :cool:
Nije ta recenica, u njegovom tekstu bila presudna, sleperi ili tankeri, u Split, Rijeku, Pulu ili Kopar! :thumb_up:
Rekli smo da zaboravimo PATRIOTIZAM! :rofl: u ovoj diskusiji! :mrgreen: :lol:

Offline Pivi

• Administrator
  • Spol: Muški
« Odgovori #616 u: Siječnja 27, 2010, 23:29:03 poslijepodne »
Skuzija sam ja Ahmeta itekako, samo pikiram na to kako on u tome smislu spominje samo dalmatinsko područje, nije ni jednom spomenuo istru u tom kontekstu  :wink: :mrgreen:

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #617 u: Siječnja 27, 2010, 23:46:23 poslijepodne »
http://www.7maslina.net/Novosti/tabid/60/articleType/CategoryView/categoryId/17/Maslinovo-ulje.aspx

Evo malo bas na ovoj stranici, su sazeci, pa ce bit zanimljivih clanaka, za svakog ponesto, rekla bih ja! :0648:
Da se ne ubijamo pisuc, lakse je citat! :thumb_up:

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #618 u: Siječnja 27, 2010, 23:52:02 poslijepodne »
A nemoj njega, Ahmeta mislim sa Istrom ubijat  :lol: nije on takav,  :0648: takva sam samo ja! :lol: :lol: :wink:
Ovako gledajuc, on je s druge strane Ucke,  :rofl: dobro zivi na Ucki, pa on vise pripada Liburniji! :0648:
Ovi s druge strane Ucke, ajme oce mi po usima dat, :lol: :thumb_up: oni su opet druga regija, i druga zupanija! :wink:

@Ahmet ovo je sala velika, ti to razumijes nadam se i nema ljutnje! :thumb_up:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #619 u: Siječnja 27, 2010, 23:55:08 poslijepodne »
Ima tamo grešaka.
Pod naslovom "Ekstra djevičansko maslinovo ulje" kažu "Maslina je uz kokos jedino voće iz kojeg se dobiva jestivo ulje."
A zaboravili su na oil palm, njezine ogromne plantaže, Elaeis guineensis.  :mrgreen:

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Moja kasaba na www.pljusak.com
    • Email
« Odgovori #620 u: Siječnja 28, 2010, 06:21:52 prijepodne »
Ako je tako, tko kaže da i u istru ne dolazi ulje po 2 eura za litru?  :wink:
Samo tamo vjerojatno ne dolazi brodom, nego šleperima iz italije  :mrgreen:

Ne dolazi. Govorim o velikim trgovcima koji prodaju ulje po cijeloj Hrvatskoj. Takvih kao SMS i Trenton u Istri nema. Vidiš razliku? Istrani nemaju veletrgovaca koji prodaju ulje iz Tunisa kao autohtono hrvatsko i na njemu višestruko zarađuju. Jedini veći uvoznik na ovom našem području je firma Nikas iz Opatije, ali oni uvoze neko talijansko ulje (mislim da je Carapelli) i tako je i deklarirano. To je ulje skupo i u Italiji jer je "marka" tako da to nije konkurencija našim uljima.

Od nastanka naše države u Županiji Istarskoj okrenuti su svojim maslinarima i razvoju svojeg maslinarstva. Nemoj misliti da i oni nisu imali svojih specifičnih problema. Istarsko maslinarstvo je desetljećima ubijala blizina Italije i mogućnost da za par tisuća lira kupiš neko njihovo bezukusno rafinirano ulje. Moj prijatelj Benčić 20 metara od svoje kuće u Saležu iznad Buzeta je imao zapušteni maslinik, a ulje je kupovao u Italiji. Sad se to promijenilo pa Talijani dolaze ovamo i traže naša ulja. Ne znam koliko toga ima, ali čovjeka veseli.  :icon_lol:

Od ulja iz Dalmacije, koja se mogu naći ponegdje po trgovinama, dopalo mi se npr. ulje uljare Blato 1902 s Korčule. Autohtono dalmatinsko. Probao sam ga prošle godine na izložbi ulja u Rijeci. Odlično ulje, bio sam iznenađen. Ali to je kap u moru u ukupnoj prodaji maslinovog ulja u RH.

Kad već spominjem izložbe ulja... Jesi nekad vidio SMS ili Trenton da se pojavljuju na izložbama? Nećeš ih vidjeti jer u bocama prodaju mješavinu svega i svačega. Samo se firme i zadruge koje nemaju što skrivati i koje imaju svoju proizvodnju pojavljuju na takvim mjestima te stoje iza kvalitete sadržaja u boci.
« Zadnja izmjena: Siječnja 28, 2010, 06:30:53 prijepodne od Ahmet »
Ahmet Čabarabdić
Burekdžinica i ćevabdžinica "Donji Zagon"

Napomena: ćevape pečemo na ćumuru od bukovog drva i dostavljamo preko interneta

Vrijeme u mojoj kasabi: http://pljusak.com/poljane/wx.htm

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #621 u: Siječnja 28, 2010, 06:45:55 prijepodne »
Skuzija sam ja Ahmeta itekako, samo pikiram na to kako on u tome smislu spominje samo dalmatinsko područje, nije ni jednom spomenuo istru u tom kontekstu  :wink: :mrgreen:

Pa zato jer imam razloga.  :gy: Da ne ponavljam, vidi post prije ovog.
Ahmet Čabarabdić

Offline Sedum

• Brahea
  • *
    • Wiki-Flora Jadrana
« Odgovori #622 u: Siječnja 28, 2010, 08:42:55 prijepodne »
Kadgod je moguće, ulje nabavljam iz korčulanskog Blata (ili Trpnja na Pelješcu), jer ga ujutro volim 'naliti' čašicu natašte - umjesto bevande ili mlijeka. Meni najbliža ulja iz kvarnerskog Punta i Lopara su za nuždu isto podnošljiva, ali ipak 'vodnjikava'. Od naših mi je najgorje Zvijezdino - od njega garantirano uvijek dobijem grčeve i proljev (kažu mi prijatelji da trebam biti 'kraljevski peharnik' za testiranje protiv otrova).
« Zadnja izmjena: Siječnja 28, 2010, 08:43:59 prijepodne od Sedum »
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline Diver

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #623 u: Siječnja 28, 2010, 09:38:05 prijepodne »
    Od masline ASCOLANA TENERA, sam ove godine odabrao samo najbolje velike crne masline, oprao u mlakoj vodi, posušio te stavio u velike staklenke s krupnom morskom solju, red soli, red maslina pa red soli i tako dalje. Nakon određenog vremena provedenog u soli (uz mješanje i odvajanje otpuštene vode) masline sam izvadio, oprao u mlakoj vodi, te nakon sušenja posložio u staklenke te dodao par zrnaca korijandera i 2 lovorova lista i sve zalio s domaćim maslinovim uljem osobne proizvodnje (leccino cca 85% - pendolino cca 15%)

Masline su prilično velike tako da se jedna maslina pojede s dva ugriza i primječujem da što duže masline odstoje to su i ukusnije, jer odmah na početku se na pojedinim primjercima osjetila pomalo gorčina dok sad su skoro pa i slatkaste...  :icon_lol:

A nakon što se masline pojedu to ulje iskoristit za ispeči domače kobasice i 2 jaja na oko, pa sve zalit Istarskom malvazijom....  :food:

:mrgreen:

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #624 u: Siječnja 28, 2010, 10:27:19 prijepodne »
Bi mi legla bi tako jena fritaja u ovo doba, bez Malvazije meni! :0648:

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #625 u: Siječnja 28, 2010, 10:37:13 prijepodne »
Ahmete ajme sram me pitat, jeli ti mislis na onog iz Zadra sto je ginekolog! :rofl:
Sto je na smotri u Dubrovniku dobia nagradu?

Jeste li to znali da ginekolog proizvodi jedno od najboljih maslinovih ulja u Hrvatskoj, pa vi vidite! :rofl: :rofl:
Blato da sa Korcule! :thumb_up:
Sandi Chiavalon je predivno! :thumb_up:

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #626 u: Siječnja 28, 2010, 10:40:43 prijepodne »
Ima tamo grešaka.
Pod naslovom "Ekstra djevičansko maslinovo ulje" kažu "Maslina je uz kokos jedino voće iz kojeg se dobiva jestivo ulje."
A zaboravili su na oil palm, njezine ogromne plantaže, Elaeis guineensis.  :mrgreen:

Bemu misa pa nitko nije savrsen! :rofl:
Gledaj samo kako se palme po trgovinama i to specijaliziranim deklariraju, cak i u Holandiji na burzi, bude svasta! :wink:

A kad smo kod "oil palm" gledala sam reportazu o ljudima koji zive od proizvodnje oil palme, i sta im rade, i kako to ide...znas robovlasnicko drustvo je bilo gospodsko prema tome!
Nikada nebih kupila ni bocicu neceg di je palmino ulje, nakon toga iz principa! Grozno! :icon_twisted:

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #627 u: Siječnja 28, 2010, 11:11:40 prijepodne »
Ahmete ajme sram me pitat, jeli ti mislis na onog iz Zadra sto je ginekolog! :rofl:
Sto je na smotri u Dubrovniku dobia nagradu?

Jeste li to znali da ginekolog proizvodi jedno od najboljih maslinovih ulja u Hrvatskoj, pa vi vidite! :rofl: :rofl:
Blato da sa Korcule! :thumb_up:
Sandi Chiavalon je predivno! :thumb_up:

Ginekolog, da. A od Chiavalona je možda ulje predivno, ali za najveći dio populacije po cijeni 330 Kn za litru - nedostižno. Samim time meni nije zanimljivo osim kao činjenica da postoji.
Ahmet Čabarabdić

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #628 u: Siječnja 28, 2010, 11:16:22 prijepodne »
Nikada nebih kupila ni bocicu neceg di je palmino ulje, nakon toga iz principa! Grozno! :icon_twisted:

Samo ti kupuj pravo dalmatinsko maslinovo ulje, a ne ove neke istarske mješavine i sve će bit dobro  :thumb_up:

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #629 u: Siječnja 28, 2010, 11:24:02 prijepodne »
Dalmatinska dobijem na poklon, pa znas kako kazu, poklonu se nesmije gledat u zube! :lol: :lol:
A Istarska su nezna koja su bolja, ja sam po tom pitanju, cak i VECI PATRIOTA OD TEBE! :0648: :0648: