Ako je tako, tko kaže da i u istru ne dolazi ulje po 2 eura za litru? 
Samo tamo vjerojatno ne dolazi brodom, nego šleperima iz italije 
Ne dolazi. Govorim o velikim trgovcima koji prodaju ulje po cijeloj Hrvatskoj. Takvih kao SMS i Trenton u Istri nema. Vidiš razliku? Istrani nemaju veletrgovaca koji prodaju ulje iz Tunisa kao autohtono hrvatsko i na njemu višestruko zarađuju. Jedini veći uvoznik na ovom našem području je firma Nikas iz Opatije, ali oni uvoze neko talijansko ulje (mislim da je Carapelli) i tako je i deklarirano. To je ulje skupo i u Italiji jer je "marka" tako da to nije konkurencija našim uljima.
Od nastanka naše države u Županiji Istarskoj okrenuti su svojim maslinarima i razvoju svojeg maslinarstva. Nemoj misliti da i oni nisu imali svojih specifičnih problema. Istarsko maslinarstvo je desetljećima ubijala blizina Italije i mogućnost da za par tisuća lira kupiš neko njihovo bezukusno rafinirano ulje. Moj prijatelj Benčić 20 metara od svoje kuće u Saležu iznad Buzeta je imao zapušteni maslinik, a ulje je kupovao u Italiji. Sad se to promijenilo pa Talijani dolaze ovamo i traže naša ulja. Ne znam koliko toga ima, ali čovjeka veseli.

Od ulja iz Dalmacije, koja se mogu naći ponegdje po trgovinama, dopalo mi se npr. ulje uljare Blato 1902 s Korčule. Autohtono dalmatinsko. Probao sam ga prošle godine na izložbi ulja u Rijeci. Odlično ulje, bio sam iznenađen. Ali to je kap u moru u ukupnoj prodaji maslinovog ulja u RH.
Kad već spominjem izložbe ulja... Jesi nekad vidio SMS ili Trenton da se pojavljuju na izložbama? Nećeš ih vidjeti jer u bocama prodaju mješavinu svega i svačega. Samo se firme i zadruge koje nemaju što skrivati i koje imaju svoju proizvodnju pojavljuju na takvim mjestima te stoje iza kvalitete sadržaja u boci.