Autor Tema: Naranča (Citrus sinensis)  (Posjeta: 75276 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline trava

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Naranča (Citrus sinensis)
« Odgovori #120 u: Srpnja 15, 2014, 20:08:31 poslijepodne »
Uzmi ovogodišnje izboje,koji su stali sa rastom,listove posijeci na 1/3 i ubaci ih u pvc vrećicu i zatvori hermetički.Ubaci samo par kapi vode.Dok ne kreneš kući stavi ih u frižider,ili uberi grančice netom prije puta.Uzmi par grančica različite debljine,da si siguran da će ti odgovarati debljina podloge. :thumb_up:
bvb

Offline nzivanovic

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #121 u: Srpnja 24, 2014, 23:19:02 poslijepodne »
Evo malo pomorandzica iz Polihrona

:sun:

Chambery

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #122 u: Kolovoza 09, 2014, 10:22:43 prijepodne »

free uploader

naranca moro

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #123 u: Kolovoza 09, 2014, 10:23:15 prijepodne »

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #124 u: Kolovoza 12, 2014, 14:45:45 poslijepodne »
Ako se dobro sjecam Moro je vrsta one crvene narance!  :misli: Kad si ih posadio ?

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #125 u: Kolovoza 12, 2014, 16:26:00 poslijepodne »
tako je.  posadio sam jedan moro kalemljen na gorku narancu i taroko na citrange troyer u 11. mjesecu 2012.  Taroko raste puno brze, ali jos nema plodova. Mislim da ovi plodovi nece dozrijet prije proljeca, buduci da su jos jako mali. Imam i jednu sortu crvenog grejpa star rubi na volkamer limunu. svi su napadnuti od lisnog minera koji im je unistio sve listove koji su izrasli od kraja 6. mjeseca. On dosta usporava rast, ali su osim toga svi zivi i zdravi.  e da, zaboravio sam od crvenih sorti na jedan crveni grejp koji sam uzgojio iz sjemenke i koji u zadnje 2 godine raste ko lud. sad ima vec 7,8 godina i visok je tri metra, medutim jos nema plodova. imam dosta sumnji u svezi tih crvenih sorti, pogotovo kod grejpa. pitanje oce li oni dobiti slatkast okus i crvenu boju kakvu dobiju na Siciliji ili Cipru. 2700 sati sunca koliko otprilike ima Solta bi im trebalo ipak biti dovoljno, ali ce im mozda falit visokih temperatura.  Na Cipru i Siciliji je cijelo ljeto plus 40.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #126 u: Kolovoza 15, 2014, 17:35:50 poslijepodne »
Prvi plod na mojoj navel naranči  :mrgreen:

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #127 u: Kolovoza 18, 2014, 08:40:20 prijepodne »
super. naranča izgleda odlično. mislio sam da imaš samo limun i mandarine. kad si ju posadio? Moje navel naranče su potpuno usporile rast zbog lisnih minera. 

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #128 u: Kolovoza 18, 2014, 13:49:53 poslijepodne »
evo info sa jednog citrusnog foruma: star ruby grejpfrut treba 11 000 sati vručine za dozrijevanje, valencia naranča 10 000, a navel 8000.
kod nas sam viđao samo navel. na internetu sam vidio sliku ogromnog stabla valencie negdje oko Dubrovnika. 

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #129 u: Kolovoza 18, 2014, 14:58:12 poslijepodne »
Ja sam razmisljao probati s Valenciom kod sebe u Savru na lokaciji zasticenoj od bure. Valencija mi se vise svidja od Navel-a, ali bi svakako uzimao malo odrasliju biljku.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #130 u: Kolovoza 18, 2014, 18:49:36 poslijepodne »
Imam je treću godinu. Nekako mi nisu jasne ove tvoje brojke od 8 000 sati vrućina za navel i ostale? Pa mi nemamo toliko uk. vrućina (ne znam koliko bi to bilo °C ??) tokom godine, ako uzmemo recimo da imamo po ljeti na dan u idealnim uvjetima oko 10-12 sati temperatura oko 30°C, onda je to mjesečno oko 350 sati! Imamo tako max. 3 mjeseca i dolazimo da svega 1 000 sati, kako je onda moguće skupiti 8 000 sati na našoj obali?

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #131 u: Kolovoza 18, 2014, 20:18:06 poslijepodne »
I meni taj podatak o toliko sati vrućine zvuči čudno. Pa toliko sati vrućine bi se jedva skupilo u Sahari, a kamo li kod nas! Možda se radi o vremenu kad je temperatura iznad 25 °C?
USDA zone: 7a

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #132 u: Kolovoza 18, 2014, 21:03:07 poslijepodne »
I mene to zanima. Radi se o satima u koima je temp. Iznad 12,7 C. Medutim 11 ooo sati je opet puno, jer treba 458 dana da bi crveni grejp dozrio. Javim sto kaze izvor te informacije.

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #133 u: Kolovoza 19, 2014, 06:37:24 prijepodne »
Mislim da se ne trebate previse s tim zamarati, jer za sve sorte narance mozete naci i na Internetu period dozrijevanja i to i za sjevernu i za juznu hemisferu. Po tome ce te vidjeti da vam sjeverna Afrika/Bliski istok u odnosu na sjeverni Mediteran odstupa nekih mjesec do mjesec i pol dana. Kad malo pogledate u praksi to se pokazuje prilicno tocno. Bar kad gledam na podrucju Dugog otoka.

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #134 u: Kolovoza 19, 2014, 08:44:11 prijepodne »
to onda stignu sve narance dozrijeti u nasim krajevima. Ovaj grejp koji sam ja posadio bez nekog razmišljanja ipak ne.
uglavnom kaže taj moj izvor da nije važan samo vremenski raspon razdoblja kad je tem. Iznad 12,7 C, nego su važne i akumulirane jedinice topline. Tako je taj indeks topline za pustinju duplo veći nago za Kaliforniju. 6000 fahrenheita prema 3000. U pustinji grejp dozrije za 8 mjeseci, a u Kaliforniji 70 km zapadno i bliže oceanu u najboljem slučaju za 15 mjeseci i puno je lošije kvalitete. Naravno pod uvjetom da se zalijeva. 

evo kako izgleda taj izračun na primjeru jednog mjesta u Americi koje ima 2800 kumuliranih fahrenheita godišnje.
http://uspest.org/cgi-bin/ddmodel.pl