Autor Tema: Palmkiller-RPW (crvena palmina pipa)  (Posjeta: 182198 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline akaranus

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mediterranean gardens and nature
Odg: Palmkiller-RPW (crvena palmina pipa)
« Odgovori #585 u: Veljače 08, 2016, 23:56:48 poslijepodne »
nemaš šta čekat, dok ti čekaš one jedu i samo jedu, dobro da si vidia valjda je uspiješ spasit..obavezno ODMAH u srce zalit
Kerumu se dio posušia i zbog loše presadnje, sad ove zadnje ka i sve po rogoznici je potamanila baja....
nažalost eto tako možda pokoja ka tvoja odnosno ko bude štitia će ostat ostalo će nestat...

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #586 u: Veljače 08, 2016, 23:58:32 poslijepodne »
Već ti sutra kreni, zemlja je dovoljno mokra od prijašnjih kiša, tako da će palma to pocikati u sutav bez problema...goni gamad  :thumb_up:

I od gore i od dole, kao šta je rekao akaranus...

Offline dodger

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #587 u: Veljače 09, 2016, 00:10:36 prijepodne »
Evo par slika

Palma i mlade grane istrulile i oglodjane

Offline dodger

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #588 u: Veljače 09, 2016, 00:15:59 prijepodne »
Sutra je zalijevam.
Imam pakiranje od 1 dcl DALI-ja
To mijesam sa 50 litara vode,
25 litara u krošnju u srce palme, a 25 u korijenje.
Za 45 dana ponavaljam postupak.

Probat ću vizualno pratit jel se pojavljuje još oštećenja.

Ove cvijetove, ili kako se zovu, šta rastu izmedju grana, ...mogu li to ispilat da bi lakše vidija unutrašnjost ili se to nebi tribalo dirat?

Offline akaranus

• Global Moderator
« Odgovori #589 u: Veljače 09, 2016, 00:20:41 prijepodne »
kus palme :thumb_up:
ovo je školski primjer početka napada, često uopće ne bude znakova
ovo je 5 do 12 za spasit je, baza je da se ličinke koncentriraju u srcu palme di je najslađe i najsočnije, čim palma počne rastvarat krošnju pup je pojeden i palma je gotova, mislim da nijednu na ovim područjima nisam vidio da se oporavila od trenutka kad je počela rastvarat krošnju....problem je ako je spasiš da moraš narednih nekoliko godina prskat jednom mjesečno osim u zimskim mjesecima  za bit siguran...to će nešto koštat ali šta sam kažeš za palmu od 40 godina i nije neki trud i novac....

pusti inspektora, prema njegovom naputku se štite i one na rogozničkoj rivi pa ih je već 5 palo, zalij odma za 20 dana pa svako mjesec, ukoliko budeš rasteza sa prskanjem veće su ti šanse da se ponovi napad...
možeš uklonit sve šta ti smeta da imaš bolji pregled, nije preporučeno šišat listove ljeti i u ranu jesen jer to privlači odrasle, ako imaš šta šišat šišaj sada ili ako baš moraš koju granu ljeti zamaži voskom, miris fermentiranog odrezanog dijela peteljke im miriše nadaleko...
« Zadnja izmjena: Veljače 09, 2016, 00:27:08 prijepodne od akaranus »

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #590 u: Veljače 09, 2016, 09:58:12 prijepodne »
Ono što mene strašno živcira u ovoj situaciji je ponavljanje ove rečenice od fitosanitartnih službi, a koja je kriva za pomor palmi: " da se treba obratiti ovlaštenim tvrtkama ili službama za tretman palmi.."

Ono, koj vrag to ponavljaju ko papagaji, tako je bilo u Puli. Pa zar tako govore i kada dođe do recimo napada maslinove mušice, kao " molimo vlasnike da se jave tvrtkama ovlaštenim za blabla..." Naravno da ne, vlasnici jednostavno sami tretiraju svoje masline!!!!!

Kojim faking tvrtkama? To samo unosi nedoumice kod vlasnika. Postupak je prilično jednostavan a insekticidi koji se koriste nisu ništa jači od onih koji se koriste kod napada vinove loze, agruma, maslina...ali tada se ne savjetuje vlasnicima da se jave ovlaštenim faking tvrtkama.

Stvarno su idioti, kompliciraju bez veze i ustvari usporavaju reakcije kod ljudi jer bezpotrebno pile o nekakvim stručnim službama kao da se radi o nekakvom složenom postupku tretmana zaraženih palmi u stilu nuklearne fizike...

Offline dodger

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #591 u: Veljače 10, 2016, 11:35:37 prijepodne »
Hvala vam svima na savjetima.
Jučer sam zalio palmu sa Dalijem od 1dcl, 25 litara u krošnju 25 u korijenje. Bilo je malo nezgodno zbog jakog vjetra, ali nekako sam sa zalijevačom uspia.
Pas i mačka su u kući 24 h, toliko piče da je karenca za ljude, pa eto, čisto preventivno.

Veruda, moran pohvalit inspektora s kojim san priča, nije komplicira, dapače, bia je kooperartivan, reka mi je da nadjen nekoga sa ispitom da mi kupi Confidor šta prije i da je počnem tretirat, da ne zovem nikoga jer će mi za jednu palmu to bit neisplativo. Mislim da više preopručuje te specijalizirane tvrtke u slučajevima kada je palma visoka i srce je nedostupno pa da se ljudi nebi izlagali riziku, pa je bolje da neko dodje sa dizalicom. Ali to naravno košta i traje.

Evo i par slika pa ako kome ovo može pomoć da detektira problem na vrijeme.
Palma je izvana izgledala zdrava, osim jedne mlade grane koja je izgledala kao da je vjetar slomio.
Sredinu sam počistio šta više da mi je lakše zalijevati.
Tek tada sam vizualno mogao vidjeti razmjere štete.
Unutrašnjost mekana, smrvljena, grane nagrižene, u dnu velikih grana rupe, tuneli.
Jedna grana mi je izgledala sumnjivo, malo sam je povukao, i bez otpora se samo srušila. Na korijenu te grane je milo miljardu malih živih ličinki, crvića, slika niže.

Offline akaranus

• Global Moderator
« Odgovori #592 u: Veljače 10, 2016, 12:07:44 poslijepodne »
ovo govori da si imao bar dva slijetanja(napada) buba je ostavila jaja i te ličinke su dovoljno izrasle hraneći se unutrašnjosti tvoje palme i napravile tu veću početnu štetu na listovima, a ovih milion malih je iz drugog slijetanja vjerojatno krajem zime i to su sad ovi crvići, nadam se da ćeš pobit te starije ličinke da ih zaustaviš odmah jer svakim grizom je palma bliže kraju, zato ti govorim da poprskaš opet uskoro da ti ne ostane nijedna pogotovo ova manja ličinka koja se lako sakrije bilo di ,jer ih je dosta da ih 10 preživi da priča bude gotova.....evo  i ja sam stavia par slika..
http://www.mediterraneannature.com/mediterranean-is-losing-battle-palmkiller-rynchophorus-ferrugineus/
« Zadnja izmjena: Veljače 10, 2016, 12:25:37 poslijepodne od akaranus »

Offline dodger

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #593 u: Veljače 11, 2016, 08:33:55 prijepodne »
Ponovit ću prskanje krajem mjeseca opet, i onda svaki mjesec.
Jel ima ko iskustva sa ovim ispitom za kupovanje pesticida. Koliko sam skužia na stranicama ministarstva, treba ispuniti prijavnicu i onda oni odluče
hoće li ti dozvoliti da polažeš ili ne? Ne znam kakvi su kriteriji a i koliki je to uopće trošak, jer mi se čini da iskaznicu treba obnavljati?
Ima sam namjeru to položit da mogu kupovat Confidor, ali ako je to komplicirano bojim se da mi je palma osudjena na propast, ovu sadašnju dozu Confidora sam
nabavia na jedvite jade i teške veze vezice.

Akaranus, kakav je ovaj Biorend, jel za njega kupovat treba ta iskaznica ili ne, s obzirom da piše da je na biološkoj osnovi?

I još jedno pitanje. Primjetia san jučer na deblu puno ovih malenih baja, prije ih nisam primjećiva toliko, čini mi se ka invazija, a i deblo mi izgleda nekako poroznije nego šta je bilo. Jel to nešto zabrinjavajuće isto ili?

Offline akaranus

• Global Moderator
« Odgovori #594 u: Veljače 11, 2016, 08:57:21 prijepodne »
šta se tiče pesticida može se to riješit i ovako  :wink: , ako imaš koga da ide ili napravit izlet i sam i uzet veću količinu
http://www.dalmacijanews.hr/clanak/vfv6-uvodenje-novih-regulativa-po-pesticide-u-hercegovinu
 ja sam se nekidan napravia blesav i pita tetu u poljoapoteci, rekla je da mi ne može prodat i uputila me na firmu Libar, Kopilica 62, Split da se u njih dobiva licenca i da košta 270kn, abroj 382-246 nisam zva još jer imam malu zalihicu za sebe
ovih baja se ne moraš bojat to su srebrene ribice i njima slični
https://en.wikipedia.org/wiki/Silverfish
šta se tiče debla mislim da su u strahu velike oči  :wink:, normalno je da stari dio peteljke pomalo trune, možda prije nisi iša zatim....
Biorend je odlično sredstvo jer je neškodljivo potpuno i ovaj španjolski proizvod nematode ojačane chitosanom koriste neki moji poznanici u Grčkoj i kažu da je stvar odlična, isto je prskanje svaki mjesec i nije se dogodio nijedan napad dok su već sve palme na njihovim područjima nestale...nematode su crvići koji traže po palmi odrasle,jaja, ličinke i kukuljice, dakle sve stadije i ulaze u njih i jedu ih....da bi bile postojanije ojačali su ih sa samljevenih oklopm jedne vrste grancigule pa traju mjesec dana, nešto manje u sred ljeta....samo taj proizvod nitko još ne uvozi u nas a nematode moraju doći u hladnjači na malim tempretaurama da bi ostale žive, tako nemoš je naručit internetom...ima neka firma kod zagreba imaju neke druge sorte nematoda koji se koriste za rovce i slične ličinke u zemlji za zaštitu korjena voćaka, možda bi se moglo probat i s njima....s obzirom da su potpuno neškodljive ne bi trebalo bit problema za nabavu kao s pesticidima
« Zadnja izmjena: Veljače 11, 2016, 09:17:14 prijepodne od akaranus »

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #595 u: Veljače 22, 2016, 10:22:29 prijepodne »
jučer sam prolazio pored gradilišta na splitskom Trsteniku i učinilo mi se, ono malo što sam u vožnji uspio vidit, da je jedna kanarka uz gradilište zaražena. MOžda je i korijen oštećen u gradnji.   

Offline Pyari

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Ženski
    • Email
« Odgovori #596 u: Veljače 22, 2016, 21:33:52 poslijepodne »
https://www.facebook.com/dubrovacka.televizija/videos/1671682879773928/

http://dubrovacki.hr/clanak/81382/palmina-pipa-se-prosirila-i-na-zupu-dubrovacku

http://dubrovniknet.hr/novost.php?id=42164

u vodicama stave nove palme, ali opet canariensis. Treba im neko rec, da bolje stavljaju theophrastii.
http://sibenskiportal.hr/2016/02/02/foto-u-vodicama-zamijenjene-dvije-palme-koje-su-nastradale-od-nametnika/

a pogledajte kako su u konavlima reagirali.  Bas super...:thumb_up:

http://glasgrada.hr/cavtatske-palme-zasticene-od-smrtonosne-bolesti/
http://www.opcinakonavle.hr/index.php/149-news/latest-news/759-pravodobna-reakcija-palmina-pipa-zasad-ne-ugrozava-stabla-u-konavlima

a i ovo je cista istina iz link http://www.dubrovnikportal.com/novosti/palme-nam-sve-vise-propadaju-u-gradu-i-okolici/:

Možda da se nije prije par godina dozvolio uvoz palmi (a naš otok Vis ima prekrasne rasadnike domaćih palmi) iz inozemstva za razne hotele na dubrovačkoj rivijeri ne bismo imali ove aktualne goruće probleme sa sve većim propadanjem naših palmi od opasne palmine pipe i palminog drvotoča!

Meni stvarno nije jasno, kako su dalje moglu dozvoliti uvoz, kad se znalo, sta se u italji ili u spanjolskoj s'palmama desilo.

Offline dodger

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #597 u: Veljače 28, 2016, 21:18:25 poslijepodne »
Pozdrav svima,
Danas sam pregledao palmu da vidim jeli zalijevanje Dalijem dalo kakvog rezultata...
Čini mi se da nije... Sredina palme je devastirana totalno, više nego prije, izgleda ka da je sve spaljeno.
Pronaša san mala gnijezda i kad san ih prepolovija, unutra ličinka... Ne čini mi se da je mrtva, puna je tekućine.
Guba se ne da, izgleda mi da palmi nema spasa... Molim vas vaše mišljenje?
Na prvoj slici se vide 2 male mrtve bube, nadan se da je to pipa. Takodjer ove male bijele ličinke se ne miču, valjda su pobijene.
Izvana palma na prvi pogled ne izgleda bolesno, nisu jos listovi požutili, malo su na vrhovima suhi al to je znalo bit i prije.

Cijenio bih vaše mišljenje, kako vam se čini? Ima li nade za oporavak?

Offline akaranus

• Global Moderator
« Odgovori #598 u: Veljače 29, 2016, 08:32:55 prijepodne »
mala gnijezda kako ih ti zoveš su zapravo kukuljice, znači da je ličinka odradila cijeli stadij ciklusa(dva -tri mjeseca) sad se zakukuljila i onda će izać kroz mjesec dva kao odrasla jedinka, problem kukuljice je da otrov ne može doprijeti do ličinke ukoliko se baš ne natopi dobro, dobra stvar je da ta ličinka više ne jede palmu i već je svoje pojela....rekao sam ti da je 5 do 12 za spasit je i da si reagirao u zadnji tren, sad ostaje za vidit koliko ličinki je uopće bilo u njoj i kakvu su štetu prouzročile dok ih nisi potrovao....ako je pup/srce (mjesto odakle izlaze listovi) relativno zdrav onda ima šanse za oporavak...
« Zadnja izmjena: Veljače 29, 2016, 09:06:39 prijepodne od akaranus »

Offline dodger

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #599 u: Veljače 29, 2016, 10:05:03 prijepodne »
Hvala na odgovoru.
Danas cu ponoviti tretman sa Confidorom,
nastojat cu dobro zalit sredinu, a ako uocin jos koju kukiljicu potamanit cu ih rucno.
Sredina mi ne izgleda bas optimisticna, al ne odustajen...