Autor Tema: Palmkiller-RPW (crvena palmina pipa)  (Posjeta: 183134 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline akaranus

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mediterranean gardens and nature
Odg: Palmkiller
« Odgovori #195 u: Prosinca 16, 2012, 22:59:23 poslijepodne »
ccccc koliko je toga u okolici  :thumb_down:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #196 u: Prosinca 16, 2012, 23:07:52 poslijepodne »
Reci mi trava šta si radio s njima?

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #197 u: Prosinca 16, 2012, 23:57:18 poslijepodne »
Na brudet,s krumpirima :food:
Ma to je slikao Pere Šindija,on the place of the face.Mislim da ih je progutao oganj.Osim onih u teglici koje je ostavio za neki uzorak nekome.
Problem je što te zaražene palme nitko neće mukte ukloniti,da li će gradske vlasti financirati uklanjanje i uništavanje palmi tek će se vidjeti.Mislim da bi stvarno trebalo provesti jednu ozbiljnu kampanju informiranja javnosti.
bvb

Offline filifero

• Brahea
  • *
« Odgovori #198 u: Prosinca 17, 2012, 18:30:46 poslijepodne »
Ajme meni Trava, nisam mislio da je tako gadna situacija! Pijeti nam velika katastrofa zbog toga sto nemamo razvijenu kulturu palme (na visoj razini) i nema ljudi koji bi se sistematicno pozabavili problemom. Kao sto znate ja pratim stanje u Italiji a i tamo muku muce ali se bar o tome govori na svim razinama (ministarstvo, televizija, novine, forumi, eksperti). Ni tamo nisu nasli pravo rjesenje, kad spricaju koriste jako jako toksicne tvari (opasne za ljude).

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #199 u: Prosinca 17, 2012, 20:08:22 poslijepodne »
Ako bi se reagiralo,na vrijeme,moglo bi se nešto napraviti.Mislim da smo u prednosti nad Italijom zbog hladnije klime,tamo su bube puno aktivnije kroz veći dio godine.Kod nas se ne mogu kretati tijekom zime pa bi ih se tada moglo sa velikom vjerojatnošću uništiti u palmama koje su trenutno napadnute..Gosp.Šindija je našao nekoliko buba koje su bile podalje od palmi,ali su zbog hladnoće bile ukočene i nepokretne,nažalost ne i mrtve.Dok je zaraza još na malom području trebalo bi brzo reagirati,i popilati sve palme koje su na tom području.To zbog toga što može proći dugo vremena dok se pojave prvi znaci da je palma zaposjednuta od bagodina,kad se vidi porušene grane već je kasno jer je tada u palmi možda već i peta generacija buba,već ih je unutra na tisuće,a već su mogle i krenuti na okolna područja.Dakle ,pilaj sve.Odma šaljem na Brodaricu sve trahije i dactylifere koje imam kad očiste područje.
bvb

Offline filifero

• Brahea
  • *
« Odgovori #200 u: Prosinca 17, 2012, 20:26:13 poslijepodne »
Kakva steta! U Italiji spricaju direktno krosnju a ima inekcija koje direktno ubrizgavaju insekticid u palmu. Kad pospricaju pokriju cijelu krosnju s nekom mrezom da ne bi slucajno bube odletjele negdje drugdje.

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #201 u: Prosinca 18, 2012, 00:56:48 prijepodne »
To što se zasada zna za bubu samo na tom podrućju ne znaći da ih nema drugdje. Dovoljno je da je jedna zaražena palma bila uvezena u bilo koji drugi grad.
Isto tako ako se i uspije počistiti i zadnja buba sa obale, dovoljno je da netko opet kupi zaraženu palmu i eto ti opet rezanja svih palmi iz tog grada.
Mislim da na jadranskoj magistrali od Zadra na jug imaju što za jesti i dobro je pobrinuti se oko svakog "epicentra" ali ako se palme može tako organizirano rezati onda se može imati i ekipa koji će palme pregledavati a to je bolje nego da se automatski uništavaju.

Nije to puno novaca, 2-3 čovijeka na stalnoj plaći koji ne rade ništa drugo osim toga bi mogli biti brži od kilometra godišnje + inspekcijski timovi u svakoj županiji da se otkrije zaraza angažirani jednom godišnje. Mala je to cijena da se očuva stoljetne palme sađene na jadranskoj obali.
« Zadnja izmjena: Prosinca 18, 2012, 01:05:00 prijepodne od branimir »

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #202 u: Prosinca 18, 2012, 08:58:54 prijepodne »
netko je napisao da te bube krepaju na temp. ispod 5 C. Kako su onda preživile prošlu zimu kad je bilo i - 7 u Šibeniku.

Offline filifero

• Brahea
  • *
« Odgovori #203 u: Prosinca 18, 2012, 09:00:20 prijepodne »
Imas pravo, mala je to cijena, ali nije za svakog mala. Politika to ne dozivljava kao prioritet. I opet smo na tome da nedostaje botanicke kulture.
Ako je jedna palma zarazena, ne znaci da treba odmah automatski rezat sve ostale oko nje. Treba jednostavno pratit razvoj situacije i preventivno prskat palme oko nje.
U Istri se uvoze male Canariensis koje sigurno nisu zarazene (buba voli vece primjerke). Problem mogu biti privatnici koji kupuju direktno vece primjerke ili ljudi koji kupuju vece primjerke iz drugih zupanija. Iskreno nisam bas vidjeo vecih primjeraka u prodaji, nije kao u Dalmaciji. Ali sve to nista ne znaci, rizik je svakako velik.

Offline filifero

• Brahea
  • *
« Odgovori #204 u: Prosinca 18, 2012, 09:01:16 prijepodne »
Mislim da ne krepivaju na plus 5, nema sanse. Jednostavno uspore ritam.

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #205 u: Prosinca 18, 2012, 09:27:07 prijepodne »
da li su otoci sigurni od širenja te bube? ne mislim na slučajeve ljudskog nemara ili namjere.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #206 u: Prosinca 18, 2012, 14:50:13 poslijepodne »
Većina otoka su dovoljno udaljena i izvan radijusa kretanja RPW-a

Offline akaranus

• Global Moderator
« Odgovori #207 u: Prosinca 18, 2012, 15:17:08 poslijepodne »
jedino priko čiova, drvenika, šolte bi moglo i do brača doć kad bi se baš potrudile letit, ili slučajno sa nekim kamionom u trajektu...imaju dovoljno spize i na kopnu za početak

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #208 u: Prosinca 18, 2012, 15:34:02 poslijepodne »
jedino priko čiova, drvenika, šolte bi moglo i do brača doć kad bi se baš potrudile letit, ili slučajno sa nekim kamionom u trajektu...imaju dovoljno spize i na kopnu za početak
hehe, to ko da će na eskurziju... :rofl:
 :thumb_up:

Offline akaranus

• Global Moderator
« Odgovori #209 u: Prosinca 18, 2012, 15:49:33 poslijepodne »
hehe... a vrazi narančasti dospiće oni posvuda po obali prije ili posli