Autor Tema: Temperature na Jadranu  (Posjeta: 79231 vremena)

0 Članova i 6 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
Odg: Temperature na Jadranu
« Odgovori #930 u: Veljače 10, 2015, 00:22:16 prijepodne »
Da i ovdje je bila grozna buretina danas. Počelo jače puhati oko 7 ujutro.:thumb_down:
Drugi dio dana se smirilo, sad slabo nešto pušika 10 km/h.

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #931 u: Veljače 26, 2015, 23:59:40 poslijepodne »
Evo malo o buri,sa odličnom snimkom drastične razlike :sun:
http://www.057info.hr/vijesti/2015-02-06/nasa-slavi-hrvatsku-buru
bvb

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #932 u: Veljače 27, 2015, 05:06:53 prijepodne »
Eh kad bi ju se jos nekako moglo usporiti bar u zimskim danima da nam ne stvara probleme s palmama  :mrgreen:

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #933 u: Veljače 27, 2015, 09:34:39 prijepodne »
Ma neka puše koliko oće,ali samo neka ne nosi sol sa sobom  :thumb_down:
bvb

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #934 u: Ožujka 01, 2015, 07:15:52 prijepodne »
Ja bi ipak da ne puse tako jako, a onda nece ni sol nositi  :mrgreen:

No evo za danas jednog interesantnog podsjecanja na 1. i 2. Ozujak 2005. (znam da nisu ovdje samo temperature na moru ali svejedno)
Evo minimalnih temperatura za ta dva dana s napomenom da su ta dva dana donjela tada i vrlo obilan snijeg.

01.03.2005.

02.03.2005.

Neponovilo se vise nikada

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #935 u: Ožujka 02, 2015, 14:48:12 poslijepodne »
Da, to su ujedno bili i novi apsolutni rekordi za ožujak, za mnoga mjesta u HR. :thumb_down:

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #936 u: Lipnja 03, 2015, 16:54:45 poslijepodne »
Ugrijalo je i more. Izmjerena danas u Dubrovniku temperatura mora od 24°C. :thumb_up:
Odlično za kupanje.

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #937 u: Lipnja 04, 2015, 08:06:29 prijepodne »
More se na podrucjima dubljeg i otvorenog mora sporije grije, ali polako je sve toplije i toplje. Moram priznati da mi je 24C u Dubrovniku malo cudno s obzirom na jutarnju temperaturu koja je izjednacena za Dubrovnik, Komizu, Hvar i Bozavu (Dugi otok) vec nekoliko dana, pa tako i jutros.

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #938 u: Lipnja 08, 2015, 21:20:58 poslijepodne »
More se na podrucjima dubljeg i otvorenog mora sporije grije, ali polako je sve toplije i toplje. Moram priznati da mi je 24C u Dubrovniku malo cudno s obzirom na jutarnju temperaturu koja je izjednacena za Dubrovnik, Komizu, Hvar i Bozavu (Dugi otok) vec nekoliko dana, pa tako i jutros.

Nebi trebalo biti čudno s obzirom da je more na jugu obično najtoplije, zbog južnijeg položaja i morskih struja koje dolaze sa juga prema sjeveru.

Evo već danima je more na jugu Dalmacije najtoplije. 24 stupnja se mjeri već danima u popodnevnim satima.  

« Zadnja izmjena: Lipnja 08, 2015, 21:35:03 poslijepodne od Cikas »

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #939 u: Lipnja 09, 2015, 12:01:13 poslijepodne »
Opatija,Pula ili Rab nisu jug Dalmacije, a najtopliju su  :zbunjen:

Inače, na sjevernon Jadranu se more brže grije u rano ljeto zbog manjih dubina mora...

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #940 u: Lipnja 09, 2015, 14:07:05 poslijepodne »
Upravo tako Veruda.
Cikas, temperatura ovisi o strujama i dubini mora odnosno vodenoj masi. Istina je da je jug blize toplijem Mediteranu, ali to utijece ukoliko su struje povoljne. Sta ja trebam reci, Bozava izmijeri svaki dan temperaturu mora u 14 sati i nema poslje mjerenja do sutra u 7h, i nikada recimo u 17-18 sati ne znas kolika je u stvari temperatura, a jutarnje su iste ili vrlo slicne kao i kod tebe na jugu. Ne volim da mi se prodaju demagogije i molim te da s time prestanes. Ne razumijem zasto ti je to potrebno. I to cinis i ovdje i na palmtalk-u. Uostalom vidjeli smo recimo zimus za hladnog prodora kolika je bila minimalna temepratura kod tebe ( kao i u Dubrovniku), a kolika je bila na nekim otocima koji su dosta cak sjeverniji. A upravo masa vode i njena temperatura ima veliki utjecaj na klimu, bez obzira dali je lokacija nesta sjevernije ili juznije.

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #941 u: Lipnja 09, 2015, 15:02:18 poslijepodne »
Opatija,Pula ili Rab nisu jug Dalmacije, a najtopliju su  :zbunjen:

Inače, na sjevernon Jadranu se more brže grije u rano ljeto zbog manjih dubina mora...

Tople su bile kao jug jučer. Ta tablica predstavlja jučerašnje temperature. Ali ovih dana je jug Dalmacije bio najtopliji.Tako da to sa sjevernim jadranom ne stoji. Površinski sloj mora konstantno struji od juga prema sjeveru. Onda od sjevera opet prema jugu uz obalu Italije.
Topli površinski slojevi mora koji se griju na mediteranu, strujama idu prema sjeveru.

To sa grijanjem mora i dubine, odnosi se na dubinsko grijanje mora, ne na površinsko.
Savar što se tiče prodora u 12 mjesecu. Dubrovnik je sa minimumom od -2  bio među najtoplijim na jadranu. Što se vidi i po mojim egzotama. Tako da ne razumijem što točno želiš reć, ni kakve to točno veze ima sa morem i temperaturom mora. :misli:
Također ti si započeo sa raspravom tvrdeći da ti je čudna temperatura mora od 24 stupnja u Dubrovniku, ne ja. Ja sam samo napisao temperaturu mora izmjerenu u Dubrovniku. Sa kojom ti imaš neki problem. :zbunjen:

Također u Dubrovniku i Mljetu temperatura mora se ne mjeri ručno, već pomoću specijaliziranih plutača za mjerenje temperature mora. Gradovi koji mjere more na takav način imaju zvjezdicu kraj imena u tablici.
« Zadnja izmjena: Lipnja 09, 2015, 15:11:06 poslijepodne od Cikas »

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #942 u: Lipnja 09, 2015, 15:32:58 poslijepodne »
 :hau: :amen:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #943 u: Lipnja 10, 2015, 22:15:38 poslijepodne »
Ljeti nema neke temperaturne razlike na sjeveru i jugu Jadrana, sve je to u 5 deka, po zimi je naravno druga priča i tu dolazi do izražaja strujanje toplijeg mora s juga.

Temperature mora u siječnju i kolovozu, prosjek

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #944 u: Lipnja 11, 2015, 07:29:01 prijepodne »
zanimljiva karta. more je čak i južno od poluotoka Gargano dosta hladnije od istočne obale.