Autor Tema: Rodnost P. dactylifere na Jadranu  (Posjeta: 9513 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
  • Spol: Muški
Odg: Rodnost P. dactylifere na Jadranu
« Odgovori #30 u: Veljače 18, 2014, 20:48:52 poslijepodne »
a o znakovima interpunkcije( zareza ili zapete) dalo bi se pricati, ali mislim da ovdje dolazimo iz razlicitih krajeva s razlicitim dijalektima, tako da je striktno drzanje leksicke forme, nije svugdje usvojena ista ti ceš naprimjer napisati Atena a neko ili netko drugi Atina,  :cool:

Ne radi se o dijalektoloskim razlikama, ne smeta meni ni jedno od narecja bivse nam drzave (ovde na forumu imamo clanove od Triglava do Djevdjelije a i sire), ali pravopis je uprkos skorasnjim jezickim podelama ipak prakticno isti, dakle recenice svuda pocinju velikim slovom a zavrsavaju se tackom. Klauzule se odvajaju zarezima/zapetama. Prvi razred osnovne.

Ne kazem ti ovo zato sto hocu da ti dosadjujem, vec zato sto su ova tvoja pisanija krajnje nepregledna i konfuzna i potrebno je 5 puta procitati nesto da bi se doslo do ideje koju si hteo da preneses.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

gringo

• Gost
« Odgovori #31 u: Veljače 18, 2014, 21:02:19 poslijepodne »
Hvala na pojasnjenju:). Trudicu se, da budem koncizan, i postujem leksičke norme. A sad ako mozes, da mi prokomentarises kako i na koji nacin uz postojeci sortiment mozemo dobiti ukusan ili bar jestiv plod Urme na Jadranu, s obzirom da sam argumetovno stavi prednosti Atinske klime, po tom pitanje mislim da je Scalarova tvrdnja najosnovanija, sto implicira primjenu iskustva u bisem SSSR-u?

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #32 u: Veljače 18, 2014, 21:17:57 poslijepodne »
Ja sam pre par godina uspeo doci do semena dactylirere iz Turkmenistana, od sorte koju su dugogodisnjim odabirom dobili sovjetski botanicari. Poslao sam po nekoliko semenki nekim clanovima foruma, pa cemo rezultate toga mozda videti za desetak godina (mada ja mislim da je samo trava od clanova sa Jadrana dobio to seme).

Iako je svasta teoretski moguce, pa cak i da u idealnim uslovima uz navodnjavanje, prihranjivanje i pomagala dactylifera radja i da plodovi sazrevaju na Jadranu, to ne bi bilo ni malo jednostavno niti jeftino, a isplativost je upitna posebno kad se uzme u obzir da puna kutija iranskih urmi/datulja kosta 200din/15kn/3,5km.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #33 u: Veljače 18, 2014, 21:23:34 poslijepodne »
Ma nema uopće priče o nekakvoj isplativosti, to bi već zvučalo ko nekakva "teorija urote" :mrgreen:.
Mislim da šansa nekakva minimalna postoji ali nema govora o nikakvoj realnoj proizvodnji i planskome uzgoju.

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #34 u: Veljače 18, 2014, 21:55:37 poslijepodne »
Vinovu lozu i masline da, al za dactylifere cemo sacekati jos par vijekova, dok se obistini globalno zatopljenje... :lol:
« Zadnja izmjena: Veljače 18, 2014, 21:58:59 poslijepodne od markotb »

gringo

• Gost
« Odgovori #35 u: Veljače 18, 2014, 22:09:55 poslijepodne »
Postoji sansa ali samo za licnu, satisfakciju :0648:, dotad Filifere, sta hocete pa Indijanci su vijekovima bili na tom,  :mrgreen:

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #36 u: Veljače 19, 2014, 16:24:56 poslijepodne »
na eps-u onaj grk "P..nesto..kas" je prije oko godinu dana stavio slike zrelih plodova datulja negdi u jesen iz atene. tamni plodovi ne bas krupni. al zreli i jestivi sa sazrelom sjemenkom. iskopat cu slike, i cini mi se da sam dobio obecanje za koju sjemenku....  :misli:
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #37 u: Ožujka 30, 2014, 14:25:43 poslijepodne »
Jeli kome procvjetala koja dacty? Acaranus, ona tvoja sto si kupio prosle godine bi mozda mogla vec cvijetati ? Mada mislim da ce i pored toplije zime i ranijeg proljeca ipak trebati pricekati do druge polovine travnja! Pitam jer mislim da je ova godina idealna (za sada) da se to dogodi ! Moje su sve jos male, a i dalje pokusavam stupiti u kontakt sa uzgaivacima u Spanjolskoj oko nabave jedne ili dvije zenske i jedne muske iz izdanaka! Nalazlost nitko jos ne odgovara na email  :zbunjen:

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #38 u: Ožujka 31, 2014, 11:10:58 prijepodne »
Evo danas sam dobio odgovor od 2 rasadnika iz Spanjolske. Jedan mi je odgovorio odmah da oni imaju samo za ukras dacty ne i za proizvodnju datulja, a druga tvrtka ima upravo dacty koji ce roditi i za tu namjenu i cijena je 350 EUR-a po metru stabla bez transporta, nacelno najmanje koje imaju su 1.5 m. Sve su proizvedene iz izdanaka i po zelji se moze dobiti zenska ili muska, ove od 1.5 m su vec palme koje cvijetaju i nacelno mogu roditi. Vjerojatno se nece isplatiti bas sam narucivati vec bi se tek na osnovu punog kamiona isplatilo. Jer oni imaju vlastiti prijevoz kojim dostavljaju kako bi bili sigurni da ce palma u zdravom stanju doci do kupca. Cekam odgovor od jos dva rasadnika iz Spanjolske pa ce mo vidjeti.

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #39 u: Ožujka 31, 2014, 12:24:51 poslijepodne »
Super...možda neš grupno...
Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #40 u: Ožujka 31, 2014, 13:16:24 poslijepodne »
Ja jesam zainteresiran, rasadnik ima svaceg interesantnog, ovo je firma http://www.plantasmediterraneas.com/

gringo

• Gost
« Odgovori #41 u: Travnja 05, 2014, 18:19:18 poslijepodne »
PLAZA hotel u Budvi zasađene 2012, ima ploda, koji mijenja boju, sad ko zna, ovo bi se moglo brat' već :cool:

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #42 u: Travnja 05, 2014, 18:21:37 poslijepodne »
Za Novu godinu sam bio u Budvi. Zapale su mi za oko, mrak je bio pa ih nisam uspio slikati. Plodovi su bili zute boje. Znaci u nekom srednjem stadiju zrelosti.

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #43 u: Travnja 05, 2014, 20:35:32 poslijepodne »
Opet vrzino kolo  :mrgreen:
Nema šanse da bez "ozbiljnije pomoći" na Jadranu dactylifere iznesu fertilno sjeme.

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #44 u: Travnja 05, 2014, 22:15:52 poslijepodne »
Soap, slazem se sa tobom u potpunosti. Bez velikog truda, nema nista od zrelih urmi. :icon_mrhappy: