Autor Tema: Vrijeme jesen/zima 2014-2015  (Posjeta: 27553 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Savar

• Jubaea
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Vrijeme jesen/zima 2014-2015
« Odgovori #420 u: Siječnja 19, 2015, 13:18:07 poslijepodne »
Cikas, molio bih te da se suzdrzis ovih kilometarskih vremenskih izvjesca za cijelu Hrvatsku i objavljivanje podataka koji su svima javno dostupni jer ovakovi dugi postovi stvaraju nepreglednost, a osim toga zaista mi nije jasno sto je svrha toga. Na poljusak.com, WU ... dostupna je arhivu svih pa i malih privatnih meteo postaja pa su ti podaci i unazad vidljivi i dostupni svatkome koga to zanima.
 Osim toga kartu pljuska.com koristis samo kad ti to ide na ruku pa kombiniras, oprosti ali nije potrebna nikakva manipulacija i ako se zelis detaljnije baviti klimom preporucio bih ti da se uclanis u Crometeo.
Zahvaljujem ti unaprijed na razumijevanju  :thumb_up:

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #421 u: Siječnja 19, 2015, 21:03:01 poslijepodne »
Cikas, molio bih te da se suzdrzis ovih kilometarskih vremenskih izvjesca za cijelu Hrvatsku i objavljivanje podataka koji su svima javno dostupni jer ovakovi dugi postovi stvaraju nepreglednost, a osim toga zaista mi nije jasno sto je svrha toga. Na poljusak.com, WU ... dostupna je arhivu svih pa i malih privatnih meteo postaja pa su ti podaci i unazad vidljivi i dostupni svatkome koga to zanima.
 Osim toga kartu pljuska.com koristis samo kad ti to ide na ruku pa kombiniras, oprosti ali nije potrebna nikakva manipulacija i ako se zelis detaljnije baviti klimom preporucio bih ti da se uclanis u Crometeo.
Zahvaljujem ti unaprijed na razumijevanju  :thumb_up:

Onda cijela ova tema nema svrhu, jer njena svrha i jest da se prati klima i temperature. :zbunjen:

Na pljusku su dostupne samo privatne postaje. Službene se uključuju samo s vremena na vrijeme ito ne sve, nego samo rijetke.
Kako ja uvjek više vjerujem službenim postajama i službenim podacima koji se mjere u strogo kontroliranim uvjetima. Mislim da su ti podaci za nas važniji.

Kod privatnih postaja uvjek može biti grešaka. Jer nisu niti postavljene od strane pravih klimatologa.
Ne znamo ni jesu li se poštovali svi propisi kod njihovog postavljanja.
Znači 2 metra od zemlje, postavljene na zemljanu ili travnatu površinu ( nikako na kamen ili beton ) i daleko od zidova. Te sa posebnim zaklonom.

Također podaci na DHMZu su dostupni javnosti samo taj jedan aktualni dan. Idući dan se brišu. Tako da se ne mogu pregledavati temperature u prošlost što je bilo jučer, prije par dana ili par mjeseci.

Također smatram da je zato ovo bila odlična arhiva podataka. Tako da imamo sve temperature ovdje za cijelu zemlju. Ako nekoga zanima pojedini dan, može naći podatke za taj dan. Drugačije ovi službeni podatci nisu dostupni.

Što se karte pljuska.com tiče, nju rijetko objavljujem. Ali primjetio sam da ti nju objavljuješ kad tebi paše. :icon_smile:

Recimo meni je postaja na Savaru sumnjiva. Službena postaja u Božavi na Dugom otoku, kao i ona druga privatna pokazuju skroz drugačije temperature. Ponekad i po 10 stupnjeva niže. Što bi moglo značit da je postaja u Savaru postavljena u povoljnu mikroklimu, pa ne predstavlja pravu klimu otoka.
Jedan od razloga zašto više vjerujem službenim temperaturama.

Da želim objavljivati podatke kad odgovaraju meni. Onda bi objavljivao podatke sa pljuska. Jer bilo je puno slučajeva kad su Temperature u Trstenu, Gružu ili Petki bile veće, ponekad i za nekoliko stupnjeva od onih službenih. :wink:
« Zadnja izmjena: Siječnja 19, 2015, 21:05:14 poslijepodne od Cikas »

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #422 u: Siječnja 20, 2015, 00:14:15 prijepodne »
Službene postaje u Zadru su- jedna na Puntamici,20m od mora,na lijepom JZ položaju,sa cijelim selom kao zaklonom od bure a druga je na aerodromu na Zemuniku,10 ili više km od mora.Ponekad znaju dati temperaturu sa Zemunika kao zvaničnu za taj dan.Osobno ne vjerujem ni jednoj ni drugoj stanici,vjerujem samo mojim trima termometrima da bih znao koja je temperatura oko moje kuće.Temperatura po Zadru može varirati i po 5-6 stupnjeva,zavisi od položaja prema moru ili buri,pa je po meni potpuno bespredmetno raspravljati i uspoređivati te temperature po gradovima jer je sigurno takva situacija u svim gradovima.Ne mogu isto tako koristiti ni te arhivske podatke,jer mi ništa ne znači podatak da je tamo nekog dana bilo -1°C,izmjereno na Puntamici,ako je kod mene možda bilo -4°C,ko bi mi vjerovao da je meni tog dana propala Bizmarckia,ako je zvanično bilo -1.Dakle,ova stranica služi da iznesemo svoja osmatranja,svoja mjerenja meteo događanja i kako su ona utjecala na naš hobi.Dakle,više mi vrijedi Akaranusovo mjerenje temperature u njegovom vrtu nego temperatura izmjerena na splitskoj pijaci ili neznam gdje.Ko nema termometar,neka ga kupi,pa da možemo ozbiljno razgovarati na ovoj temi :thumb_up:
bvb

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #423 u: Siječnja 20, 2015, 00:28:18 prijepodne »
Kako ja nemam termometar u vrtu. Ja ću se držat službene temperature.

Jutro kišovito, popodne bez kiše, na kraju dana je i sunce provirivalo.
Da nije bilo vjetra bilo bi idealno. Kiša je sve lijepo zalila.

Minimalna temperatura jutros 10°C, a maksimalna 13°C danas u Dubrovniku.

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #424 u: Siječnja 20, 2015, 00:37:17 prijepodne »
Pa što će ti temperatura iz Dubrovnika,kad si ti u Trstenom,20 km od Dubrovnika?
bvb

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #425 u: Siječnja 20, 2015, 00:40:33 prijepodne »

Minimalna temperatura jutros 10°C, a maksimalna 13°C danas u Dubrovniku.

Kad se vec upisuju podaci sa javne stanice, stave se bar tacni Tmin i Tmax, a ne temperature koje su izmjerene u 4h 6h i koje se smatraju za Tmin, a koje svakako nisu. :zbunjen:

Danas je u Dubrovniku/Gorica minimalna temperatura bila +8.9*C a maksimalna +13.3*C.

« Zadnja izmjena: Siječnja 20, 2015, 00:43:17 prijepodne od markotb »

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #426 u: Siječnja 20, 2015, 00:54:42 prijepodne »
Kad se vec upisuju podaci sa javne stanice, stave se bar tacni Tmin i Tmax, a ne temperature koje su izmjerene u 4h 6h i koje se smatraju za Tmin, a koje svakako nisu. :zbunjen:

Danas je u Dubrovniku/Gorica minimalna temperatura bila +8.9*C a maksimalna +13.3*C.

DHMZ ne objavljuje decimale.
A minimalna jutros je bila 10°C ne 9°C.
Ne znam odakle si izvukao to 8.9°C.:zbunjen:

http://pljusak.com/meteo.php?stanica=dhmz_dubrovnik

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #427 u: Siječnja 20, 2015, 01:01:05 prijepodne »
Vec sam u prethodnim postovima to pisao. Link: http://synop.meteos.rs/

Imas broj i naziv stanice, mozes da provjeris da se radi o pravoj "original" drzavnoj stanici (jer samo njima vjerujes). I koliko pratis DHMZ zar nisi primjetio da Dubrovnik ima "dead zone" sto se tice podataka od 21h do 04h? :icon_smile: :icon_question:

Svaka stanica ima svoju sifru/broj, tako da mozes provjeriti da li se radi o pravoj. Na sajtu koji sam naveo gore, kada stavite sat na 06:00:00 mozete da vidite Tmin za taj dan, a kada stavite 18:00:00 mozete da vidite Tmax za taj dan. :thumb_up:

Prva tempearatura je u 7h a druga je Tmin za tu noc.
 :icon_razz:
« Zadnja izmjena: Siječnja 20, 2015, 01:06:18 prijepodne od markotb »

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #428 u: Siječnja 20, 2015, 01:07:45 prijepodne »
Vec sam u prethodnim postovima to pisao. Link: http://synop.meteos.rs/

Imas broj i naziv stanice, mozes da provjeris da se radi o pravoj "original" drzavnoj stanici (jer samo njima vjerujes). I koliko pratis DHMZ zar nisi primjetio da Dubrovnik ima "dead zone" sto se tice podataka od 21h do 04h? ;icon_smile:

Svaka stanica ima svoju sifru/broj, tako da mozes provjeriti da li se radi o pravoj. Na sajtu koji sam naveo gore, kada stavite sat na 06:00:00 mozete da vidite Tmin za taj dan, a kada stavite 18:00:00 mozete da vidite Tmax za taj dan. :thumb_up:

Prva tempearatura je u 7h a druga je Tmin za tu noc.
 :icon_razz:

Jesam i potvrđuju se DHMZovi podaci.

« Zadnja izmjena: Siječnja 20, 2015, 01:13:52 prijepodne od Cikas »

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #429 u: Siječnja 20, 2015, 01:13:30 prijepodne »
To ti je temperatura od 11h a ne od 6h. Nisi nesto dobro ukucao. Ja sada kada sam ukucao, to je temperatura u 11h koja se slaze sa ostalim mjestima. :misli:

Mozda ti je greska u vremenskoj zoni, pa trebas druga vremena da uneses za ono koje je tvoje stvarno. :icon_exclaim:
« Zadnja izmjena: Siječnja 20, 2015, 01:16:05 prijepodne od markotb »

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #430 u: Siječnja 20, 2015, 01:18:07 prijepodne »
Evo kod mene kada ukucam 06:00:00. :wink:

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #431 u: Siječnja 20, 2015, 01:18:33 prijepodne »
Da sad vidim. Ali i dalje odgovara sa DHMZom. Temperatura je i dalje 10°C

« Zadnja izmjena: Siječnja 20, 2015, 01:19:38 prijepodne od Cikas »

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #432 u: Siječnja 20, 2015, 01:20:54 prijepodne »
Ma slazem se sa tobom. Nego samo kazem nije problem u trenutnoj temperaturi za npr. 6h 7h, vec u minimalnoj, ako me razumijes. :icon_lol:

Jos samo jednu stvar ti nisam rekao sto se tice synop-a. Na synop-u kada hoces da vidis temperaturu u 7h kucas 6h, ili kad hoces da vidis temepraturu u 19h kucas 18h. Nesto ima neka fora sa GMT +1 pa nikako da rjesim. Znaci ovaj podatak sa synop-a u 6h je zapravo onaj u 7h na DHMZ. Uporedi pritisak vlaznost i vjetar za 7h na DHMZ i na synop-u u 6h, sve se poklapa.  :sretan:

Pozz :thumb_up:
« Zadnja izmjena: Siječnja 20, 2015, 01:25:03 prijepodne od markotb »

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #433 u: Siječnja 20, 2015, 01:25:17 prijepodne »
Ma slazem se sa tobom. Nego samo kazem nije problem u trenutnoj temperaturi za npr. 6h 7h, vec u minimalnoj, ako me razumijes. :icon_lol:

Ne, ne razumijem. :misli:
Tih 10°C su službena temperatura i minimalna za danas. I taj minimum će ostat upisan kao minimum za današnji, odnosno jučerašnji dan, jer prošlo je ponoća pa smo u novom danu.

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #434 u: Siječnja 20, 2015, 01:30:00 prijepodne »

Jos samo jednu stvar ti nisam rekao sto se tice synop-a. Na synop-u kada hoces da vidis temperaturu u 7h kucas 6h, ili kad hoces da vidis temepraturu u 19h kucas 18h. Nesto ima neka fora sa GMT +1 pa nikako da rjesim. Znaci ovaj podatak sa synop-a u 6h je zapravo onaj u 7h na DHMZ. Uporedi pritisak vlaznost i vjetar za 7h na DHMZ i na synop-u u 6h, sve se poklapa.  :sretan:

Pozz :thumb_up:

I u 7h je bilo 10 stupnjeva.