Autor Tema: Uzgoj citrusa u tranšejima  (Posjeta: 5416 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Henoh

• Administrator
  • Spol: Muški
Uzgoj citrusa u tranšejima
« u: Lipnja 27, 2016, 15:13:28 poslijepodne »
Ako se netko sjeća teme o P. dactyliferama u Turkmenistanu i eksperimentalnih stanica za uzgoj palmi i suptropskih kultura u bivšem SSSR-u ovo će biti nešto slično. Od 1920-ih sovjeti su počeli eksperimentirati s načinima uzgoja citrusa u njima dostupnim klimama. Srednjoazisjke republike Turkmenistan, Uzbekistan i Tadžikistan su dobile svoje opitne stanice i usavršili su uzgoj limuna u tranšejama. Tijekom zime zna biti i ispod -20 u tim područjima. Sazidaju zidove kao tunele, većim dijelom ukopane, a zimi pokrivaju tunele različitim materijalima krovne konstrukcije. U većini slučajeva temperatura se ne spušta ispod ništice. Nešto slično je napravio bukezi

Opis uzgoja (koristite google translate). Neki na forumu razumiju ruski pa mogu i bez online prevoditelja
http://xn--b1agqmmgp.xn--p1ai/transhejnaya-kultura-limona.htm

http://freeworld.com.ua/article/article-opit-virashchivaniya-tsitrusov-na-podmoskove.html

http://theopenasia.net/articles/detail/5-faktov-o-tadzhikskikh-limonakh/
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
Odg: Uzgoj citrusa u tranšejima
« Odgovori #1 u: Lipnja 28, 2016, 12:11:05 poslijepodne »
čak i izvoze, ali im nažalost troškovi proizvodnje rastu, a prodaju po sve nižim cijenama.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #2 u: Lipnja 28, 2016, 14:05:47 poslijepodne »
Meni je bilo interesantno da su uopce uspjeli razviti tehniku uzgoja da ona bude ekonomski isplativa.Sa sankcijama Rusiji, narusenim odnosima Rusije i Turske, i nemogucnosti uvoza citrusa iz EU zemalja javlja se opet prostor za tadzikistanske uzgajivace.Transejni uzgoj jos je postojao u Moldaviji i Ukrajini, ali tamo je napusten

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #3 u: Lipnja 29, 2016, 08:38:49 prijepodne »
mislim da je bio pokušaj i u Mađarskoj takvog uzgoja. To ne mora biti preskupa proizvodnja, jer koliko sam shvatio, nema nikakvih troškova grijanja. Čak i na -25 temperatura u rovu ne pada ispod 0.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #4 u: Lipnja 29, 2016, 14:19:25 poslijepodne »
Prenosim ovdje nekoliko ilustracija i slika i jedan dokument ako netko nađe dovoljno motivirajućim da pokuša proizvodnju za vlastite potrebe. Inače na ovaj način uspijevaju uzgajati i vinovu lozu sve do dijelova Sibira koji nemaju duboko smrzavanje tla.

http://www.hilfswerk.tj/dwfuploads/RUS%20Lemon_Brochure_Basic.pdf

Tadžikistan, masovni uzgoj citrusa u tranšejima

Kopanje tranšeja za uzgoj citrusa u Tadžikistanu

Ukrajina, okolica Mukačeva. Uzgoj citrusa u tranšeji

Ukrajina, opitna stanica u Odesi

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #5 u: Srpnja 01, 2016, 10:40:27 prijepodne »
Jako interesantna metoda koja se da primjeniti za mnoge osjetljivije vrste.  :thumb_up:

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #6 u: Srpnja 05, 2016, 18:19:49 poslijepodne »
Moram priznati da prvim put čujem za ovu metodu uzgoja, zvuči mi vrlo zanimljivo. Pretpostavljam da bi se na sličan način mogle uzgajati i masline u kontinentalnoj klimi.
USDA zone: 7a

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #7 u: Srpnja 26, 2024, 12:42:30 poslijepodne »
Metoda uzgoja funkcionira. Probao sam prošle godine.Bilo je dva jutra s temperaturama
od -10 ili niže i vezanim ledenim danima. Unutra se nije ni na jednom dijelu spuštala temperatura ispod 0 stupnjeva, čak ni na vršnom dijelu koji je iznad razine zemlje. Prezimili su tako limun meyer, naranča i 3 mandarine.
« Zadnja izmjena: Srpnja 26, 2024, 12:45:54 poslijepodne od Henoh »

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #8 u: Srpnja 26, 2024, 14:47:39 poslijepodne »
Izgleda odlicno. Jesi Sam napravio krov i iskopao rupu

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #9 u: Srpnja 26, 2024, 17:26:15 poslijepodne »
Sve ručno kopano. Dio zemlje je iskorišten da se podigne nivo zemlje okolo, a ostalo sam prebacio na druge pozicije po vrtu. Konstrukcija je od pvc-a iz dva pomična dijela. Na jesen u 11 mj. kad krenu prvi meazovi stavljam gornji dio konstrukcije iznad limuna i naranče. Drugu stavljam kad budu jači mrazovi i ostaje otvorena na kip. Sa strane stavim blokatore da vjetar ne baci van poklopce. Samo kad su najjači minusi sam sve zatvorio. S donje strane ima 10 cm otvorenog dijela koji pomaže u cirkulaciji zraka. Kad jako zahladi naslonim dasku na taj dio. Do sada nisam imao potrebe stiropor stavljati unutar poklopaca. Dubina je na gornjem dijelu 1,2 m, na plićem 80 cm. Okviri su 70ak cm. Iskop je ojačan protiv urušavanja jer se na 1,8 m, koliko sam prvotno stavio, kod natapanja i obilnih kiša hoće odronjavati zemlja. Na 1 m dubine temperarura zimi je već stabilnija i kreće se oko + 6 stupnjeva. Kad zagrije, ako je pokopljeno sve, zemlja opet regulira zagrijavanje i nikad se ne pregrije kao u plastenicima.
« Zadnja izmjena: Srpnja 26, 2024, 17:30:23 poslijepodne od Henoh »

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #10 u: Srpnja 26, 2024, 20:32:03 poslijepodne »
Vrlo zanimljiva metoda.  :thumb_up: Naravno, ograničavajući faktor je veličina kulture koja se uzgaja. Ovim uzgojem se mogu uzgajati niže sorte južnog voća, neke vrste koje rastu visoko ne mogu.
USDA zone: 7a

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #11 u: Srpnja 26, 2024, 22:37:54 poslijepodne »
Ja Sam impresioniran. Kao Sto palmofan kaze , kad ode u visinu imati ces Problem, Ali onda ces morat podic krov. Ako je ovo komercijalno uspijevalo, ne vidim zasto ne bi Bio dobar hobi, a mozda i vise od toga

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #12 u: Srpnja 26, 2024, 23:03:35 poslijepodne »
Orezivanje i podvezivanje grana. Tako su ih oni oblikovali

Za mene je hobistički, ništa više.
« Zadnja izmjena: Srpnja 26, 2024, 23:04:40 poslijepodne od Henoh »

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #13 u: Srpnja 27, 2024, 09:04:59 prijepodne »
Još jedan zanimljiv način uzgoja koji sam vidio na jezeru Garda. Neovisno o blagoj klimi znali su kroz povijest imati hladne prodore pa su na ovaj način uz zidove i pokrivanjem uspjevali stoljećima komercijalno uzgajati limune. Danas je to muzej na otvorenom u Limone sul Garda. Ovaj način sam mislio koristiti za Yuzzu citrus.

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #14 u: Srpnja 27, 2024, 19:21:58 poslijepodne »
Na Citrus growers forumu jedan talijan u bologni uzgaja limun uz juzni zid kuce i uspijeva Mu. Zimi GA uokviri i pokrije