Puži ne jedu masline,oni se penju na razno bilje da se uklone grabežljivcima koji bi ih pojeli da ih nađu na tlu.Problem je kod pokošenih maslinika u tome što se puževi nemaju di popeti nego na masline.Naša krivica.Tribalo bi ostaviti uski pojas korova i trave oko stabla pa bi se puži penjali na njih a ne na masline.Problem je sa skorovačom,ona se rješava sa onim pvc bumbakom koji se omota oko stabla,što može djelomično spriječiti i napad jasenovog moljca,koji se samo noću penje do mladih izboja.Moljac se zna zavući i u namotaje oko plemki,to mu je bliže nego se spuštati do zemlje,pa ako ste zamijeltili njegovu prisutnost po pojedenim vrhovima i sitnom crnkastom izmet,provjerite da se nije zavukao u samoj blizini izboja.Ja se sa moljcom ne zamaram.šo pojede pojede,nije to neka velika šteta,umjesto pojedenih vršnih pupova izaći će mnoštvo novih sa strane pa će buduća krošnja biti još gušća.
obilazio sam ovih dana neke svoje uradke,prilično sam zadaovoljan,plemke su većinom dobro propupale,na toplijim pozicijama odlično.izboji su i preko 20 cm,na hladnijim pozicijama izboji su do 5cm ili tek pupaju.Naročito su slabi oni na hladnijim pozicijama a koji su rađeni prije onih kiša i zahladnjenja.Plemke koje sam stavljao sredinom mjeseca svibnja bolje su krenule nego one sa početka svibnja.
Vlage ima još dovoljno i vegetacija još traje,pupovi koji još nisu krenuli sigurno će krenuti za ovaj puni mjesec.
Ako ste plemke zamatali izolir trakom ili nečim sličnim onda je vrime da ih skinete,da kora uhvati malo zraka.
Ako ste radili plemku na klin i stavljali štapić sa strane,a a izboji su lipo krenuli,onda sad možete izvući štapić,to će biti dovljno popuštanje namotaja da plemka može bolje primiti sokove .