Autor Tema: Navrtanje-cijepljenje maslina  (Posjeta: 75226 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline palastura

• Washingtonia
  • *
    • Email
Odg: Navrtanje-cijepljenje maslina
« Odgovori #180 u: Travnja 20, 2020, 10:05:00 prijepodne »
Dobar dan, evo, ovo je jedna od tema koja me oduševila, pogotovo kad sam vidjela one Travine slike. Ono izgleda tako jednostavno.....a sigurna sam da baš i nije.
Neke stvari me zbunjuju, pa mi pomozite.
Kada spominjete vrijeme kad se masline navrću - evo, meni sada čak izgleda i pretoplo za takvo nešto, barem ovdje južno. U mom amaterskom masliniku  nema vode, samo ono što dođe s neba  :cool: zato ne znam da li bi plemke izdržale svu tu sušu.
I što me još zbunjuje - plemka. Ma, mogu li ja sada ubrati plemku i odmah je pričvrstiti, i može li to biti "vodopija" od ove godine; zapravo, kako izabrati plemku? Kad pročitam da je držite u hladnjaku, ma, kad je onda uberete. U mom kraju bio je jedan čovjek koji je znao navrtati masline, ali je na žalost, umro. A sada se sade uglavnom mlade masline, tako da ove mlađe generacije baš i ne znaju puno o tome.
Molim, ne ljutite se na mene ako mislite da je sve rečeno.

Offline palastura

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #181 u: Travnja 20, 2020, 10:18:47 prijepodne »
Evo slike masline koju bih htjela navrnuti

Offline sarago

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
« Odgovori #182 u: Travnja 20, 2020, 12:46:29 poslijepodne »
Ja sam isto na jugu(Korčula), i već tjedan dana navrćem, a potrajat će to još 2 tjedna. Nije pretoplo uopće, pa prije 3 dana je ujutro bilo +5°C. Prije 5 dana je palo cca 10l kiše, taman da maslina bude u soku. U biti to ti je najbitnije, da je maslina u soku(tj da se lagano odvaja kora na podlogi) i da neudre naglo vrućina i suša. Imam plemke koje sam ubrao i vec su mjesec dana u frizideru, to nije problem.

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #183 u: Travnja 20, 2020, 16:49:17 poslijepodne »
Ako se odsiće dobra grana,par plemki ima sasvim dovoljno vode za svoj rast,jedini problem može biti visoka temperatura koja može jako usporiti kalusiranje i rast izboja na plemki.
bvb

Inka

• Gost
« Odgovori #184 u: Travnja 20, 2020, 17:26:05 poslijepodne »
Evo jos odgovor na pitanje u vezi plemki. Mozete ih ubrati sad, pa mozete i u frizideru drzati tjedan dva bitno da su umotane u najlon i da imaju nesto vode u tom najlonu. Također poskidati sav mladi porast. Zapravo najbolje ostaviti samo ono sto zelite cijepiti.
Naravno najbolje je ako je moguce da je svjeza.
Plemka je vodopija od jedno do dvogodisnje.
Moze se cijepiti od trenutka kada se pocne odvajati kora do cvatnje ako nema navodnjavanja. A i ako ima najbolje je to vrijeme.
Trava je rekao 25C° da je najpovoljnije za kalus i ja se toga drzim.

Offline palastura

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #185 u: Travnja 20, 2020, 18:56:12 poslijepodne »
Hvala vam svima. Ako nešto pokušam navrnuti, stavit ću ovdje sliku, da vidite je li sve OK.
Trenutno mi je veći prioritet čišćenje oko maslina, ovih dana će dozvoliti paljenje korova, pa ako bude odgovarajuće vrijeme, moram poći nešto i spaliti (ostalo je nakon rezanja grana i sl).
Čudi me da i netko drugi osim Trave nije stavio poneku sličicu (kako je navrtao i kako je ispalo).
Lijep pozdrav....

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #186 u: Svibnja 04, 2020, 07:25:14 prijepodne »
Počeo je svibanj,najbolji misec za navrtanje,palo je nešto kiše,a kažu da će je biti i još,cili misec uslovi bi tribali biti vrlo povoljni.Masline bujaju,kora se lipo odvaja,temperature su povoljne,nema se više što čekati.Ovo proliće je bilo vrlo toplo pa su mnogi već i za vršili sa navrtanjem,naročito po otocima,ali tamo je uputnije to obaviti malo ranije,dok ima vlage,otoci brže zasuše a i temperature brzo skoče na razine koje su nepovoljne za primitak plemki.Na kopnenom dijelu bolje je malo pričekati da se uslovi uravnoteže.Plemke se puno brže primaju kad su uslovi povoljni nego kad ih suša ili niske temperature stalno prekidaju u kalusiranju.
Ako niste malo ranije spremili plemke,plemke su dobre,ako su dobro uskladištene,cca 30-ak dana,ali ako smo u mogućnosti,najbolje ih je ubrati dan prije ili isti dan kad navrćemo.I usred vegetacije se mogu naći plemke koje su povoljne za navrtanje,vodopije ili lanjski izboji iz vrha krošnje obično u svom donjem dijelu nemaju nikakvih bočnih izboja.Bit je samo u tome da se ne orezuje maslina sa koje trebate uzeti plemke,jer se obično takvi izboji na stablo većinom posijeku.Rezidba se može komotno obaviti i tijekom svibnja,nako što poberemo plemke.
Ako je grančica koju trebamo uzeti za plemku već obilato zaresala ili ima dosta bočnih izboja,isto se može upotrijebiti za cijepljenje,pokidaju se rese ili odrežu bočni izboji i plemka je upotrebljiva kao i svaka druga.Ako režemo tanke bočne izboje moramo paziti da ih ne posijećemo skroz do baze već na otprilike 5-6mm,iz baze izboja izbit će novi pup.Nakon navrtanja i tu malu ranu na bočnom izboju isto zamažite voskom za rane.
 :sun:
bvb

Offline dani

• Administrator
    • Email
« Odgovori #187 u: Svibnja 04, 2020, 10:35:41 prijepodne »
Ja san u 3-em navrta, negdi se teško odvajala kora ali i na tim palicama su već krenili pupovi.

Offline dani

• Administrator
    • Email
« Odgovori #188 u: Svibnja 15, 2020, 15:44:47 poslijepodne »
Je li se kome dogodilo da mu neka navrnuta sorta jednostavno ne napreduje kao ostale.
Prošle i ove godine san uzea plemke maslina kod ulaza u Pakoštane (možda hojiblanca ili verdial).
Dražen mi je isto navrnia nešto u Vrani što je preživilo požar.
Čim krene pup je nekako slab bez obzira na podlogu a kasnije i par puta manjeg obujma s usporednim navrtcima.
Neke sorte su manje 'vigorozne' od drugih ali ovo ko da nije kompatibilno.

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #189 u: Svibnja 15, 2020, 19:32:12 poslijepodne »
Za Orkulu,pretpostavljama da govoriš o njoj kao podlozi,postoji tvrdnja da zna abortirati navrtke,da li zbog nekompatibilnosti prema nekim sortama,da li za to što je to njena osobina prema svim drugim sortama.i kad govorimo o Orkuli-Oblici moramo imati na umu da postoji više varijeteta pod imenom Orkule,pa je i to upitno,da li je samo neki varijetet nekompatibilan sa drugim sortama,odnosno da ima svojstvo odbacivanja navrtka.U takvim slučajevima bi možda trebalo ići preko posrednika,to je npr.čest slučaj kod cijepljenja nekih sorti krušaka ili šljiva.
bvb

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #190 u: Svibnja 17, 2020, 06:32:24 prijepodne »
Više puta sam vidio urađene navrtke,način klin pod koru,izvedene na način da nakon što su plemke ubodene pod koru odmah su premazane voskom svi otvoreni izrezi  pa je tek nakon toga sve prevezano bužirom ili nečim sličnim(ili nekom ljepljivom trakom što nikako ne preporučujem).
Takvi uradci često završe neuspješno.Vosak uđe u sve proreze,još više prodre pod pritiskom nakon što se navrtci povežu,dogodi se to da prekrije spojna mjesta koja moraju srasti,tanak film voska prekrije otvoreni kambij na plemki i na podlozi i tako onemogući srastanje.
Voskirati je dovoljno samo one izložene prereze na plemci i na podlozi koji su vidljivi nakon zamatanja,sve drugo može samo štetiti.
bvb

Offline dani

• Administrator
    • Email
« Odgovori #191 u: Svibnja 17, 2020, 18:01:45 poslijepodne »
Par navrtaka francuskog picholinea koje san napravia sredinom trečeg miseca.
Koristia san rafiju (travi skače tlak).
Mislin da nije loš izbor iako nije elastična.

« Zadnja izmjena: Svibnja 17, 2020, 18:03:59 poslijepodne od dani »

Offline Shangri La

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #192 u: Svibnja 18, 2020, 06:59:23 prijepodne »
Pozdrav ,

zanima me kakve su preporuke odnosno savjeti kako postupati nakon cijepljenja masline. Znači maslina se cijepi sa jednom, dvije ili tri plemke zavisno od debljini stabla na koje cijepimo.

Ako se prime sve tri plemke, koji je vaš postupak. Da li ostavljate samo onu koja najjače potjera kroz dvije godine ili ostavljate dvije ili tri ? 
Također nakon koliko vremena nakon cijepljenja počinjete sa oblikovanjem buduće krošnje ?

Hvala.

Offline sarago

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #193 u: Svibnja 18, 2020, 07:13:26 prijepodne »
ovisi koliko je debela podloga, ako je do 3-4 cm onda je dovoljna i jedna plemka. Prorporcionalno debljini podloge povećavam broj plemki. Za deblje stavljam 2-4. Za podloge debljine 10tak cm ja stavljam minimum 4 plemke. Ako se sve prime nijednu de uklanjam, jer će više plemki brže prerasti podlogu. Najgore ako se na tako debljj podlogi primi samo jedna plemka, vjerovatno neće uspjeti prerasti podlogu i s vremenom će se dio podloge počet sušit po vertikali. Važno je i na kojoj je visini cjepljeno, ako je deblja podloga preferiram cjepit minimum 60tak cm od tla da se može lakše formirat buduća krošnja.

Offline Shangri La

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #194 u: Svibnja 18, 2020, 07:43:57 prijepodne »
Sarago ,

upravo mi se to i dogodilo na jednom drvetu, od tri navrtaka , primio se samo jedan i kroz godinu i pol ona strana deble gdje se nisu primili navrtci se jednostavno osušila. Pred 14 dana sam izvado kompletnu maslinu , proširio rupu i ostavio za novu sadnicu .