Par noći sam išao u kontrolu,mašao sam neku gamad,slične pipama,otprilike 1cm duge,možda mlade pipe,zaboravio sam ih slikati,prije nego sam ih pognječio.Više ih ne vidim.
Nekoliko puta sam se sreo sa jednom lošom praksom održavanje i njege navrtaka,pa bih upozorio na istu.Naime,dobronamjerni,recimo,ziheraši,savjetuju vlasnike precijepljenih maslina da se pupovi koji izbijaju na podlogama,ispod plemki,nikako ne smiju uklanjati.Rezultat je najčešće očajan,većina plemki se kasnije i ne vidi od izboja podloge koji izrastu i po pola metra,a naravno plemke su uglavnom ili propale ili jedva malo potjerale i zakržljale.
Čim izboji počnu tjerati treba ih odmah uklanjati,poželjno je to što češće raditi,bar na svakih deset dana,što ljeto više odmiče,to pupovi na podlozi znaju još obilatije krenuti,pa i to treba imati na umu,tada bi trebalo i još češće obilaziti nacjepljena stabla.
Stablo nastoji obnoviti posjećenu krošnju i brže i lakše će to učiniti sa brojnim pupovima po deblu nego sa par plemki koje smo uboli,lakše je stablu potirati pupove nego napraviti spoj sa plemkom-Kad navrtak napravi bar 15-ak cm i okiti se listom tada smo već mirniji,korijen uspostavlja vezu sa vrhom krošnje,u ovom slučaju sa plemkama i svakim danom izboji plemke su sve veći,ali svejedno ne smijemo prestati čistit izboje po deblu.