Autor Tema: Presađivanje palmi  (Posjeta: 71682 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
Odg: Presađivanje palmi
« Odgovori #30 u: Lipnja 15, 2008, 11:30:08 prijepodne »
Ove slike su stavili ljudi kao primijer da se vidi kako superthrive reagira, s jednog njemackog foruma su, i s tim sam ljudima u kontaktu,
jer koriste superthrive masovno i ostale preprate, i posjeduju veliku zbirku palmi i tropskih biljka, ovdje u okolini gdje ja zivim.
Pozdrav

Offline Pivi

• Administrator
  • Spol: Muški
« Odgovori #31 u: Lipnja 15, 2008, 11:30:37 prijepodne »
A šta se tiče "glavnog korjena"... to je tako kod "remote germinator"-a. Statistički neznam kojih ima više, remote germinatora ili "adjacent" germinatora.
Moje mišljenje je da je daleko više adjacent germinatora.

http://www.adjacentandremotegermination.kansaspalms.com/
« Zadnja izmjena: Lipnja 15, 2008, 11:34:10 prijepodne od Pivi »

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #32 u: Lipnja 15, 2008, 11:33:18 prijepodne »
Frane, ali ovaj trachy i mora imat dobro razvijen korjen.
Na prvoj slici se vidi da palma ima već sigurno 20-30 cm debla (možda i više ali se ne vidi) a stoji i dalje u maloj posudi i totalno je normalno da je razvila ovakav korjen.
Ovo je već odavno trebalo u najmanje duplo veću posudu ili u zemlju.

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #33 u: Lipnja 15, 2008, 11:57:42 prijepodne »
Da ali drugi od kojeg nema slike, isti od istog sjemena, i u istim uvjetima, je imao puno drugaciji, i slabije
korijenje, manje korijenja, i otprilike 1/3 mrsavije.
Te su slike bile stavljene u jednom podforumu da se vidi kako utjece superthrive i auxin.

Superthrive, nije neka vjesticina mjesavina, ali stvarno radi cuda pri rastu biljki, ne samo kod palmi, a posebno kod njih!
Sastojci su jednostavni, samo je problematicno njihovo mijesanje, da bi ostali stabilni kao mjesavina.

Npr. zadanja tri dana je jedna washi kod mene rist narasao 2-3 cm drugi 0.80 cm ajde 1, bez sunca i vode.
Stoje jedna do druge isto stare odnosno iste velicine, jedna je zalita supertrihivom druga nije.
Punica je duplo veca, ricinus je za 1 m veci od onog bez, trahy baca vani u vrtu 3 list, dok onaj bez ne mrda...vidjet cemo na duze vrijeme.

Datule dvije njime zalite, proklijale 2 mjeseca kasnije od ostalih, sitzu svoje starije sestre.....

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #34 u: Lipnja 15, 2008, 12:08:18 poslijepodne »
Trachy kojeg sam nedavno presadio u zemlju je isto imao tendenciju da teglu dobro popuni s korjenjem.
Sječam se da sam ga dobio u fazi početka stvaranja debla u teglici sigurno ne vecoj od pola litre.

Ta teglica u kojoj je bio je bila daleko premala za njegovu velicinu i onda kad sam ga presadio korjen
je eksplodirao i iducu teglu popunio u samo godinu dana i to ne samo pri dnu nego i u gornjem djelu.
Isto se dogodilo kad je godinu dana bio u još vecoj tegli a nadam se da ce tako nastaviti i sad kad je u zemlji.

Mislim da se palma kad neko vrjeme nema puno mjesta za korjen jednostavno krene rapidno širiti kad dobije priliku.
Ne kažem ja da slican efekt nemože postici superthrive i svidja mi se ova ideja ulasku sastava u trag.

Sijecam se cak da sam naletio na netu na stranicu (nisam je još uspio opet pronaci) nekog amerikanca koji prodaje samo
recept za dohranu palmi za koji tvrdi da ubrzava rast preko 200 % i da se sastojci mogu naci u svakom kucanstvu.
Jeli netko to isto vidio?

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #35 u: Lipnja 15, 2008, 12:09:13 poslijepodne »
franceska ja to nebi tako uspoređivao.
Da bi se napravio neki valjani test, treba daleko više palmica tesitrat sa i bez superthrivea.
Ako su oni radili test sa par komada to je neozbiljno.
Jer prirodno od istih sjemenki koje su u isto vrijeme proklijale jedna palma može daleko brže i bolje rasti od druge.
Ako želiš pokazat ću ti jedan primjer.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #36 u: Lipnja 15, 2008, 12:11:58 poslijepodne »
Sijecam se cak da sam naletio na netu na stranicu (nisam je još uspio opet pronaci) nekog amerikanca koji prodaje samo
recept za dohranu palmi za koji tvrdi da ubrzava rast preko 200 % i da se sastojci mogu naci u svakom kucanstvu.
Jeli netko to isto vidio?

neznam dali mislimo na isto ali ja znam za amerikanca koji prodaje te neke svoje proizvode za rast palmi i koji garantira da ubrzava značajno...
ali takve su i njihove reklame...

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #37 u: Lipnja 15, 2008, 12:32:03 poslijepodne »
Hormon za brzi rast korena (salicilna kiselina) mozete naci u listovima zalosne vrbe. Treba samo usitniti listove, potopiti ih u vodu tako usitnjene i posle tom vodom zalivati biljke.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #38 u: Lipnja 15, 2008, 23:35:26 poslijepodne »
Hormon za brzi rast korena (salicilna kiselina) mozete naci u listovima zalosne vrbe. Treba samo usitniti listove, potopiti ih u vodu tako usitnjene i posle tom vodom zalivati biljke.

Dali misliš da se to može koristiti na nedavno proklijalim palmama s jednim listom?

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #39 u: Lipnja 15, 2008, 23:42:39 poslijepodne »
Da, naravno.  :wink:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #40 u: Lipnja 15, 2008, 23:46:30 poslijepodne »
od kud si sad najedamput taj recept izvadio molim te?  :lol:
 :mrgreen:

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #41 u: Lipnja 15, 2008, 23:54:36 poslijepodne »
Nisu babske price, sve je naucno dokazano.  :wink:

http://en.wikipedia.org/wiki/Salicylic_acid

Citat:
Salicylic acid (SA) is a phytohormone; and a phenol, ubiquitous in plants generating a significant impact on plant growth and development, photosynthesis, transpiration...

Ili u prevodu:

Citat:
Salicilna kiselina je fitohormon; kao i fenol, sveprisutna u biljkama, i ima veliki uticaj na rast i razvoj biljaka, fotosintezu, transpiraciju...

:cool:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #42 u: Lipnja 15, 2008, 23:59:37 poslijepodne »
ma dobro to...za salicilnu kiselinu... ali odakle to da se može dobit iz žalosne vrbe močenjem u vodi?
Kad smo pričali o gnojenju, netko je spomenuo koprivu... nitko nije spominjao vrbu tada i salicilnu kiselinu.
Zato te i pitam odakle si to izvuko  :mrgreen:

evo piše bijela vrba

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #43 u: Lipnja 16, 2008, 00:12:33 prijepodne »
Ime salicilne kiseline potice od latinskog imena za vrbu, Salix. Listovi i kora vrbe sadrze tu kiselinu.

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #44 u: Lipnja 16, 2008, 00:15:50 prijepodne »
Hvala xenonu za super podatak.
Cim dodjem do vrbe navalit cu s tim na neke dactylifere jer ih imam dosta za pokus.