Autor Tema: Presađivanje palmi  (Posjeta: 69516 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
  • Spol: Muški
    • Z&Z Design Studio
Odg: Presađivanje palmi
« Odgovori #105 u: Studenoga 14, 2010, 22:46:45 poslijepodne »
Zao mi je sto nisam pre par meseci slikao korenje moje kanarke kada sam je presadjivao u vecu saksiju. Toliko korenja jos nisam video...ali posto ce sledece godine u zemlju...ne moram vise da brinem za presadjivanje  :sretan:
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Yucca

• Gost
« Odgovori #106 u: Studenoga 15, 2010, 10:33:09 prijepodne »
Poznanici iz Neuma su mi ponudili Trachy-ja na poklon. Problem je u tome da je palma visoka preko 5 metara i vjerovatno ima veoma razvijen korijen. Trentno je posadjena izmedju dva podzida sirine 1,5 m approx. i temelja susjedne kuce s trece strane. U njegovoj blizini je jos jedan trachy gotov iste visine. Da li operacija vadjenja ove palme ima makar malo sansi za uspjeh? Vlasnici namejeravaju da je posjeku, nazalost.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #107 u: Studenoga 15, 2010, 15:01:32 poslijepodne »
Mislim da je tu prvenstveno problem pristupa samoj palmi. Kako bi ju iskopao van bez bagera? Mogućnost uspješnog presađivanja postoji, posječe se većina listova dobro pripremi mjesto sadnje i mogla bi se primiti i tako velika. U vrtne centre što dolaze  T. fortunei i od po nekoliko m stabla se često iz Italije vade iz zemlje, potkrate im listove i korijenje i onda šalju okolo, neki propadnu, neki ne. Ako ga dobijaš besplatno i imaš mogućnost pristupa samoj palmi s nekom mehanizacijom probaj ako će ju ionako posjeći.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #108 u: Studenoga 15, 2010, 15:11:56 poslijepodne »
Blago tebi,takva biljka na poklon.....
Naravno da moze da uspe,pa sve velike palme sto po nekom projektu lokalnih samouprava,ili nekih drugih planskih sadnji odraslih primeraka dolaze izvadjeni iz zemlje.Imas I na YouTube-u snimke vadjenja,transporta I sadnje.
Najbitnije je da das maksimum,da ides sto je moguce sire I dublje,kako bi se koren sto vise sacuvao.Bilo bi dobro ukoliko je moguce I deo zemlje da ostane sa korenom.
Mislim da je procenat uspeha jos veci,posto se radi o trachy-ju,zna se da on odlicno podnosi presadjivanje I ima manje osetljiv koren od mnogih drugih vrsta.
Ma za takvu palmu sto se mene tice sve moze I treba da se uradi  :wink:

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #109 u: Studenoga 15, 2010, 18:01:39 poslijepodne »
Nebih rekao da je potrebna neka mehanizacija,osim što je pomoću bagera to puno lakše obaviti,nije potrebno ići ni jako puno široko niti duboko.Na internetu se može vidjeti kako kinezi vade fortunei,i kako se pakiraju za transport.Korijenje se siječe do same osnove i tako uređena ,samo deblo,se šalje dalje i presađuje.Po mojem iskustvu nema velike koristi od toga što smo spasili dio korijena,presječeni dio korjena  uglavnom propadne a iz osnove debla kreću nove žile koje stvaraju novo korjenje kojim se palma prima.Smatram da svaki list ima svoju žilu.Jedino je kod manjih palmi moguće skopati cijeli neoštećen korjen,sve što smo presjekli možemo odma ukloniti do osnove i na taj način spriječiti razvijanje truleži.Jedino što je sad malo nepogodno doba za presađivanje,fortunei na proljeće,5 mj.,počinje bacati nove žile i mislim da je to najbolje vrijeme za presađivanje,ali vrijedi pokušati i sada,pogotovo ako se mora,ja bih ga presadio u mješavinu treseta ,perlita i pijeska(ljubičasti klasman +pijesak)100 litarski pitar bi bio dovoljan dok se ne primi,dobra drenaža na dnu,10-15cm šljunka,ne ju presaditi puno dublje nego što je prije bila usađena,te ju stoga dobro fiksirati izvana,kolcima ili konopima.Sa dobro naoštrenim capunom(kramp,pijuk)dva čovika je izvade za pola sata.Udri ne žali(korjenje) :sun:
bvb

Yucca

• Gost
« Odgovori #110 u: Studenoga 15, 2010, 20:48:05 poslijepodne »
Nebih rekao da je potrebna neka mehanizacija,osim što je pomoću bagera to puno lakše obaviti,nije potrebno ići ni jako puno široko niti duboko.Na internetu se može vidjeti kako kinezi vade fortunei,i kako se pakiraju za transport.Korijenje se siječe do same osnove i tako uređena ,samo deblo,se šalje dalje i presađuje.Po mojem iskustvu nema velike koristi od toga što smo spasili dio korijena,presječeni dio korjena  uglavnom propadne a iz osnove debla kreću nove žile koje stvaraju novo korjenje kojim se palma prima.Smatram da svaki list ima svoju žilu.Jedino je kod manjih palmi moguće skopati cijeli neoštećen korjen,sve što smo presjekli možemo odma ukloniti do osnove i na taj način spriječiti razvijanje truleži.Jedino što je sad malo nepogodno doba za presađivanje,fortunei na proljeće,5 mj.,počinje bacati nove žile i mislim da je to najbolje vrijeme za presađivanje,ali vrijedi pokušati i sada,pogotovo ako se mora,ja bih ga presadio u mješavinu treseta ,perlita i pijeska(ljubičasti klasman +pijesak)100 litarski pitar bi bio dovoljan dok se ne primi,dobra drenaža na dnu,10-15cm šljunka,ne ju presaditi puno dublje nego što je prije bila usađena,te ju stoga dobro fiksirati izvana,kolcima ili konopima.Sa dobro naoštrenim capunom(kramp,pijuk)dva čovika je izvade za pola sata.Udri ne žali(korjenje) :sun:

Vutra, hvala!
Dogovorio sam se sa mestrom za polovinu marta. Mislim da sada nije povoljno vrijeme. Uloziti cu jedan vikend za ovu operaciju/ vec sam dogovorio s dvojicom drugara... pa sta bude.. jedini extra trosak je transport...na more se ionako ide...
Sto se tice mehanizacije- nije moguce prici palmi osim nekim velikim kranovima, sto je opet previse skupa pa bi ispala skuplja pita od tepsije...

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #111 u: Studenoga 15, 2010, 20:56:34 poslijepodne »
Najbitnije je da das maksimum,da ides sto je moguce sire I dublje,kako bi se koren sto vise sacuvao.

Nije baš tako. Čitao sam od ljudi koji se bave time kako uopće nije cilj izvaditi šta veću balu korjena jer se događa da tolika težina korjena i zemlje pri transportu (dizanju itd..) ošteti samu palmu.
Dakle cilj je izvaditi dovoljno korjena, ali ni u kom slučaju previše.

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #112 u: Studenoga 16, 2010, 09:33:03 prijepodne »
U svakom slučaju,što smo više korijena sačuvali veća je vjerojatnost da će i više novih kraćih žila biti sačuvano,palma će se prije primiti i nastaviti sa rastom,ali gledajući one slike sa neta kako to rade kinezi,da se palma od 2-3 m sadi u pitare od 20-30 l,smatram da je potpuno nebitno koliko smo korjena spasili.Puno sam fortuneia presadio,istina nikad tako velikih,i više puta sam vidio,gledajući korjenje da otkrijem zašto neka ne raste,da sve presječeno korjenje propadne i da zahvaljujući potpuno novim žilama palma nastavlja rast.Vrlo rijetko sam vidio da je iz presječene žile bočno izašao ogranak koji je preuzeo rast.Ima i primjera kako se presađuju robuste,sabali itd,svi se sijeku do osnove i tako presađuju,sve je stvar kasnije njege,dobro dreniran vlažni supstrat i povoljna temperatura da se biljka opet ožili.
bvb

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #113 u: Studenoga 16, 2010, 11:51:50 prijepodne »
Nije baš tako. Čitao sam od ljudi koji se bave time kako uopće nije cilj izvaditi šta veću balu korjena jer se događa da tolika težina korjena i zemlje pri transportu (dizanju itd..) ošteti samu palmu.
Dakle cilj je izvaditi dovoljno korjena, ali ni u kom slučaju previše.
Da Pivi,mozda za trachy I nije potrebno sacuvati veci deo korena,sto sam I rekao s obzirom da je on manje osetljiv kod presadjivanja ,ali bi bilo dobro I povecalo bi procenat uspeha I sigurno bi se skratilo vreme primanja,odnosno prilagodjavanja novim uslovima.
Govorim to,jer gotovo sve palme koje su bile poklonjene "Spensu" u Novom Sadu zbog njihove velicine I duzine korena,tamosnji "strucnjaci" su skracivali korenje I samim tim ubijali biljke.Doduse radilo se o Washingtoniama I Phoenixima,tako da za Trachy-ja nisam siguran,ali opet kazem da to sigurno ne bi skodilo...

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #114 u: Studenoga 17, 2010, 18:22:25 poslijepodne »
Nisam govorio o trachyu, već generalno o presađivanju palmi.
To šta su neki ubili palme nema veze sa rezanjem korjena već sa neznanjem općenito.
Amerikanci kad presađuju palme uzimaju određenu balu korjena i zemlje, a to se uglavnom svodi na poprilično mali obujam te im nije uopće cilj uzeti šta veći komad.
Ali oni su majstori i iz iskustva znaju šta rade.

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #115 u: Studenoga 17, 2010, 20:05:04 poslijepodne »
Upravo je nestrucno secenje i skracivanje korena ubijalo biljke,znam,provereno. Ni oni nisu znali sta je u pitanju,dok nisu sahranili poduzi niz palmi,pa su tek kasnije shvatili da ne smeju da seku.
Znam,kako kazes to ne mora biti jedan od razloga,ali uslovi gde su ih skladistili nakon operacije su i vise nego dobri,kao i kvalitet zemlje,a i da je u tome problem,palma ne bi mogla tako velikom brzinom,u kratkom roku da izdahne.Cak je i Jovan sa SB-a pricao o tome,kako je prolazio i sa njegovim biljkama sto je njima poklanjao,a on je samo jedan od mnogih slucajeva.Kada su prestali da seku korenje palmama,imali su odlican procenat primanja,to ne tvrdim samo ja,mislim da su mnogi upoznati sa tim slucajima na Spensu i secenju korenja....
E sad,da li bi u slucaju secenja korena u kombinaciji sa smanjenjem broja lista na biljci povecao sansu uspeha,ne znam,to valjda ti "ameri" znaju,oni su "strucnjaci",ja sam samo naveo primer iz licnog iskustva,a sad koliko je verovati tamo nekim prekookeanskim tvrdnjama.....   :mrgreen:

Offline palmofil

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #116 u: Studenoga 17, 2010, 20:21:02 poslijepodne »
pa kod skraćivanja korijena, OBAVEZNO je i skidanje lisne mase, jer ako se lisna masa ostavi dolazi do sušenja palme, tj. palma se crpi i bori da prehrani to  lišće ali nema odakle, jer nema korijena. A pak kod uklanjanja lišća palma se usmjerava na razvoj korijena, a kasnije tek na razvoj lišća...  :thumb_up: :thumb_up:

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #117 u: Studenoga 17, 2010, 20:45:52 poslijepodne »
pa kod skraćivanja korijena, OBAVEZNO je i skidanje lisne mase, jer ako se lisna masa ostavi dolazi do sušenja palme, tj. palma se crpi i bori da prehrani to  lišće ali nema odakle, jer nema korijena. A pak kod uklanjanja lišća palma se usmjerava na razvoj korijena, a kasnije tek na razvoj lišća...  :thumb_up: :thumb_up:
To mi je itekako jasno,samo malo sam skeptican po procentu prezivljavanja palmi sa odsecenim korenom bilo seceni listovi ili ne,na to sam mislio kada sam rekao za amere,a skidanje listova sam samo spomenuo da poboljsava procenat primanja,odnosno uslov za sigurnije prezivljavanje.i ja sam sekao starije listove kod presadjivanja....

Offline palmofil

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #118 u: Studenoga 17, 2010, 20:58:27 poslijepodne »
To mi je itekako jasno,samo malo sam skeptican po procentu prezivljavanja palmi sa odsecenim korenom bilo seceni listovi ili ne,na to sam mislio kada sam rekao za amere,a skidanje listova sam samo spomenuo da poboljsava procenat primanja,odnosno uslov za sigurnije prezivljavanje.i ja sam sekao starije listove kod presadjivanja....

Nije tu rijeć o starijim listovima, već o uklanjanju cijele lisne mase, znaći svih listova, osim centralnog koplja naravno  :icon_mrhappy:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #119 u: Studenoga 18, 2010, 01:20:34 prijepodne »
Upravo je nestrucno secenje i skracivanje korena ubijalo biljke
To mi je itekako jasno,samo malo sam skeptican po procentu prezivljavanja palmi sa odsecenim korenom

Kod presađivanja palmi korjen se u svakom slučaju sječe, pitanje je samo koliko (plitko-duboko).