Autor Tema: Presađivanje palmi  (Posjeta: 69506 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vlax88

• Brahea
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Presađivanje palmi
« Odgovori #120 u: Studenoga 18, 2010, 09:25:08 prijepodne »
Nije tu rijeć o starijim listovima, već o uklanjanju cijele lisne mase, znaći svih listova, osim centralnog koplja naravno  :icon_mrhappy:

Ako ti kazes da je tako,nema razloga da ti ne verujem,ipak ste I ti I Pivi dosta iskusniji od mene po tom pitanju.Ja sam samo izneo svoje misljenje koje se temelji na licnom iskustvu :thumb_up:
« Zadnja izmjena: Studenoga 18, 2010, 09:30:17 prijepodne od vlax88 »

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #121 u: Studenoga 18, 2010, 09:39:31 prijepodne »
Kod presađivanja palmi korjen se u svakom slučaju sječe, pitanje je samo koliko (plitko-duboko).

Pivi,ne zelim da ti protivrecim,cak se potpuno slazem sa ovom tvojom konstatacijom,pa nemoguce je izvaditi ceo koren iz zemlje,mora se negde odseci,ali tvrdim da je uspeh bolji sa vecim delom korena,nego da ga odseces kod stabla ili nekoliko centi nize...Stojim iza toga...
Nadam se da smo se razumeli  :mrgreen:

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #122 u: Studenoga 18, 2010, 13:21:40 poslijepodne »

bvb

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #123 u: Studenoga 18, 2010, 14:15:28 poslijepodne »
Što je to točno trava, koja vrsta palme? Je li ovo sa skraćenim korijenom?
« Zadnja izmjena: Studenoga 18, 2010, 14:15:56 poslijepodne od Henoh »
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #124 u: Studenoga 18, 2010, 15:33:26 poslijepodne »
Ne izgleda bas previse dobro...previse vode, rekla bih ja :misli: slicno je izgledao korijen moje "utopljene butie"
ali puno puno siri i duzi!
Malo je tu jos zdravog korijenja!

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #125 u: Studenoga 18, 2010, 15:41:47 poslijepodne »
Evo,morao sam jednu palmu-T.fortunei-koju sam presadio krajem 5.mjeseca izvaditi iz pitara da malo objasnim ono o čemu sam govorio.Lijepo se vidi novo korijenje a vidi se i što se dogodilo sa starim.Korijen palmi nije kao korjenje neke trešnje ili masline,Presječena žila teško može zarasti,samo one koje su presječene blizu vrha(korjenove kape)može zatvoriti ranu i izbaciti nove produžetke.To se desilo samo na dvije žile koje su bile oštećene blizu vrha,nažalost nešto šteka sa prebacivanjem slika pa ću to pokazati drugi put.Sve ostale stare žile su se osušile,iako sam ih sjekao do mjesta gdje sam pretpostavljao da bi mogao bočno krenuti neki novi korjenčić.Mislim da je takvo korjenje kod većine palmi i da se palma primila tek kad je bacila dovoljno novog korjenja.Ponavljam ,što veća bala korjenja i zemlje je potrebna samo zbog toga što unutar te bale može biti dovoljno kraćih neoštećenih žila koje će nastaviti rast i na taj način palma će brže preboliti šok i nastaviti sa rastom nakon presađivanja.Iz primjera koje sam vidio na internetu fortunei i robusta mogu se presaditi potpuno bez korjena.Ovo ljeto sam usporedio korjen robuste i filifere,robusta pravi bar dvostruko bujniji korjen nego filifera,vjerujem da bi se velika robusta bolje primila nego filifera.Nisu sve palme jednake neke ne trpe presađivanje ni ako smo je samo prebacili iz pitara u zemlju bez rezanja korjenja,a kamoli da smo joj oštetili korjen.Nemaju sve biljke jednaku izdanačku moć,vjerujem da fortunei koji može izbaciti 15-20 listova u sezoni,  brže i bolje će se primiti nego neka butia koja jedva baci5-6 listova.Već se govorilo i o tome da palmama treba posjeći lišće zbog manjeg gubljenja vode,što kod nekih vrsta treba napraviti obavezno dok kod drugih i nije toliko bitno.Napomenuo bih da se nemoraju sjeći cijeli listovi,mislim da je bolje ostaviti ostaviti nekoliko petiola na kojima ćemo ostaviti dio lisne mase.Bilo bi dobro da ukoliko neko ima podatak o tome koliko i na koji način neka vrsta palmi podnosi presađivanje da se i to upiše pod bitnu karakteristiku neke vrste,za neke takvi podaci postoje a za neke ne.Vidim da dok sam napisao ovaj popratni text već ima pitanja u vezi slike,sve sam napisao .
bvb

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #126 u: Studenoga 18, 2010, 17:32:10 poslijepodne »

Na zadnjoj slici se vidi žila koja se pruža horizontalno preko sredine i ona na vrhu paralelna sa ovom na sredini,samo te dvije su išle u prorast,srednja je bacila dva nova vrha,gornja je bacila samo onaj mali pup na sredini.Vidi se da krajevi nisu zarasli.Njih sam ostavio najduže jer im je samo vrh bio oštećen.Sve drugo korjenje je novo.
bvb

Offline Adrijana

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #127 u: Lipnja 24, 2014, 08:29:32 prijepodne »
Pozdrav. Ja kao novi član foruma čitam pomno sve komentare i savjete. Neki dan sam dobila u svrsi da je spasim poveću Phoenix palmu . Korjeni su joj se već uzdigli iznad tegle i hitno je treba presaditi. Molim savjet. Dali bi je bilo dobro presaditi u terakota teglu pošto je do sada bila u velikoj plastičnoj tegli. Što napraviti i kako , ne mogu je posaditi u zemlju jer kod nas palma smrzne. Ili da je stavim u zemlju pa kad krene hladnje vrijeme presadim u teglu i unesem unutra. Ne usudim se sa onim zaštitama preko zime , jer je velika i želim da ostane. Pomagajte.   :icon_sad:
« Zadnja izmjena: Srpnja 09, 2014, 16:31:30 poslijepodne od Xenon »

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #128 u: Lipnja 24, 2014, 09:39:09 prijepodne »
Pa svejedno je od čega je napravljena saksija/tegla/pitar, samo je bitno da je posuda u koju presadiš palmu dovoljno velika i posebno duboka da u nju stane svo korenje. Palme vole puno mesta za korenje, naročito u dubinu.

U kakvim je uslovima držan taj Phoenix? Jel može neka slika?
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #129 u: Lipnja 24, 2014, 13:58:09 poslijepodne »
Slažem se sa Xenonom, nije toliko bitno od čega je tegla koliko je bitna njezina veličina, no ja ipak preferiram plastične tegle jer su lakše, a osim toga tegle od terakote su porozne pa je potrebno češće zalijevanje a i lako se razbiju. Adrijana, probaj nabaviti što dublju teglu u koju ćeš presaditi palmu. Poželjno je koristiti kupovni supstrat, tzv. "crnu zemlju za cvijeće", u koju se može umiješati pijesak. Treba biti oprezan prilikom vađenja palme iz tegle da se ne ošteti korijen, jer će u slučaju oštećenja korijena palma mjesec do dva stagnirati sa rastom, a u slučaju jačeg oštečenja može lako i propasti. Najbolje je palmu prije presađivanja ne zalijevati nekoliko dana kako bi se supstrat osušio i stisao, pa će u takvom stanju grumen supstrata s korijenom lakše iči van. Prilikom vađenja palmu treba okrenuti naopako te jednom rukom pridržavati deblo palme uz korijen a drugom rukom pokušati izvući teglu i odvojiti je od korijena. Na ovaj način se mogućnost oštećenja korijena svodi na minimum.
« Zadnja izmjena: Lipnja 24, 2014, 13:58:56 poslijepodne od palmofan »
USDA zone: 7a

Offline Adrijana

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #130 u: Lipnja 24, 2014, 21:44:20 poslijepodne »
« Zadnja izmjena: Lipnja 24, 2014, 22:07:42 poslijepodne od Xenon »

Offline Adrijana

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #131 u: Lipnja 24, 2014, 21:49:27 poslijepodne »
« Zadnja izmjena: Lipnja 24, 2014, 22:08:10 poslijepodne od Xenon »

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #132 u: Lipnja 24, 2014, 22:10:06 poslijepodne »
Lep Phoenix canariensis. Presadi ga u nešto jako duboko (neko bure ili tako nešto), ali budi svesna da će za par godina i to prerasti pa ćeš morati da ga posadiš u zemlju.

Offline Adrijana

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #133 u: Lipnja 24, 2014, 22:21:47 poslijepodne »
Hvala puno na savjetu. Ovih dana presadit ću je u duboku teglu od terakote koja je tretirana voskom da ne propušta vodu. Nadam se da će joj odgovarati . Eto i još jedno pitajnce . Dali je uopće sada pogodno da se palme presađuju ? Eto u međuvremenu sam za rođkas dobila Washingtoniu isto poprilično veliku , pa se broj mojih palmica povečava. Još da mi niknu sjemenke i eto ja presretna.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #134 u: Lipnja 24, 2014, 22:42:42 poslijepodne »
Najbolje je u proleće, ali može i sad, posebno kad je ovako hladnjikava i kišovita godina.