Autor Tema: kiwi  (Posjeta: 107362 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: kiwi
« Odgovori #90 u: Veljače 27, 2011, 11:39:41 prijepodne »
vazi dogovoreno .
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #91 u: Veljače 27, 2011, 15:49:10 poslijepodne »
A evo i jedne provjerene metode, koja je doduše malo skuplja, ali štedi živaca i vremena;
naime nazove se u MBM i pita se imaju li sadnica kiwija  :icon_lol: ;
MBM Rijeka. Škurinjska c. 051 680 980.

Šalu na stranu, mislim da su se lani u MBM Zg prodavale sadnice kiwija tri u paru, dvije ženske + jedna muška. Cijena jedne sadnice bila je, mislim, oko 50 kn.
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #92 u: Veljače 27, 2011, 17:41:34 poslijepodne »
Lako je vama kad imate MBM, kod nas toga nema, jadni mi... :mrgreen: Mi mozemo samo da sadimo, ili da uvezemo... :wink: Ali imam prijatelja koji ima veeliki kiwi u dvoristu, plodova ima na tone, ali on nije sklon ni vocu ni povrcu pa vecina zavrsi u kanti. :mrgreen: Uzecu od njega reznice pa cu probati da ih ozilim... Kad je pravo vreme da sakupim reznice, i da li se koristi ona klasicna metoda, u vlaznu zemlju, prekrijes kesom i pomolis se da uspe... :icon_mrhappy:
milka

Offline 9a2uw

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #93 u: Veljače 27, 2011, 21:50:11 poslijepodne »
Lako je vama kad imate MBM, kod nas toga nema, jadni mi... :mrgreen: Mi mozemo samo da sadimo, ili da uvezemo... :wink: Ali imam prijatelja koji ima veeliki kiwi u dvoristu, plodova ima na tone, ali on nije sklon ni vocu ni povrcu pa vecina zavrsi u kanti. :mrgreen: Uzecu od njega reznice pa cu probati da ih ozilim... Kad je pravo vreme da sakupim reznice, i da li se koristi ona klasicna metoda, u vlaznu zemlju, prekrijes kesom i pomolis se da uspe... :icon_mrhappy:
:thumb_up:Yonex, ja imam saznanja o  ožiljavanju kivija.Kada ih budu orezivali neka paze na to od kojeg je,dal muškog ili ženskog,neka bacaju na 2 hrpe,pa označi npr,ženske crvenim trakicama,zatim uzmi reznice debljine 7-10 mm,dužine 30-ak cm. Dulje prereži 3-5 mm niže pupa, namoči taj deo,tj.donja 2 pupa u hormon za ukorenjivanje drvenastih reznica i pobodi u mješavinu pjeska i kupovne zemlje za cveće.Ne prekrivaj kesom.Stavi u hlad.
Mešavina neka bude u nekoj većoj kanti,i stavi je u neki deo vrta u senku,povremeno zali vodom,i ujesen bi trebalo da već budu ukorenjene.Na ukorenjivanje stavi u 3 mj. tj možeš sada.Iznad supstrata neka bude 1 ili 2 pupa.

Veoma je bitno da imaš veliki broj reznica,da bi ti neka uspela,jer se teško ukorenjuju,pogotovo ženske! :thumb_up:
« Zadnja izmjena: Veljače 27, 2011, 21:51:55 poslijepodne od 9a2uw »

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #94 u: Veljače 27, 2011, 21:52:16 poslijepodne »
Hvala na savetu, pokusacu... Mora neka da se ukoreni. :mrgreen:
milka

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #95 u: Veljače 28, 2011, 00:33:24 prijepodne »
sve ti je lepo rekao kolega iz novske pa da ne ponavljam . samo bih nesto dodao nemoj jos to raditi dok ne otopli ako ces ga zakorenjivati napolju mora malo pupak da krene pa onda to pobodi kako je vreme ja moj necu sigurno do pred kraj marta orezivati jer to se ne radi dokle god ima minusa kad prodju minusi i pupak krene dok pocne pustati sokove sada je u dubokom snu.
« Zadnja izmjena: Veljače 28, 2011, 00:38:16 prijepodne od SCALAR »

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #96 u: Veljače 28, 2011, 13:31:24 poslijepodne »
sve ti je lepo rekao kolega iz novske pa da ne ponavljam . samo bih nesto dodao nemoj jos to raditi dok ne otopli ako ces ga zakorenjivati napolju mora malo pupak da krene pa onda to pobodi kako je vreme ja moj necu sigurno do pred kraj marta orezivati jer to se ne radi dokle god ima minusa kad prodju minusi i pupak krene dok pocne pustati sokove sada je u dubokom snu.
Hvala puno..Tu u Rijeci temperature nisu tako niske,ali ću za svaki slučaj reznice stavit u verandu  :thumb_up:
Carpe diem

Offline 9a2uw

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #97 u: Veljače 28, 2011, 21:36:14 poslijepodne »
Hvala puno..Tu u Rijeci temperature nisu tako niske,ali ću za svaki slučaj reznice stavit u verandu  :thumb_up:

Pozz. Odmah to napravi u kantu,kako sam napisao,a kantu možeš nosati po potrebi,sklanjati od zime itd.,mada kod tebe zima neće smetati jer si na moru.
Važno je da su reznice u pijesku,da ih studen ne isuši  :thumb_up:
Puno uspjeha!  P.S.-meni se lani od 20 reznica primile 2 i to muške :icon_sad:

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #98 u: Veljače 28, 2011, 22:29:57 poslijepodne »
Pozz. Odmah to napravi u kantu,kako sam napisao,a kantu možeš nosati po potrebi,sklanjati od zime itd.,mada kod tebe zima neće smetati jer si na moru.
Važno je da su reznice u pijesku,da ih studen ne isuši  :thumb_up:
Puno uspjeha!  P.S.-meni se lani od 20 reznica primile 2 i to muške :icon_sad:
Hvala  :sretan:
Evo i ja sam uzeo oko 20 debljih reznica,i onda ću ih u kantu u pijesak...
Carpe diem

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #99 u: Ožujka 01, 2011, 07:20:15 prijepodne »
Hvala  :sretan:
Evo i ja sam uzeo oko 20 debljih reznica,i onda ću ih u kantu u pijesak...

Da ih nisi malo prerano uzeo. :misli: Pomenuo je Scalar da prvo treba malo da se aktivira cela biljka pa onda, ovako jos uvek ''spava''.
milka

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #100 u: Ožujka 01, 2011, 10:42:22 prijepodne »
yonex ne vredi pricati reznice se uzimaju kad pupak pocne da se zeleni i otvara kad biljka krece sa rastom kad je u naponu sa sokovima.

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #101 u: Ožujka 01, 2011, 13:52:13 poslijepodne »
yonex ne vredi pricati reznice se uzimaju kad pupak pocne da se zeleni i otvara kad biljka krece sa rastom kad je u naponu sa sokovima.
ok,ja sam uzeo već odrezane grančice koje je susjed ostavio u vrtu,rekao mi je da ih slobodno uzmem pošto ih je mislio bacit..Onda ću ga pitat još kad bude u naponu sa sokovima pa ih pridružit sadašnjim  :thumb_up:
Carpe diem

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #102 u: Ožujka 01, 2011, 13:52:48 poslijepodne »
  :thumb_up: Vredi probati...
milka

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #103 u: Ožujka 08, 2011, 10:48:30 prijepodne »
Evo sad sam uzeo reznice koje su izbacile iz pupa maleni list i dlačice... napravio sam kako ste mi rekli i još sam ih par pustio u kanti vode sa reznicama vinove loze tek tako da vidim dali će u vodi ožilit  :sretan:
Carpe diem

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #104 u: Ožujka 08, 2011, 11:15:55 prijepodne »
nemoj u vodi ih drzati neces nista uraditi stavi u mesavinu zemlje za cvece ili supstrata pomesanu sa peskom .