Autor Tema: Naručivanje palmi i sjemenki sa interneta  (Posjeta: 189465 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline trava

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Naručivanje palmi i sjemenki sa interneta
« Odgovori #210 u: Svibnja 26, 2010, 23:22:31 poslijepodne »
Ako planirate uskoro kakvu kupovinu sjemena i ja bih se rado uključio,zanimaju me sjemenke acoelorraphe wrightii,arennga,B.nobilis,butia,caryota,copernicie,hyphaene,livistone,sabala,serenoa repens,trithrinxa,i još nekih,ako netko ima kakvih klijanaca molio bih ga da mi se javi.
bvb

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #211 u: Prosinca 05, 2010, 19:11:45 poslijepodne »
Zdravo svima!
Moram pitati nešto što mi se prvi put desilo otkad naručujem semenje putem interneta!

Do sada sam naručio iz Holandije 5 puta i iz Belgije 2 puta "small packets",znači 150-200g semenja palmi po paketu i nije nikad bilo problema,stizalo je na kućnu adrsesu-donosio poštar  koverte sa semenjem i na kovertama je pisalo da "ne podleže carini".!!!!!!!!
Pre mesec dana uradim isto,naručim 4 x25 semena od Europalmsa(nema više od 150g paket sigurno),i dolazi obaveštenje od carine putem pisma, koja je na adresi moje pošte, da mi je stiglo semenje iz Belgije i da donesem "dokaz o uplati" na adresu pošte(carine)!!!!!!!!!!

Znači šokiran sam i besan! :icon_mad:
Dali 150g semenja podleže carini i dali uopšte carina ima pravo da mi traži "dokaz o plaćanju"!!!???

Ovo mi se prvi put dešava,kontam da se neko šali ili se pravi pametan što mi je malo nelogično jer je to državna institucija!!!??

Kakav je zakon o ovome???

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #212 u: Prosinca 05, 2010, 19:17:18 poslijepodne »

Dokaz o plaćanju nemam....sutra bi trebao da idem po to semenje u poštu i ne znam kako da nastupim da bi dobio semenje jer ne znam ni zakon o ovome koji je pretpostavljam na nivou kamenog doba!!!!!

Ima li neko savet ili slično iskustvo?Ne bi želeo da mi uzmu semenje a ne znam kako da nastupim i ne znam dali su otvarali kovertu sa semenjem?

Znači ludilo na svakom koraku,čovek se svaki dan napati sa sitnicama ali ih ima previše!

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #213 u: Prosinca 05, 2010, 20:09:32 poslijepodne »
Izgleda da ti žele ocariniti pošiljku. Meni su slično tako tražili dokaz o uplati za neke druge stvari koje su ipak težile znatno više od 150 grama. Sjeme od europalmsa mi je uvijek stizalo normalno i nikad mi nisu radili probleme iz carine.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #214 u: Prosinca 05, 2010, 20:42:37 poslijepodne »
Imao sam i teže pakete(koverte) od ovog pa je pisalo" ne podleže carini".Najgore je što nemam račun i europalms ne šalje nikakav papir-narudzbenicu sa semenjem pa ne možeš ništa dokazati.
Holanđani šalju sa semenjem papir-naruzdžbenicu pa ipak nešto znači kod ovakvih stvari...ne znam,ovo mi je treći paket od europalmsa i nije bilo problema sa prethodna 2 iako su bili i teži od ovog...
Sutra ću da vidim šta će biti... :shocked:

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #215 u: Prosinca 05, 2010, 21:24:04 poslijepodne »
Bas steta imenjace... Ja sam isto mislio da narucim sa Europalmsa t. takil seedlinge,ali sada kada sam cuo ovo,prosto ne znam sta mi je raditi....  :thumb_down:
A cuo sam da za seedlinge ne treba fitosanitarna dozvola,bio se obradovao,a sad ovo ispalo...

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #216 u: Prosinca 05, 2010, 21:40:27 poslijepodne »
Sadnice nemoj ni u snu da naručuješ jer je to sigurno bačen novac!!!!!!!!

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #217 u: Prosinca 05, 2010, 21:44:28 poslijepodne »
Izgleda da ti žele ocariniti pošiljku. Meni su slično tako tražili dokaz o uplati za neke druge stvari koje su ipak težile znatno više od 150 grama. Sjeme od europalmsa mi je uvijek stizalo normalno i nikad mi nisu radili probleme iz carine.

Zaboravih da pitam Henoh-a-dali si imao dokaz o plaćanju i šta se dešava ako nemaš??
Jel oni carine kako hoće ili ?

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #218 u: Prosinca 05, 2010, 22:01:25 poslijepodne »
ljudi, pričamo o dvije različite države. Pravila i način postupanja carinika u hrvatskoj ne mora i vjerojatno nije isti kao u srbiji.
Meni je jednom iz amerike stigo paket koji je težio blizu 1kg, i isto tako jednom iz australije. 10tke puta sam primao manje pakete. Nikad problema.

ps. kako si platio europalmsu?
Uglavnom, sutra se obratiš carini ispričaj im kako stvari stoje i to je to.
Šta se same carine tiče (davanja) ne radi se o težini sjemena nego o vrijedosti, zato te i traže dokaz o plačanju.
S obzirom da na kovertama koje šalje europalms lijepo stoji njihov logo, reci da si sjeme platio 10-15 eura, ne vjerujem da će ti na to naplatit carinu.
Ali s obzirom da su ti "zaustavili" pošiljku postoji mogučnost da ćeš morat platit neki manji iznos za obradu. Tako je bar u hr.

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #219 u: Prosinca 05, 2010, 22:58:20 poslijepodne »
ljudi, pričamo o dvije različite države. Pravila i način postupanja carinika u hrvatskoj ne mora i vjerojatno nije isti kao u srbiji.
Meni je jednom iz amerike stigo paket koji je težio blizu 1kg, i isto tako jednom iz australije. 10tke puta sam primao manje pakete. Nikad problema.

ps. kako si platio europalmsu?
Uglavnom, sutra se obratiš carini ispričaj im kako stvari stoje i to je to.
Šta se same carine tiče (davanja) ne radi se o težini sjemena nego o vrijedosti, zato te i traže dokaz o plačanju.
S obzirom da na kovertama koje šalje europalms lijepo stoji njihov logo, reci da si sjeme platio 10-15 eura, ne vjerujem da će ti na to naplatit carinu.
Ali s obzirom da su ti "zaustavili" pošiljku postoji mogučnost da ćeš morat platit neki manji iznos za obradu. Tako je bar u hr.

Platio sam preko rođaka iz EU,
Dobro si rekao,imaju sajt pa mogu da dokažem cenu koju sam platio.Nije ni tako strašno platiti carinu...ja sam se samo iznervirao jer nisam načisto dali je stopirano zbog carine ili zato što nema nikakav papir za seme!?Ali mala količina je u pitanju pa je verovatno u pitanju carina?

Ali sutra će se videti,ne vredi se nervirati...
Hvala pivi i ostali,videću sutra o čemu se radi....

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #220 u: Prosinca 06, 2010, 14:19:03 poslijepodne »
Za sve koje interesuje kako se u Srbiji muče građani za sitne stvari napisaću nekoliko rečenica:

Jutros sam otišao u poštu gde je carina, sa papirom koji sam dobio od carine gde piše da donesem račun za semenje koje sam naručio iz Belgije sa europalmsa....tamo j..e lud zbunjenog,šalju me na šalter za prijem pošiljaka, pa u kancelariju,jednu ,drugu....niko nezna gde mi je pošiljka...konačno mi nađu pošiljku....ne treba nikakav račun( šef carine mi nije tražio)...navodno semenje je zadržano jer se čeka Fito-inspektor koji može da bane u roku od mesec dana(niko nezna kada)...30 dana je rok(tako su mi rekli)...i onda kad inspektor to obavi će mi poslati semenje na moju adresu...sve bi ovo bilo u redu da stvarno nije smešna količina u pitanju(oko 150g)...ja semenje danas nisam video ali znam otprilike njegovu težinu jer sam već naručivao iste vrste...i tako,šta reći pametno....ne kažem da šefica nije ljubazna bila ali sam danas po ko zna koji put dobio potvrdu da je Srbija veoma zaostala država i da je uzalud da pokušavam objasniti osoblju kako to sve funkcioniše u EU i slične stvari...da je ovo mala količina i slično...tako da sam se pokupio otišao od tamo i sad samo mi ostaje da čekam dan "D"....

Savet svim građanima moje zemlje da ne naručuju sadnice nikako jer to može biti fatalno...
Za semenje isto nek razmisle dali im se isplati da ih neko ponižava za smešne količine....

« Zadnja izmjena: Prosinca 06, 2010, 14:20:32 poslijepodne od vladimiro »

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #221 u: Prosinca 06, 2010, 19:10:48 poslijepodne »
Mislim da se za sjemenke ne radi fitocertifikat. Bar u Hrvatskoj ne, neznam zašto bi u Srbiji bilo drugačije.
Obično ti europalms na mail s kojeg je narućeno pošalje račun u obliku pdf-a koji onda možeš isprintati.

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #222 u: Prosinca 06, 2010, 19:39:45 poslijepodne »
Mislim da se za sjemenke ne radi fitocertifikat. Bar u Hrvatskoj ne, neznam zašto bi u Srbiji bilo drugačije.
Obično ti europalms na mail s kojeg je narućeno pošalje račun u obliku pdf-a koji onda možeš isprintati.

Ne znam zašto kod nas rade Fito pregled...nisu mi dali semenje,nisu tražili račun...

To bi trebao da odgovori neki "stručnjak" iz carine.

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #223 u: Prosinca 06, 2010, 21:18:08 poslijepodne »
ja sam nekoliko puta narucivao od europalmsa. posiljka od 20 eura, obicno 4 vrste po 5 eura. sjeme. uvjek doslo kroz 10ak dana postom, bez problema. isto kao vlax mislio sam narucit seedlinge neke i cuo se s jamesom preko eps-a. kaze da salju sa zemljom sto mislim da ne bi proslo nasu carinu.sadnice su bile oko 2 3 eura, al mi je reko da bi me postarina izasla oko 25 eura. pa sam odustao od sadnica. bilo bi bolje da salju "bareroot" (golo korjenje bez zemlje) ko dosta njih sto rade.
sjeme sam placao tako da sam 20 eura poslao u preporucenom pismu, i kad oni dobiju pare onda salju paket. jednostavno. novcanicu omotam u neki reklamni letak u posti da se ne vidi sta je unutra, i prodje.
ljetos mi je vraceno nekoliko posiljki iz vana, medju njima i bulgarije od kirila. nit sam ih ja dobio nit su vracene njemu. carinici lopovi, nema ko. onda od jednog covjeka iz njemacke je vracen paket njemu nazad,opet nista, i jos jedan iz njemacke vracen, a za taj mi je zena ta njemica rekla da je pisalo samo "zabranjeno", pa me pitala sta to znaci. u svim slucajevima kad nisam dobio posiljku nisam dobio nikakvu obavjest da mi je nesto stiglo i da ima nekih problema , nego samo il vrate il hape. bas bezveze.
najbolje iskustvo imam s englezima, od njih posiljka dodje za 4 5 dana bez jebemti.
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #224 u: Prosinca 06, 2010, 21:41:00 poslijepodne »
ja sam nekoliko puta narucivao od europalmsa. posiljka od 20 eura, obicno 4 vrste po 5 eura. sjeme. uvjek doslo kroz 10ak dana postom, bez problema. isto kao vlax mislio sam narucit seedlinge neke i cuo se s jamesom preko eps-a. kaze da salju sa zemljom sto mislim da ne bi proslo nasu carinu.sadnice su bile oko 2 3 eura, al mi je reko da bi me postarina izasla oko 25 eura. pa sam odustao od sadnica. bilo bi bolje da salju "bareroot" (golo korjenje bez zemlje) ko dosta njih sto rade.
sjeme sam placao tako da sam 20 eura poslao u preporucenom pismu, i kad oni dobiju pare onda salju paket. jednostavno. novcanicu omotam u neki reklamni letak u posti da se ne vidi sta je unutra, i prodje.
ljetos mi je vraceno nekoliko posiljki iz vana, medju njima i bulgarije od kirila. nit sam ih ja dobio nit su vracene njemu. carinici lopovi, nema ko. onda od jednog covjeka iz njemacke je vracen paket njemu nazad,opet nista, i jos jedan iz njemacke vracen, a za taj mi je zena ta njemica rekla da je pisalo samo "zabranjeno", pa me pitala sta to znaci. u svim slucajevima kad nisam dobio posiljku nisam dobio nikakvu obavjest da mi je nesto stiglo i da ima nekih problema , nego samo il vrate il hape. bas bezveze.
najbolje iskustvo imam s englezima, od njih posiljka dodje za 4 5 dana bez jebemti.

Ovo mi je 8. pošiljka iz EU i dosad nikad zadržano,jednom su otvarali ali i to je stiglo....zato sam sada šokiran jer mi dosad nisu pravili problema za 150-200semena koliko sam dobijao....
Štaćeš za sve postoji prvi put!!!

Bagra lopovska na carini radi!!!