Autor Tema: Ravenea robustior  (Posjeta: 2819 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline toto

• Phoenix
  • *
    • Email
Ravenea robustior
« u: Travnja 27, 2008, 22:05:25 poslijepodne »
Jedna od novih palmi koja mi je predlozena kao moguci potencijalni kandidat za moju klimu. Predlog za sadnju a i palmu mi je poslao Tobias Spaner i ovih dana ide u zemlju. Ishod zanimljiv ali i neizvjestan.
Izgleda da je rod Ravenea palmi puno zanimljiviji nego sto se u pocetku cinilo. Osim robustiora koja je upitna na ovoj klimi moze opstati i xerophila i cycadifolia(koje imam posadene) a Tobias mi je predlozio i lactru. Osim njih vjerovatno i nazanimljivija je Ravenea madagascariensis koja raste u prostorima gdje raste i Dypsis decipiens. Po zadnjim saznanjima(Bruno IPS) raste na mjestima koja po nasem ljetu(Madagascar zimi) ima skoro svakodnevne mrazeve.

Offline Pivi

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Ravenea robustior
« Odgovori #1 u: Travnja 27, 2008, 23:36:48 poslijepodne »
malo informacija ima o njoj online.
Mislim da ima još ravanea koje bi mogle rasti kod nas.
Jesu ti sa njome došle i male hedyscepe?
Baci sliku ako nije problem.

Offline branimir

• Global Moderator
  • Spol: Muški
« Odgovori #2 u: Travnja 28, 2008, 17:10:50 poslijepodne »
Jako rjetka palma, Madagaskarski endem sa liste ugroženih vrsta jer joj prjeti izumiranje zbog sjece.
Pojavljuje se u vlažnim šumama i pri dnu dolina a ponakad i uzvisinama do 1000 m.
Po usda zonama bi bila u 9b. Deblo naraste 12-30m visine, a u opsegu je 20-60cm.
Zanimljivo
« Zadnja izmjena: Travnja 28, 2008, 17:16:49 poslijepodne od branimir »

Offline toto

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #3 u: Travnja 29, 2008, 11:13:43 prijepodne »
Hvala Branimire, U knjizi od R.Riffle i P.Crafta sam nasao podatak da raste od mora do 6000(1600m) feeta visine. Podaci o visini rasta su identicni ko tvoji i jos je napisano da moze izdrzati teperature od 20F u mediteranskoj klimi.

citat iz knjige, The palm is majestic and beautiful but reportedly slow growing so that one plants it for benefit of future generations.