Autor Tema: Washingotnia problem  (Posjeta: 9727 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Veruda

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Washingotnia problem
« Odgovori #45 u: Lipnja 26, 2008, 12:42:07 poslijepodne »
Nije samo toto, naišo sam na puno tekstova di se baš to spominje. Ne bi točno znao zašto je to tako...

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #46 u: Lipnja 26, 2008, 12:50:24 poslijepodne »
pa znam...samo toto mi je to prvi spomenuo u doba kad sam ja presadio svoje archontophoenixe.
Ali sad sam išao nekim zaključivanjem kako im blagi rastovor vodotopivog gnojiva nebi smetao...dapaće možda dao neke elemente koje su ovakvoj ozmučenoj palmi potrebni.
Ale eto u krivu sam valjda.

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #47 u: Srpnja 02, 2008, 10:37:56 prijepodne »
Evo da zaboravite Alianthus,
ja cu opet o palmama.
Nedavno sam Washi bila posadila u zemlju, ako se sjecate onu sto je pocela malo zutiti, to je trajalo nekih 3-5 dana, i nakon toga je bilo sve ok.
Par dana nakon toga kupila sam u jednom rasadniku isti takav busch, Washi ali mislim da je filifera jer sva je zelena nema nikakvih pigmenata crvenih, i ima jako bujni mini val, prema onoj prvoj.
Nju sam presadila u jednu vazu koja je malo malo veca od one u kojoj je bila, i dobra crvena zemlja, s malo pijeska.
Za 2 tjedna narasla je kako koji cuf od 15 do 23 cm, dok gospoda "robusta" u vrtu nije prstom mrdla.
Jucer mi je dojadila, i izvadila sam je iz zemlje u vaz, pa cemo vidjeti do kraja ljeta kako ce se ponasat.
Znam da je mucim, i da nije dobro, ali eto jesam :icon_redface:
Za to sto nije puno rasla kriva sam i ja jer stavila sam je u onu bijelu zemlju u vrtu i pomijesala s zemljom za cvijece, i sada suse i zalivanje pa se na povrsini napravi kao neka kora, odnosno izgleda skoro kao beton, pa vjerovatno oni sitni sekundarni korijncici nisu mogli dobro transportirat vodu i kisik.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #48 u: Srpnja 02, 2008, 10:52:06 prijepodne »
Moje u vrtu koje sam posadio pred zimu rastu super.
Sigurno je bolje za njih da idu u zemlju (ovdje) nego da se muče u posudama.

Offline lovranpalm

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #49 u: Listopada 10, 2008, 18:44:20 poslijepodne »
Pozdrav svima, na jednoj većoj filiferi su mi rapidno počeli žutjeti listovi, od donjih naviše, ali takvom brzinom da ne vjerujem da je manjak mikroelemenata. Kruži li kakva bolest u ovim krajevima? Pomoć molim vas!

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #50 u: Listopada 10, 2008, 18:52:56 poslijepodne »
Lovranpalm, nemogu ti pomoći jer stvarno neznam o ćemu bi se moglo radit.
Ali imam jedno pitanje usput; kakva je stvar sa vodom oko te palme, jer poznato je da filfiere mogu stradat od vlage tj. da im ne paše.
E sad gdje je granica nemam pojma. Znam primjere sa palmtalka-a kako bi im stradali... ali to vjerojatno nije to. Samo sam pitao usput.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #51 u: Listopada 10, 2008, 19:33:32 poslijepodne »
Hmmm, a moglo bi biti neka fizčko oštećenje korijena (krtice, puhovi...)

Koliko listova je zahvaćeno, i kako izgledaju noviji još nenapadnuti listovi? Imaju li možda točkice?

Ne znam, nagađam...

Offline lovranpalm

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #52 u: Listopada 10, 2008, 23:19:14 poslijepodne »
Ove godine suša traje i dalje, tako da ju ja nisam mogao ugroziti zalijevanjem, palma je sama bila vrlo vitalna do pred mjesec dana kada je počela odbacivati lišće, prvo doljnjih 3-4, a zatim i daljnjih 4-5 listova, a da u medjuvremenu nije otvorila gotovo nijedan. U tom bi dijelu vrta mogle biti i podzemne vode koje su sada presušile i možda otvorile podzemnu pukotinu gdje su se sada našli njeni vrhovi korijena. Ne mogu vjerovati da bi to moglo nju tako rapidno pokositi, vidjao sam washingtonije koje su bile napola iščupane i živjele na nekoliko korijena i sa svega par listova, ali su oni bili zeleni, a ovi moji žute. Dao sam joj i prihranu, no dok ti mikroelementi stignu kroz sustav, ostati će na samo par listova. Da li da je obrežem ili...?

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #53 u: Listopada 10, 2008, 23:40:14 poslijepodne »
Seci sve listove koji su poceli da se suse i dobro je zalij, bas natopi zemlju. Zvuci kao da je korenova bala potpuno suva.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #54 u: Listopada 11, 2008, 11:09:34 prijepodne »
I meni se čini da je u pitanju manjak vode.
USDA zone: 7a