Evo da se i ja ukljucim malo u ovu diskusiju o cijenama,
MBM znam jedino sa neta, i iz vasih prica,planirala sam ga posjetiti u Rijeci ali mislim da je Serdo bio napisao da je samo za veleprodaju, i tu smo zavrsili pricu.
Po meni imaju ono sto cujem od vas lijep izbor palmi, to im je kao kompliment, a one cijene koje je akaranus pisao kada je kupovao svoje su meni "osobno" bile ok odnosno, humane za nase uslove u Hrvatskoj.
To sto su oni sada podigli cijene, kako Veruda kaze njihovo je pravo, ostaju nam dvije mogucnosti kupiti ili ostaviti, to je zakon trzista.
Gledano necijim ocima i izgleda kao bezobrazluk, ali ovo ali je bitno, palme su skladistene nazovimo to tako, trosi se radna snaga, voda, i ostale dijelatnosti, moras racunati i na to da se cijeli taj posao fura nekakvim financiranjima banaka, koje imaju u Hr. ne malene kamate, a oni moraju okretat lovu, i naravno profit, je najvaznija rijec u ovoj cijeloj prici.
Doslo je ljeto potraznja je veca, palme i npr. velike stare ulike su nekima sto smo i mi svi odavno zakljucili pomodarstvo, i cijene lagano ali sigurno rastu.
Kada bi oni imali neku vecu konkurenciju sigurno bi ishod price bio drugaciji, trenutno imaju "neki monopol", ali nije to monopolizam u pravom smislu rijeci, oni su u sustini "vrlo sposobni" oni su otkrili produkt kojim mogu dobro zaraditi, a ostali kaskaju jos za njima, za to im skidam kapu. Ostali prodaju neke krizanteme i furaju svi istu semu, barem ono sto sam ja vidjela po nasim rasadnicima.
Npr. Pula ima ih nekoliko koje ja znam npr. Istrasjeme i Valelunga dva najveca i najjaca, prvi ima izbor Agava, Aloa, Palmi (ne bas previse vrsta), ali zato svih mogucih velicina, Kaktusa boli glava, cak to ni neki ovdje u Njemackoj nemaju. Valelunga predivno napravljen ima svega i svacega, cak i butia i brahaea, imali su i syagruse, zanimljive aloe i agave ali ne u velikim kolicinama, izbor po velicini i nije preveliki, obicno palme 3 m ili 1 m. Cijene im nisu bas male, najpovoljnije su npr bile one manje brahae koje je i serdo kupio kada pricam o palmama. Npr. mimoza od 180 cm je bila 250 kuna, dok je u jednom drugom rasadniku prema Medulinu, zena ima lijepo uredni rasadnik iz hobija je uletila u prodaju, nema radnika sve obavljau sami, ima kucu pored i kad udes u rasadnik njoj krene muzika i ona se onda pojavi, inace je ono nesto selfservice, ima cijene 50-70% nize nego druga dva, kod nje mimoza kosta kako kada od 80-120 kuna, trahy od 1 m bili su po 90 kuna.itd.
Mora se trziste probuditi, ne samo kod nas nego kompletno trziste palmi je relativno slabo razvijeno i u Europi, ako oduzmemo Spaniju.
Evo ja imam prijedlog, ti imas zelenu ruku kod tebe sve klija, kreni u maloprodaju, sigurno bi te krenulo.
Napravis jedno dionicarsko drustvo, i ja cu prva kupiti tvoje akcije!