Autor Tema: Pistacia (Pistacia vera)  (Posjeta: 99491 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
Odg: Pistacia
« Odgovori #60 u: Rujna 06, 2011, 10:21:53 prijepodne »
evo jos jedan s nekom "azijskom cajkom"  :rofl:

http://www.youtube.com/watch?v=rl8IAa3ys5A&feature=related

i ovaj o sirovim pistacijama, mora da je bosanac, vidi "tabletić" na stolu  :rofl:

http://www.youtube.com/watch?v=w9qxZPibbQ4&feature=related
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #61 u: Rujna 06, 2011, 10:41:45 prijepodne »

Offline Road_Runner

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #62 u: Rujna 06, 2011, 15:08:59 poslijepodne »
Zanimljivi videi. Kako samo lik kalemi  :shocked:
btw sad mi je jasno zašto amere muči iran, htijeli bi jeftini pistacio  :icon_mrhappy:
Izjava frendovog dede prije nego je zasjeko orah star preko 80 godina : "Nebu mene jeb#$* drvo nadživilo"
:)

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #63 u: Rujna 06, 2011, 23:43:05 poslijepodne »
Ovih dana ponavljam kalemljenje,slično sam i ja radio,kao u onom prvom videu,isto na prozor,ali sa cijelim opsegom kore,probati ću sad i sa jednim pupom.ali probao sam i na T zarez,pa nije išlo.Nije mi jasan onaj brzi potez u drugom videu ,o kakvom se ondje načinu radi?
bvb

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #64 u: Rujna 07, 2011, 06:48:26 prijepodne »
ono ukoso kad nesto zareze? i mene se dojmilo to. vidi se da je maher za te stvari. nista, pogledat jos koji put pa naucit.

runner, ima i toga... prije koju godinu iran je imao oko 70 % manje uroda zbog suse, navodno neka firma iz svicarske umjetnim putem s nekim uredjajima "sredi" kisu onima koji plate. slicno kao u kini kad umjetnim putem izazivaju snjeg, bude na tv-u cesto zimi. tako su irance zaj... i "povukli kisu" nekoj susjednoj zemlji. i ovi nisu imali nikakav urod.

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #65 u: Rujna 07, 2011, 23:35:27 poslijepodne »
danas se jedna izvukla iz sjemenke, al je jos zuto bjelo zelene boje. bit ce nesto od ovog.  :icon_mrhappy:

Offline Road_Runner

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #66 u: Rujna 08, 2011, 09:16:24 prijepodne »
danas se jedna izvukla iz sjemenke, al je jos zuto bjelo zelene boje. bit ce nesto od ovog.  :icon_mrhappy:
Super, bude mozda i jos koja  :thumb_up:
Kod mene one u zemlji jos nis, a one u papirnatim rucnicima u hermetickoj posudi sad vec tolko smrde kad otvorim posudu da se budu svi smrdljivi martini iz dvorista razbijezali. Tak da tu posudu otvaram za 10 dana zadnji put i ak ima naznaka rasta ok, ak nema ...
Izjava frendovog dede prije nego je zasjeko orah star preko 80 godina : "Nebu mene jeb#$* drvo nadživilo"

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #67 u: Rujna 13, 2011, 11:46:29 prijepodne »
danas opet kupio vrecicu sjemena,  :bonk:  isto pakovanje al zemlja porijekla iran. one prije su bile italija. ove su 100% kerman sorte. sad klijanje... druga prica. one sto su nikle pocrkale, druga tura nekoliko ko nice, sad ove tretiram nekim dr fungicidom, onaj quadris ne valja. sad cu antracolom. pa sta bude.

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #68 u: Rujna 13, 2011, 18:18:11 poslijepodne »
Mislim da im ne treba puno vlage,čim proklijaju vodu na kapaljku,i dublji dreniran pitar,i sunca,što više. :sun:
bvb

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #69 u: Rujna 14, 2011, 06:14:16 prijepodne »
to sam i ja skuzio u ovo malo iskustva s njima. jucer su bili samo 2 sata u vodi, i vec nabubrili jako, te sam ih posadio u zemlju na juznom balkonu pred kucom di je jako vruce, a po noci isijava toplina od plocica i od kuce. danas temp kako najavljuju 33C i jos dosta dana oko 30 pa bi trebalo da nikne koji. ove iz irana su malo vece neg one talijanske, te po okusu malo aromaticnije. bojom iste ko ove prije. u skroz suvom su tresetu, u velikoj saksiji di je posadjena agava.

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #70 u: Rujna 14, 2011, 07:40:14 prijepodne »
Ma malo ih je nezgodno sada sijati,ipak je to listopadna biljka,kako će se uskladiti sa godišnjim dobom.Nema vremena izrasti,sazriti mlado stablo i baciti list.Bolje bi ih bilo sijati na proljeće.Ionako ćeš ih čekati deset godina da rode.
bvb

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #71 u: Rujna 14, 2011, 10:06:08 prijepodne »
nao ja na netu i sadnice kerman-zenske i peters-muske po oko 16 $. ne sjecam se di. al ih ima.

Offline kolekt

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #72 u: Rujna 14, 2011, 10:54:47 prijepodne »
Pozdrav,
ja obozavam pistacio i vec dugo trazim po netu gdje ih se moze naci,ali nikako pronac nesto u Hrvatskoj.Ima ih u Kaštelima i u Zadru kod nekog privatno,ali nigdje za kupiti sadnice ili svježe sjemenke za sadnju.
I onda sam krenuo tražit ebay,ostatak neta i nasao sam grad Bronte,na Siciliji,koji se naziva svjetskom prijestolnicom pistacija.Tamo ih stvarno ima masu,cak proizvode 1% svjetske proizvodnje pistacija.
Ugl,imaju sadnice i jako su dobre,samo sto sa postarinom izadju jako skupo,skoro 70,80€ svaka,a da bi uspjele treba kupiti minimalno 2 muška i 6-7 ženskih pa to izadje poprilican trosak.
Ali onda sam naletio na ovaj vas post i vidim da ste ih kupili u Konzuma,ove sadnice,koju su iz preradjivanja,iz Ravenne,ali vjerojatno ih nabavljaju u Italiji,pa bi ih ja probao posaditi.
Vidio sam da su nekima od vas nikli, da izbija korijenje,pa bi ja probao posaditi cijelu jednu kesicu, na razlicite nacine tako da imam sto vise sanse za uspjeh.
E sad,mene zanima kako ste ih vi sadili,ove kostice?

Ako moze detaljnije da mi objasnite svaki postupak...
Cuo sam za stavljanje u vodu,u hladnjak,na sunce...ali ne znam sam sto je tocno,pa bi da mi objasnite svaki postupak ako je moguce da ih probam i ja posaditi,a onda moram nac i u kakvu vrstu tla da ih posadim,sto im najbolje odgovara...
JEDVA CEKAM VLASTITE PISTACIJE! :) :0648:

Offline Road_Runner

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #73 u: Rujna 14, 2011, 15:46:54 poslijepodne »
Kod mene apsolutna nula ... Gljivice se ljepe za njih ko cigan za glomazni otpad.

Ništa bez jače kemije, ima netko preporuke za fungicid i kakvo objašnjenje kako baratati sa njim ?

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #74 u: Rujna 14, 2011, 22:44:18 poslijepodne »
meni su 2 vrecice sjemena propale. nekoliko njih sta su nikle osusile se...... zadnja vrecica sjemena koje sam kupio sam stavio samo 2 sata u vodu i nakrko nekog fungicida. bas maloprije kopo malo po zemlji da vidim imal sta ... kad nista. samo se zelene od tog fungicida i nista, ni trunu ni nicu. "totalni beton"  :rofl: mozda nesto i bude.
kolekt, ako mozes mazni koju grancicu i probaj ozilit hormonom za zakorjenjivanje. on je oko 60 kn. ko zna mozda bude sta. citao sam za Bronte, imam jednog poznanika sicilijanca, "kum" malom tetkinom, krizmani kum, nije zaje...  al nije pametno ga zicat za uslugu.  :cool: