Pozdrav,
ja obozavam pistacio i vec dugo trazim po netu gdje ih se moze naci,ali nikako pronac nesto u Hrvatskoj.Ima ih u Kaštelima i u Zadru kod nekog privatno,ali nigdje za kupiti sadnice ili svježe sjemenke za sadnju.
I onda sam krenuo tražit ebay,ostatak neta i nasao sam grad Bronte,na Siciliji,koji se naziva svjetskom prijestolnicom pistacija.Tamo ih stvarno ima masu,cak proizvode 1% svjetske proizvodnje pistacija.
Ugl,imaju sadnice i jako su dobre,samo sto sa postarinom izadju jako skupo,skoro 70,80€ svaka,a da bi uspjele treba kupiti minimalno 2 muška i 6-7 ženskih pa to izadje poprilican trosak.
Ali onda sam naletio na ovaj vas post i vidim da ste ih kupili u Konzuma,ove sadnice,koju su iz preradjivanja,iz Ravenne,ali vjerojatno ih nabavljaju u Italiji,pa bi ih ja probao posaditi.
Vidio sam da su nekima od vas nikli, da izbija korijenje,pa bi ja probao posaditi cijelu jednu kesicu, na razlicite nacine tako da imam sto vise sanse za uspjeh.
E sad,mene zanima kako ste ih vi sadili,ove kostice?
Ako moze detaljnije da mi objasnite svaki postupak...
Cuo sam za stavljanje u vodu,u hladnjak,na sunce...ali ne znam sam sto je tocno,pa bi da mi objasnite svaki postupak ako je moguce da ih probam i ja posaditi,a onda moram nac i u kakvu vrstu tla da ih posadim,sto im najbolje odgovara...
JEDVA CEKAM VLASTITE PISTACIJE! :)