Pozdrav

ja se već neko vrijeme pokušavam domoći pistacija, bilo sjemenja ili sadnica. Zahvaljujem se Travi

na poslanim reznicama u proljeće i kasnije tijekom ljeta, za potrebe kalemljenja. Pa da iznesem svoja zapažanja. U proljeće sam kalemio oko 30-tak divljih pistacija(Pistacia terebinthus) sa plemkama koje sam dobio, kalemio sam na procijep. Kako je već iznio Trava, mislim da je problem kod ovog kalemljenja prevelika količina smole podloga na koju se kalemi. Podloga je taman pred pupanjem i sokovi su krenuli, a kalemio sam na različite debljine podloge, od 2-10 cm, i sve premazivao kvalitetnim voćarskim voskom. Ali smola je kod svih kroz kratko vrijeme probila vosak. Sasvim slučajno, primjetio sam nešto što bi možda moglo pomoći; kod jedne divlje pistačije zaboravio sam odsjeći jednu poveću granu skroz kod zemlje, a na drugoj grani sam kalemio. Slučajno ili ne, baš ta plemka je počela bacati, pretpostavljam radi smanjenog dotoka smole u tu plemku(više smole je odlazilo u ostavljenu odraslu granu). Bacila je par cm pa se osušila

Sad, već sam vidio u jednom tu video klipu, da kad kaleme(ali na pup) da ostave gornji izrasli dio. To vjerovatno pomaže da se plemka ne "uguši" prevelikom količinom smole.
Plemke dobivene od Trave na ljeto nažalost nisu pomogle, presušile se u transportu, probao sam s njima kalemit na pup, ali nijedan nije uspio. Svejedno, zahvaljujem se na pomoći.
Prošle godine sam preko ebaya nabavio sjeme pistacije sa Sicilije, i 4 su iznikle, ali slabo napreduju. Ove godine sam takođet nabavio sjeme, najprije iz Španjolske pa onda iz Turske, također preko ebaya. I dobro su nikle, naročito ove iz Španjolske. Sveukupno imam oko 15 tak biljaka, sutra stavim slike. Ali slabo napreduju, brzo izrastu nekih 15tak cm i onda tako ostanu, tako je bilo i prošle i ove godine.
I šlag za kraj

razgovarao sam nedavno sa tipom koji se bavi uzgojem/prodajom/uvozom sjemenja i sadnica voća i povrća, da pregovaraju oko uvoza sadnica pistačije direktno iz Sirije, valjda će bit kalemljene

Čim više doznam, javim