Autor Tema: Vrijeme kod vas 2009. godina  (Posjeta: 46392 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Veruda

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Vrijeme kod vas (jesen/zima) 08/09
« Odgovori #255 u: Prosinca 21, 2008, 11:13:28 prijepodne »
ista priča svake zime.
Lako je bit tako meteorolog. Crtat izlaze za -20, pojačavat ih i onda dan prije stavit izlaz na -3.

Pa ne crtaju meteorolozi te izlaze nego to rade razni kompjutorski programi za diverzne modele na osnovu 1000000... ulaznih varijacija i kombinacija. Mislim da je već svima jasno a o tome se tu pisalo isto nekoliko puta da su prognoze unatoč napretku u tehnologiji najpreciznije do trećeg dana, sve dalje od toga je u biti samo trend. Najbolje po vama bi bilo gatati iz kave i gledati u nebo kakvo će vrijeme biti... :rofl:

A Palmark, ja zaista nikada nisam vidio tih -23°C ni u najgoroj varijaciji! Koju si to kartu čitao i na kojim stranicama, da li se radilo o temperaturi na 2 metra ili po visini (koja također nije bila ni u jednom trenutku -23°C)? Mislim da nema potrebe za tako senzacionalnim provalama 7 dana unaprijed već je uvijek bolje pričekati 2-3 dana pa onda naglasiti najbitnije za ovaj forum, a to su minimalne temperature i moguće oborine te njihovo trajanje

Offline palmofil

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #256 u: Prosinca 21, 2008, 11:28:49 prijepodne »
evo sada minimalna za slavoniju "samo" -3, za mene je samo,ali za pivija nije...normalno :-) hvala Bogu što je  to sve skupa ublaženo...

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #257 u: Prosinca 21, 2008, 13:41:07 poslijepodne »
Pa ne crtaju meteorolozi te izlaze nego to rade razni kompjutorski programi za diverzne modele na osnovu 1000000... ulaznih varijacija i kombinacija. Mislim da je već svima jasno a o tome se tu pisalo isto nekoliko puta da su prognoze unatoč napretku u tehnologiji najpreciznije do trećeg dana, sve dalje od toga je u biti samo trend. Najbolje po vama bi bilo gatati iz kave i gledati u nebo kakvo će vrijeme biti... :rofl:

very funny veruda.
Naravno da se odnosi na kompjuterske izlaze koje napravi software, neznam zašto to uopće spominješ kao da mi to neznamo?
Međutim, ako jedan meteorološki servis da izlaz za -20, a drugi ne prelazi -5 za isto područje onda se vidi da netko nezna svoj posao.
I software je stovrio čovjek, a ujedno i radi sa njima. Nije sve na softwaru. Meteorolozi sa prikupljenim podacima također sudjeluju u stvaranju prognoze, ne radi to sam software.
Naravno, ima ovih "bespltanih" meteoroloških servisa koji su potpuno automatizirani na osnovu nekih računalnih izlaza.
Ali to nema veze sa pravom meteorologijom kakva je (bi trebala biti) u državnim hidrometeorološkim zavodima i sl.
Ako su jedni na kraju točniji od drugih (tj. stvori se drastična razlika između jednih i drugih) onda mislim da je u ovoj priči sve jasno.

Samo mala napomena: za vis vrlo često, vrlo vrlo često državni meteorološki zavod falije prognozu.
Ja mogu govorit o visu jer živim tu, netko drugi možda o svom gradu.
Dakle gatanje u kavu pa da jednako uspješno kao i pogledat prognozu DHMZ-a.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #258 u: Prosinca 21, 2008, 13:43:02 poslijepodne »
Kod mene je trenutno 8C, sunčano je i nema vjetra.
USDA zone: 7a

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
    • www.magnolije.com
« Odgovori #259 u: Prosinca 25, 2008, 19:21:50 poslijepodne »
Ovde je -3C sa oko 7cm snega.

Offline icupi21

• Jubaea
  • *
« Odgovori #260 u: Prosinca 25, 2008, 20:43:08 poslijepodne »
U Slavoniji ,pa tako i kod mene vedro oko -1 ili -2 bez snijega koji je danas malo padao uz kišu ujutro, ali se nije zadržavao na tlu. Izgleda da je zima stigla ,ali koliko pratim prognozu neće u jako debeli minus do -6 ili -7 ,a danju uz sunce oko 0 , što i nije neka zima kako to inaće zna biti i za palme jos nema opasnosti bar ne za Trahije. :thumb_up:

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #261 u: Prosinca 26, 2008, 05:34:26 prijepodne »
Ja sam evo sad dosao kuci i u Beogradu je hladno u p.... m....... Ovde kod mene termometar pokazuje -4.1.  :zbunjen:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #262 u: Prosinca 26, 2008, 09:04:48 prijepodne »
Da,s obzirom na citav protekli period veoma je hladno,bar je takav subjektivni osecaj!
Juce je od podneva padao sneg,pa se onda topio,da bi se uvece zaledio...
Od juce u 17h temperatura je u minusu,minimalna nocas kod mene -2.7C.
Trahikarpus je doziveo svojih prvih 12 casova u kontinuitetu mraza i ko zna koliko jos ce...brine me malo sto je jos juce ujutru padala kisa,pa da mu se srce ne zaledi...
Oleanderi su jos napolju kao i masline i super im je!
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #263 u: Prosinca 26, 2008, 14:14:17 poslijepodne »
Oko mog Trachya u Zagrebu se temperature baš i ne dižu iznad nule tjekom dana (do nekih pola stupnja tu i tamo).
Maknuo sam nastrešnicu s Trachya jer ju je oštetio vjetar a bit če par dana i suho vrijeme.
Inače najniža mjesečna temperatura zraka ovdje je  -2.3°C.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #264 u: Prosinca 28, 2008, 03:47:17 prijepodne »
Kod mene trenutno -4.4, ali nema vetra tako da je subjektivni osecaj da je toplije nego juce.

Offline penJ.

• Phoenix
  • *
« Odgovori #265 u: Prosinca 28, 2008, 18:05:46 poslijepodne »
Ja sam cuo da je kod mene bilo oko -7... A u Holandiji (gde sam ja sada) je prelepo vreme, nigde oblaka, dnevna temperatura je oko 3-4 stepena, preko noci oko -1 do -2.. inace, ovde ima dosta trahija i gigantskih araukarija, postavicu slike kada se vratim kuci.

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #266 u: Prosinca 29, 2008, 11:51:22 prijepodne »
Da,uzasno je hladno u Srbiji,vec 3-4 dana temperature su konstantno u minusu i to je ono sto me najvise plasi!
Moj trachy nezasticen,a ovo mu je prva zima...A sad mu se listovi toliko smrzli da ne mogu ni da ih skupim...bas sam u frci!
Nocas kod mene Tmin -4.2C a mislim da se do sada nije makla mnogo gore...
A ni prognoze nisu optimisticne,ledeni dani do daljnjeg...izgleda da ce ovo biti dobra zima  :thumb_down:
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #267 u: Prosinca 29, 2008, 13:17:25 poslijepodne »
Kod mene jutros Tmin -6.1, trenutno -4.7. Svakim danom je sve hladnije.  :zbunjen:

Napolju mi stoji samo Chamaerops, u saksiji, za sad izgleda zivo ali videcemo da li ce tako ostati do Marta...

Offline palmofil

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #268 u: Prosinca 29, 2008, 16:00:55 poslijepodne »
palmark, ovo ti je za fortunei maciji kašalj, ni moj nije zasticen, ali vjeruj mi nece mu nista biti, samo ga nemoj dirati dok je zamrznit, jer ces ga diranjem i skupljanjem lisce samo ostetiti... vjeruj mi iz iskustva, kada zatopli onda radi sta oces...
« Zadnja izmjena: Prosinca 29, 2008, 16:01:27 poslijepodne od palmofil »

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #269 u: Prosinca 29, 2008, 18:19:22 poslijepodne »
Da,uzasno je hladno u Srbiji,vec 3-4 dana temperature su konstantno u minusu i to je ono sto me najvise plasi!
Moj trachy nezasticen,a ovo mu je prva zima...A sad mu se listovi toliko smrzli da ne mogu ni da ih skupim...bas sam u frci!
Nocas kod mene Tmin -4.2C a mislim da se do sada nije makla mnogo gore...
A ni prognoze nisu optimisticne,ledeni dani do daljnjeg...izgleda da ce ovo biti dobra zima  :thumb_down:

Ti si jos i dobar ! Kod mene ide i do -7c  :thumb_down:
Od 02.01.2009. ide topliji talas i tmp do max 5c  :icon_joy:

Samo pasiflora da mi izdrzi ovaj uzas !
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c