Autor Tema: :: Palme u kontinentalnom Zexland-u :: Pocetak uzgoja i sadnje :: Update tema  (Posjeta: 58224 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
  • Spol: Muški
Odg: :: Palme u kontinentalnom Zexland-u :: Pocetak uzgoja i sadnje :: Update tema
« Odgovori #45 u: Travnja 05, 2009, 19:10:14 poslijepodne »
Svaka čast za baštu i palme :thumb_up:

Treba im i malo sreće poželeti za sledeću zimu :sretan:
Koliko ti je star ginko biloba?
Ja imam jedan proklijali pa da znam koliko je brz :mrgreen:

Offline Veruda

• Administrator
Odg: :: Palme u kontinentalnom Zexland-u :: Pocetak uzgoja i sadnje :: Update tema
« Odgovori #46 u: Travnja 05, 2009, 19:22:00 poslijepodne »
Moramo se ljudi držat pravila i ne komentirat biljke koje ne spadaju u ovaj forum jer kada krene onda iz iskustva znamo da nema kraja. :wink: Sve detalje oko takvih biljaka molio bih vas preko privatnih poruka (PP)

Kometirao bih palme i musu basjoo - odlično to izgleda. T. latisectus zna biti zeznut u ranoj fazi razvoja i kod presadnje zato njemu Zex posveti više pažnje. T. fortuneii su ti malo izduženog lista i dosta osjetljivi (vjerujem) na vjetar jer su vjerojatno držani u idealnim uslovima (staklenik) di nema vjetra i direktnog sunca. Sada će krenuti novi, kraći i deblji listovi na njima...

Sve u svemu izgleda super i sada samo čekaj da narastu, a vidit ćeš kako će basjoo krenuti, ko raketa sada... :icon_lol:

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #47 u: Travnja 06, 2009, 17:49:16 poslijepodne »
Lijepo to izgleda Zex  :thumb_up:!

Na koju ti stranu gleda zid od cigle, onaj ispod natpisa Zexland? Vidim da je osunčan pa bi ja uz njega sadio osjetljivije biljke. Ovako na sredini vrta su uvijek izloženije.
Gdje ti gleda onaj visoki zid od kamena?
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #48 u: Travnja 06, 2009, 19:49:20 poslijepodne »
Hvala svima, bas mi je drago da vam se dopada  :sretan:

@ Vladimiro - Ginko je kupljen prosle godine u Botanickoj basti, i dosta je mali videcemo ove godine koliko ce da poraste  :sretan:

@ Veruda - Latisectusu definitivno moram  :sretan: prskacu ga sa fungicidom i dobijace dosta vode, pa sta mu bude, a basjoo ne mogu da iscekam  :sretan:

@ Porat - Svi zidovi gledaju na sever  :icon_neutral: nazalost to mi je velika mana vrta, ali dobro...
Mogu da kazem da sam jako zadovoljan sa pojedinim vrstama kako su prezimile ( Passiflora, Ruzmarin, Pampas ) sto mi je bio ujedno i mali test, s obzirom kakvu smo jaku zimu imali, cak ni na smokvi nema nikakvih ostecenja, a ona ovde zna do korena da izmrzne kada su zime dosta hladne...
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #49 u: Travnja 07, 2009, 09:37:12 prijepodne »

@ Porat - Svi zidovi gledaju na sever  :icon_neutral: nazalost to mi je velika mana vrta, ali dobro...

Vidim da na ovom zidu od cigle ima sunca, a nije visok pa ti neće raditi veliku sjenu na biljke. Moja preporuka ti je da sadiš osjetljivije biljke uz njega jer će u početku pružati malim biljkama dodatnu zaštitu i toplinu, a i konstrukcija za zaštitu ti je stabilnija jer ju možeš nasloniti na njega.
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline akaranus

• Global Moderator
    • Mediterranean gardens and nature
Odg: :: Palme u kontinentalnom Zexland-u :: Pocetak uzgoja i sadnje :: Update te
« Odgovori #50 u: Travnja 07, 2009, 13:26:31 poslijepodne »
zex kad to sve malo poraste očeš susjedima vadit mast :thumb_up:

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #51 u: Travnja 07, 2009, 18:08:21 poslijepodne »
Vidim da na ovom zidu od cigle ima sunca, a nije visok pa ti neće raditi veliku sjenu na biljke. Moja preporuka ti je da sadiš osjetljivije biljke uz njega jer će u početku pružati malim biljkama dodatnu zaštitu i toplinu, a i konstrukcija za zaštitu ti je stabilnija jer ju možeš nasloniti na njega.

Ima ali samo popodne i to od marta do novembra...i mali je razmak izmedju zida i onog putica od trave :( tako da ne mogu bukvalno nista tu da stavim...jedino pored veceg od cigala nize, ali tu tek ne bi bilo ni malo sunca zimi :( a sve gleda pravo na sever...

@ Akaranus - Bogami bice izcudjavanja  :sretan:
« Zadnja izmjena: Travnja 07, 2009, 18:09:10 poslijepodne od Zexland »

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #52 u: Lipnja 09, 2009, 20:30:58 poslijepodne »
Evo mali update sa egzotikom  :sretan:

Trachy-ji su se mrdnuli pogotovo nakon ovih silnih kisa koje su padale, a kazu bice ih jos koji dan...
Ovaj koji je najvise izlozen suncu pusta vec drugi list...

Ovaj krece da otvara prvi...

Kao i ovaj koji je u polusenci...

Najmanji Trachy...

Ch. humilis pusta vec treci list...

Sabal minor vise izlozen suncu...

Sabal palmetto ce se, nadam se izvuci...

Rhapidophyllum hystrix stvarno uzasno sporo raste, ali ovaj manji list se pokrece polako...

Washingtonie...ova je najveca i pusta 4. veci list ( 6-7 od pocetka )

Lavanda...

I Musa se napokon trgla, ovaj treci list je pustila za 7 dana...

Aloya...

Pasiflora me je bas iznenadila  :sretan:

Limun...

I naravno malo sada vec skoro letnje atmosfere  :sretan:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #53 u: Lipnja 09, 2009, 20:37:54 poslijepodne »
lijepo. napunio se zexland egzotama pomalo  :thumb_up:

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #54 u: Lipnja 09, 2009, 20:46:16 poslijepodne »
Hvala Pivi  :sretan:

Da znas da jeste  :sretan:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #55 u: Lipnja 09, 2009, 22:43:30 poslijepodne »
Kod tebe C.humilis izbacuje više listova od T.fortuneia, obično je obrnuto. Možda je T.fortuneima trebalo više vremena za prilagodbu u zemlji
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline branimir

• Global Moderator
Odg: :: Palme u kontinentalnom Zexland-u :: Pocetak uzgoja i sadnje :: Update te
« Odgovori #56 u: Lipnja 09, 2009, 23:46:39 poslijepodne »
Humilis i više potrebuje direktnog sunca od fortunei-a pa se na njega možda lakše prilagodi.
« Zadnja izmjena: Lipnja 09, 2009, 23:48:01 poslijepodne od branimir »

Offline jovanovm

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #57 u: Lipnja 10, 2009, 09:18:26 prijepodne »
Izgleda da trachyjima treba malo vremena da se prilagode kod nas... ali biće njima super, u fenomenalnom su stanju, Zex... Nego, gde si nabavio Chaemerops humilis? Ja se nešto mislim da je tutnem sledeće sezone, mnogo mi se sviđa kako izgleda... uza neki zid ili tako nešto... Videćemo kako prezimi kod tebe - kako ga planiraš štititi?

Nego, kako ti je čempresino...? Jel se izvukao? Ovaj moj koji je na suncu se sav osušio, a ovi u seni su ok, s tim što nisu porasli ni milimetar...
« Zadnja izmjena: Lipnja 10, 2009, 09:19:59 prijepodne od jovanovm »

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #58 u: Lipnja 10, 2009, 12:43:51 poslijepodne »
Jeste Trachy-jima izgleda stvarno treba malo vise vremena da se prilagode...verovatno ce biti ona prica kada u 10-11 mesecu krenu napokon da rastu...
A Ch. hum me stvarno iznenadjuje  :sretan:

Zao mi je samo sto onaj drugi Sabal minor nisam isto posadio na osuncaniju poziciju...ali nema veze...

@ Milos - Pa kod g-dina Milenka , ima ih bas dosta...Xenon je kupio isto jedan jos veci primerak kod njega prosle godine cini mi se... ( BTW a gde je Xenon ? )
Cempres se osusio, ali nisam ga izvadio iz zemlje, kao nadam se i dalje nekom cudu...
Ch. hum su zamotati u cebe, pa preko agril foliju ili mozda najlon ( iako ne valja )...videcu jos...najlon je malo zeznut...a mislio sam da kupim i gomile vate pa sa tim da stitim srce palme...

Offline jovanovm

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #59 u: Lipnja 10, 2009, 14:42:45 poslijepodne »
Uh ništa, pa ja ću kod njega isto sledeće god... Žao mi je za čempres, a moram da ti kažem da njima, kao i trachyju izgleda baš odgovara senka, jer i dva trachyja i dva čempresa koji su u senci mi izgledaju savršeno, a ovo na suncu se sve posušilo... Doduše to je u Grockoj, najsunčanijoj opštini Srbije :D Ali ko će ga znati... Imam ja seme čempresa, pa ću ti dati, samo me podseti...

Ja ne znam kako ćemo ako budu krenuli u novembru da rastu (još ako budemo imali novembar ko prošle godine sa 27C, uhh ) ...

Ja trachyja ću štititi samo od snega i vetrova (uvezano lišće, vigvam konstrukcija okolo i omotano agril folijom - gde se kupuje?), dok ću ove druge samo ljuljnuti u negrejan podrum (sa prozorom za dnevnu svetlost), zajedno se oleanderom, pa ćemo videti ... I planiram krajem februara da skinem zaštitu.. hoću baš da vidim kako će se nositi sa elementima...